Metal Endüstrisinin Baskenti Karabük'te Antik Dönemde Metal Sanati Ele Alindi

Metal Endüstrisinin Baskenti Karabük'te Antik Dönemde Metal Sanati Ele Alindi

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Hadrianoupolis antik kent kazi baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas, kazi çalismalarinda ortaya çikan eserler üzerine islenen Toreutic sanatinin en güzel örneklerinin bronz kaplarda oldugunu ve bunun MÖ. 16. yüzyila dayandigini söyledi.

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Kulübü tarafindan ‘Bronz kaplar özelinde Toreutic sanati’ konferansinda konusan Doç. Dr. Ersin Çelikbas, Türkiye’nin ilk agir demir çelik sanayinin kuruldugu ve metal endüstrisinin baskenti Karabük’te antik dönemin metal sanatini yapilan kazi çalismalarinda daha net ortaya koyduklarini söyledi.



Madeni kaplar ile seramik kaplar arasinda tarih boyunca siki bir etkilesim oldugunu kaydeden Doç. Dr. Çelikbas, “Özellikle antik dönemde bronz kaplarda toreutic sanati çok yogun bir sekilde görülmekte. Hatta bu Osmanli dönemi içerisine kadar giden bir birikimdir. Antik dönemle baslayip Osmanli ile devam edip günümüzü de kapsayan bir birikimdir. Günümüzde Toreutic sanati yapilmakta bu maden süsleme sanati olarak anilmakta. Grek dünyasinda bronz kaplarin MÖ.7. yüzyilin sonlari ile MÖ. 6. yüzyilin baslarinda çok popüler oldugu bilinmekte. Asil üzerinde düsünülmesi gereken konu, Grek seramik sanatinin en yüksek seviyeye ulastigi, MÖ. 7-5. yüzyillardaki durumudur. Bu dönem seramiklerinin teknik kalitesi göz önünde bulundurulursa, seramik kaplarin aslinda madeni kap üreticilerini dogrudan etkiledigi söylenebilir. Bu durumun asil nedeni ise, madeni görünümlü olarak yorumlanan seramik kaplari, aslinda seramik üreticilerinin kendi orijinal tasarimlariyla yapmis olmasidir. Yapilan bu tasarim ürünleri toreutic sanatla birlesmeye baslayinca metal kaplarin estetik özellikleri ön plana çikmaya baslar. Toreutic sanati kisaca metal kazima ya da kabartma sanatidir. Toreutic sanatin en çok uygulandigi metal malzemeler altin, gümüs ve bronzdur" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile