Mesleki Ve Teknik Egitimkurumlari Ile Sektör Çalistayda Bir Araya Geldi
Balikesir’deki Mesleki ve Teknik Egitim veren Okullar ve Kurumlarinin sektörle isbirligini gelistirmek için düzenlenen çalistay Vali Hasan Sildak’in katilimiyla gerçeklestirildi. Balikesir’de mesleki egitimin genel yapisinin güçlendirilmesi, mesleki egitimde insan yapisinin güçlendirilmesi ve mesleki egitimin itibarinin artirilmasi ana basliklarindan olusan çalistayda olusturulan gruplarda bilgi alisverisi yapildi.
Gazi Mustafa Kemal Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’ndeki çalistayin açilisina Vali Hasan Sildak’in yani sira Sanayi Odasi Baskani Nazmi Yaris, Ticaret Odasi Baskani Rahmi Kula, BESOB Baskanvekili Hasan Yildiz ile sektörde kalifiye ihtiyaci olan isyerlerinin temsilcileri katildi.
Çalistayda ayrica Mesleki ve Teknik egitim veren kurumlardaki idareci, ögretmen ve atölye sefleri yer aldi.
Il Milli Egitim Müdürü Ali Tatli: “Neler yapmaliyiz bunu konusacagiz”
Çalistayin açilis konusmasini yapan Il Milli Egitim Müdürü Ali Tatli il genelindeki mesleki ve teknik egitim veren kurumlarle sektör temsilcilerini bir araya getirdiklerini söyledi.
Tatli, “Balikesir’de Mesleki ve Teknik Egitim Kurumlari ile sektör temsilcilerinin bir araya gelerek ilimizin mesleki egitim konusunun sektörle isbirligi; ani egitim-istihdam isbirligini konusup ilimize özgü, ilimize has genel söylem ve sorunlardan tamamen bagimsiz olarak ilimiz genelinde sektör temsilcilerimiz ve kurumlarimiz bir masanin etrafinda uyumlastirilmis basliklar altinda birbirimiz için ne yapabilirizi konusacagiz. Bizler egitim kurumlari olarak sektöre ne tür katki sunabiliriz, sektörün bizden beklentisi nedir, egitim kurumlarimizin sektörle iletisimi nedir ve daha iyi nasil yapabiliriz bunu konusacagiz” diye konustu.
“23 bin 150 ögrenci mesleki ve teknik egitim aliyor”
Il genelindeki mesleki ve teknik egitim veren okul ve kurumlar hakkinda da bilgiler veren Il Milli Egitim Müdürü Ali Tatli, “Ilimizde 57 tane Mesleki ve Teknik Egitim kurumumuz var. 2 Güzel Sanatlar Lisemiz, 1 de Spor Lisemiz olmak üzere toplam 60 Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügümüze bagli kurum var. 10 bagimsiz mesleki egitim merkezimiz var. Yine iki hafta önce 57 Mesleki ve Teknik Egitim okulumuzun, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin bünyesinde mesleki egitim programi açildi. Gerekçemiz su; mesleki egitim; eski deyisle çiraklik egitim sistemi üzerinden sektörün her alaninda genis bir yelpaze sunarak sektörün ihtilacini karsilamaya dönük adimlar atmak ve çalismalar yapmaktir. Bu çerçevede ilimizde 57 Mesleki ve Teknik Egitim Kurumumuzda 19 bin 650 ögrencimiz bulunmakta, yine 10 bagimsiz Mesleki Egitim Merkezimizde de 3 bin 500 ögrencimiz su an itibariyle çiraklik, kalfalik, ustalik veya örgün egitimlerine devam etmektedir” ifadelerini kullandi.
“Sektörün talepleri dogrultusunda egitim veriyoruz”
Mesleki ve teknik egitim ile sektörün bir arada bulunmasini önemsediklerini dile getiren Ali Tatli, “Bizler mesleki ve teknik egitim okul ve kurumlari olarak sektörün bizden talepleri dogrultusunda elimizden geleni degil, diz çöküp çalisarak yardimci olmaya çalisacagiz, talepleri yerine getirmeye çalisacagiz. Ancak sunun bilincinde olarak bizde ayni zamanda ögretim kurumlariyiz ve uygulamamiz gereken ögretim programlarimiz da var. Sizlerle is birligi içinde, sizlerin ihtiyaçlarini dikkate alarak ve yine zaman zaman sizlere gelip, sizler için ne yapabiliriz sorusunu sorup bu dogrultuda yeniden kendimizi yenileyerek yolumuza devam edecegiz” degerlendirmesinde bulundu.
Vali Hasan Sildak: “Mesleki ve teknik egitimi masaya yatiriyoruz”
Çalistayin açilisinda konusan Vali Hasan Sildak ise mesleki ve teknik egitimin ülke için önemine degindi. Vali Sildak, “Ülkemizin bir gerçegi olan egitim sistemimiz içinde faaliyet yürütmekte olan mesleki ve teknik liselerimizin en verimli sekilde misyonlarini nasil yerine getirebileceklerini, kendilerinden beklenen ülkemizin realitesinin içerisinde sanayi sektörü özellikle imalat sektöründe nasil isbirlikleri yapilabilir, en iyi yapilanma nasil olmalidir, su anki mevcut uygulamanin güçlü ve zayif yönleri nelerdir, bu anlamda düzeltme yapabilecegimiz, müdahale etmemiz gereken il ve ilçe düzeyinde bu ölçekte bizim üzerimize düsen görevler nelerdir, sistemi nasil daha isbirligi ve koordinasyon içerisinde sürdürebilir kilabiliriz gibi hususlar masaya yatiracak. Aslinda çok güzel konu basliklari var. Biz bu çalismayi epey uzun bir süredir icra edelim diye düsünüyoruz. Tabi bunun devami da gelebilir. Biz burada aslinda ilimizdeki durumu görmek istiyoruz. Bu alanda gerek meslek liselerimiz gerek MESEM’ler nasil çalisiyor, daha iyi nasil çalisabilir, alandaki uygulayicilar bu konuda ne düsünüyorlar, odalarimiz ne düsünüyor, sanayicimiz, ticaret erbabimiz, esnafimiz meslek liselerine MESEM’lere nasil bakiyor ve Milli Egitim Bakanligimizin da çalisma odagi olarak belirledigi bu alanin mesleki egitimin ülkemize gelistirilmesine yönelik ihtiyaçlarin belirlenmesinin tam da böyle gündemde oldugu bir dönemde bunu masaya yatiracagiz” diye konustu.
“Iyi örnekler ele alinip ikinci etap çalismalara baslayabiliriz”
Çalistayda çikacak sonuçlarin ili degerlendirilerek ikinci asamada yapilabilecekler hakkinda görüslerini açiklayan Vali Hasan Sildak, “Benim arzum sudur; buradan çikacak sonuçlarin iyi bir raporlamayla bütün paydaslarla paylasilmasi ve bu çalismanin ikinci etabinin çok daha genis bir alanda daha somutlasmis alanlara odaklanarak daha spesifik bir sekilde yürütülmesi seklinde olabilir. Iyi örnekleri arkadaslarimiz anlatabilir, konunun uzmanlari davet edilebilir. Bu konuda kafa yoran, fikri olan, ülke düzeyinde isim yapmis kisilerden, egitimcilerden mesleki egitim konusundaki uzmanlardan bilgilendirme yapmasi istenebilir. Bu hususta da bir bakis açisi kazanmak ilimizde bir asama kat etmek için bu çalismanin da faydali olacagini düsünüyorum” dedi.
“Basari çitasi yükseltilmeli”
Türkiye’de egitim alan ögrencilerin hedeflerinin doktorluk, avukatlik gibi meslekler olduguna dikkat çeken Vali Hasan Sildak, mesleki ve teknik egitimin tercih edilmesi için de yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi verdi. Vali Sildak, “Ben verimli, basarili bir çalisma olmasi arzusuyla su gerçegi de ifade ederek sözlerime son verecegim. Ülkemizde hedefleri olan ögrencilerimiz ya doktor ya avukat olmak istiyor. Herkes belli mesleklere odaklanmis bir egitim potasi içerisine giriyor, o kanaldan yürüyor ve mezun oluyor. Halbuki hayat çok genis bir alani kapsayan, gerçek hayat sadece doktorluk, ögretim üyeligi, avukatlik, hakimlik, savcilik, kaymakamliktan ibaret olmayacak kadar genis bir alana yayilmis bir yelpazedir ve toplumda bir is bölümü var. Modern toplumlar aslinda dogru olani dogru oldugu zamanda dogru oldugu yerde icra eden toplumlardir. Meslekler çok farkli farkli alanlari dolduran, her biri kiymetli, her birinin eksikligini toplamdan çektiginiz zaman aradan hissedecegimiz ölçüde önemlidir. Bu itibarla mesleki ve teknik anlamda egitim yapan bu egitim kurumlarinin kesinlikle niteliginin, kalitesinin, basari çitasinin yükseltilmesi lazim” diye konustu.
Çalistayda yapilan konusmalarin ardindan katilimcilar olusturulan masalarda mesleki ve teknik egitimin gelistirilmesi konusunda fikir alisverisinde bulundu. Olusturulan gruplari gezen Vali Hasan Sildak, çalistayda alinacak kararlarin önümüzdeki dönem yol haritasini belirlemede önemli rol oynayacagini belirtti.