Türk Büro -Sen İzmir Şubesi Başkanı Nebi Yay, Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘ne bağlı memurların arazi tazminatlarının ödenmesinin durdurulmasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye‘deki bütün kamu kurumlarında çalışanların en az 380 lira ek ödeme aldığını belirten Nebi Yay, bugüne kadar hiçbir kamu kurumunda "paramız yok" gerekçesiyle bu ek ödemelerin ödenmediğinin görülmediğini söyledi. Yay, bu anlamda Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü‘nün bir ilke imza attığını öne sürerek, "Genel olarak maddi anlamda zaten mağdur edilen memurların hak etmiş oldukları ek ödemelerin taraflarına zamanında ödenmemesi ile ciddi anlamda sıkıntı çekecekleri açıkça ortadadır" dedi.
2002 yılında verdikleri mücadeleyle, meteoroloji çalışanlarına arazi tazminatı ödenmesini sağlamış olmalarına rağmen 8 yıl ödenen arazi tazminatının 8 yıl sonra anlayamadıkları bir gerekçeyle durdurulduğunu anlatan Yay, şöyle konuştu: "Sendikamız, daha önce vermiş olduğu mücadeleler ve basın açıklamalarında, Euro Control Teşkilatı yani Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı tarafından ödenen tazminat, DHMİ çalışanlarına en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 300, yüzde 600, yüzde 1000
tutarında ödenirken, aynı hizmeti sunan, sunduğu hizmet anlamında belki de daha önemli ve riskli hizmet sunan meteoroloji çalışanlarına bu oran sadece yüzde 50 ve yüzde 25 oranında uygulandığı dile getirerek, bu oranın artırılmasını talep etmişti."
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü arasında yapılmış olan protokol kapsamında Euro Control Teşkilatı tarafından DHMİ‘ne yapılan ödemelerden, maliyet taban payı üzerinden gerekli mahsuplaşmalar yapıldıktan sonra kalan tutarın her ay düzenli olarak Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hesaplarına ödendiğini ifade etti. Yay, ancak Mart-2011 döneminde, mahsuplaşma işlemi sonucunda Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü‘ne ödenecek miktarın cüzi bir tutarda olması
ve İşletme Müdürlüğü‘nün mevcut kaynaklarının bu ay yapılması gereken zorunlu ödemelere yeterli olmaması ve mevzuatları gereği döner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödeme, katkı payı gibi ödemelerin öncelik sırasının en sonunda olması nedeniyle merkez ve taşra teşkilatında çalışan personele yapılması gereken ek ödemelerin bu ay yapılamayacağının anlaşılmakta olduğunu söyledi.
Hava tahmini sıralamasında dünyada ilk 10‘a giren, tahmin tutarlılık oranı yüzde 90‘ı bulan bu kurumda başarının tamamıyla çalışanlara ait olduğunu anlatan Yay, "Ek ödemelerin kesilmesi çalışanlara büyük bir mağduriyet getireceğinden bu uygulamadan vazgeçilerek personele ek ödemelerin yapılmasını kamuoyu nezdinde talep ediyoruz. Meteoroloji çalışanlarının yaşamış olduğu ek ödeme mağduriyetinin, Türk Büro- Sen olarak takipçisi olacağımızı, mücadelemizi başta hukuki mecralarda olmak üzere her platformda
sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz" dedi.
Meteoroloji Çalışanları Haklarını Geri İstiyor
Türk Büro-Sen İzmir Şubesi Başkanı Nebi Yay, Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘ne bağlı çalışan memurların 8 yıldan beri aldıkları ‘arazi tazminatını‘ anlayamadıkları bir gerekçeden dolayı ödenmesinin durdurulduğunu belirterek tazminatın yeniden çalışanlara ödenmeye başlamasını talep etti.



















