'Mesleki Ve Teknik Eğitim Kurumları Arası Proje Tabanlı Beceri Yarışması' Tanıtım Toplantısı

'Mesleki Ve Teknik Eğitim Kurumları Arası Proje Tabanlı Beceri Yarışması' Tanıtım Toplantısı

Van Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen 'Mesleki ve teknik eğitim kurumları arası proje tabanlı beceri yarışması' düzenlenen bir törenle tanıtıldı.

Van Güzel Sanatlar Lisesi salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Halil Berk, İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, müdür yardımcısı Muzaffer Aktuğ ile çok sayıda okul müdürü, öğretmen ve öğrenci ile velileri katıldı. Van merkezi ile ilçelerinde 8 teknik ve mesleki eğitim kurumundan 123 öğrenci, bilişim ve iletişim teknolojileri, elektrik-elektronik ve otomasyon, kişisel ve sosyal hizmetler, moda tasarımı, sağlık hizmetleri, ticaret ve iş yönetimi, turizm hizmetleri, üretim ve mühendislik teknolojisi ile yaratıcı sanatlar gibi 10 yarışma grubunda 56 eser ile katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, düzenlenen yarışmanın asıl amacı mesleki eğitimin güçlendirilmesi olduğunu ifade etti. Türkiye'deki ortaöğretimde okullaşma oranının yüzde 58 olduğunu ve mesleki eğitim bakımından ise bu rakamın çok daha aşağılarda olduğunu dile getiren Sayılır, "Bu gerçekleşen yüzde 58'in yüzde 33'ü genel ortaöğretim, yüzde 25'i ise mesleki eğitimdir. Halbuki yapılan 9'uncu Kalkınma Planı'na göre tersi olması lazımdı. 2013 yılında ortaöğretim okullaşma oranın yüzde 100, yüzde 100'lük okullaşma oranı içerisinde ise yüzde 52'si mesleki teknik eğitimi ve yüzde 48'i ise genel ortaöğretim olarak planlamıştı. Türkiye'deki bu genelin aynı yansıması ilimizde de mevcuttur. Artık bu sayıyı tersine çevirmemiz lazım. Memleketin kalkınmasını istiyorsak kesinlikle mesleki teknik eğitime önem vermemiz lazımdır" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Van Vali Yardımcısı Halil Berk ise eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Vanlı oluşundan dolayı kentin büyük eğitim yatırımlarına ev sahipliği yaptığını kaydetti. Fiziki eksikliklerin giderilmesi adına Cumhuriyet tarihinde yapılan yatırımlara denk bir yatırım son 7 yıl içerisinde eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde gerçekleştirildiğini söyledi. Yapılan fiziki iyileştirmelerin tek başlarına yeterli olmadığını ve içini mutlaka eğitim camiası tarafından doldurulması gerektiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Halil Berk, "Yapılan bu yatırımlar eğitim öğretimin kalitesini kendiliğinden yükseltmiyor. Biz eğitim camiası olarak yapılan bu yatırımların eğitim kalitesini yükseltmesi adına ne gerekiyorsa yapmamız gerekir. Yoksa yapılan bu kadar yatırım heba olur" dedi.
Gerek hükümet ve gerekse Yüksek Öğretim Kurumu'nun meslek liselerinin önündeki katsayı engelinin kaldırmak için büyük bir gayret sarf ettiğini de vurgulayan Vali Yardımcısı Berk, Van Valiliği olarak da hedefleri meslek lisesi olmayan her ilçeye yeni bir meslek lisesi kurmak olduğunun altını çizdi.
Vali Yardımcısı Berk, yaptığı açılış konuşmasının ardından salonda ayrılırken, diğer katılımcılara teknik ve mesleki eğitim kurumları tanıtıldı. Öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin ise öğleden sonra sergileneceğini ve yapılacak olan değerlendirmenin ardında dereceye girecek olan eserlerin ileriki bir tarihte düzenlenecek bölge yarışmasında sergileneceği kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile