Meta, Türkiye'nin 2023 Genel Seçimlerine Hazirlaniyor

Meta, Türkiye Genel Seçimleri için Seçim Operasyon merkezini devreye sokuyor ve dijital okuryazarligi artirmak ve seçimlerle ilgili çevrimiçi yayilan asilsiz bilgilerin önüne geçebilmek için egitim programlari baslatiyor.



Facebook, Instagram ve WhatsApp’in çati sirketi Meta, 14 Mayis’ta düzenlenecek genel seçimlerin güvenli ve emniyetli bir sekilde yapilmasini saglamak için yanlis bilginin yayilmasini azaltmak ve zararli içerikleri kaldirmak için teknoloji ve insan kaynaklarina yatirim yaptigini duyurdu. Seçim yaklastikça, potansiyel tehditleri gerçek zamanli olarak belirlemek ve daha hizli aksiyon alabilmek için Seçim Operasyonlari Merkezini devreye sokan sirket, Türkiye’deki dijital okuryazarligi artirmak ve seçimlerle ilgili çevrimiçi yayilan asilsiz bilgilerin önüne geçebilmek için egitim programlari baslattigini belirtti.



Meta zararli içeriklerin ve asilsiz bilginin önüne nasil geçiyor?

Meta’nin Topluluk Standartlari, halihazirda Facebook ve Instagram’daki taciz, siddete tesvik, etnik köken veya din temelli saldirilari yasaklayan politikalarinin yani sira seçimlerle ilgili birçok alani da kapsiyor. Sirket, bu kurallari ihlal eden içerikleri tespit ettiginde platformlarindan kaldiriyor. Seçim günü yaklastikça bu tür içeriklerin herkes için daha kritik bir konumda oldugunun altini çizen sirket, Topluluk Standartlari sistemini desteklemek amaciyla, potansiyel tehditleri gerçek zamanli olarak tespit edebilmek ve daha hizli aksiyon alabilmek için Türkiye Seçim Operasyon Merkezini etkinlestirme karari aldi.

Meta, belirli durumlarda, oy vermeyi engellemeyi amaçlayan asilsiz bilgi ve haberleri Facebook ve Instagram’dan tamamen kaldiriyor. Diger tüm asilsiz bilgi türleri için de, daha az insanin görmesi adina içerigin yayilmasini yavaslatiyor ve insanlari yetkili kaynaklardaki bilgilere yönlendirmeye odaklaniyor. Sirket, bunu en dogru sekilde yapabilmek için aralarinda Dogruluk Payi ve Teyit’in de oldugu, 90’in üzerinde bagimsiz üçüncü taraf dogrulama kurulusu ile birlikte çalisiyor. Bu kuruluslardan aldigi destek ile kullanicilari haber ve bilgilerin dogrulugunu teyit etmek için tesvik ediyor. Ayni zamanda kuruluslarin içerigin asilsiz olduguna dair hazirladigi makaleye yönlendiren uyari etiketleri ekliyor.

Sirket, ayni zamanda WhatsApp’ta, insanlara süpheli veya yanlis gibi görünen bir mesaj geldiginde, onlari içerigin dogrulugunu teyit etmek adina dogrulama kuruluslari ile bu bilgileri tekrar kontrol etmeye tesvik ediyor. Geçtigimiz sene WhatsApp’ta bir kez iletilen herhangi bir mesajin, bir seferde yalnizca bir gruba iletilebilecegini duyuran Meta, 2020’de ayni özelligi iletilme orani yüksek olan mesajlar için kullanima sundugunda gönderilen bu mesajlarin sayisinda yüzde 70’in üzerinde bir oranda azalma gördügünü belirtiyor.

Bunlarin yani sira sirket, Bilgi Üniversitesi, MediaWise ve Habitat Dernegi de dahil olmak üzere akademik, medya ve kâr amaci gütmeyen kuruluslarla is birligi yaparak asilsiz bilgileri tespit etmeye odaklanan ve Türkiye’de dijital okuryazarligi gelistirmeyi amaçlayan programlar baslatti.

Meta, platformlarindaki siyasi reklamlar konusunda nasil adimlar atiyor?

Meta platformlarinda seçimlerle veya siyasetle ilgili reklamlar yayinlamak isteyen reklamverenlerin, kim olduklarini ve hangi ülkede yasadiklarini kanitlamak için bir dogrulama sürecinden geçmeleri gerekiyor. Sirketin seffaflik ilkelerine paralel olarak paylasimlarin üzerine reklamverenin kim oldugunu gösteren etiketler ekleniyor. Ayrica, insanlarin uygulamalarda seçim ve siyasetle ilgili daha az reklam görmelerini saglayan kontrolleri de ekleyen sirket, kullanicilara etiketlenmis reklamlari görmeme seçenegi sunuyor.

Sirket, tüm siyasi ve seçime dayali reklamlari, yedi yil boyunca Reklam Kütüphanesinde barindiriyor; insanlar buradan hangi reklamlarin yayinda oldugunu, hedeflemeyle ilgili bilgileri ve bunlara ne kadar harcama yapildigini ögrenebiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile