Eroğlu, Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ortak çalışmalara ve bilgi alışverişine her zaman hazır olduklarını ifade ederek, bütün ülkelere ağaçlandırma, fidan üretimi, orman yangınlarıyla mücadele konularında yardımlarda bulunduklarını ve eğitim çalışmaları yaptıklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 2009 yılında, Kopenhag'da düzenlenen Küresel İklim Değişikliğiyle İlgili Taraflar Toplantısı'nda, zengin ülkelerce bir fon oluşturularak, fakir ülkelerde ormanların yok olmasının önlenmesi konusunda bir öneride bulunduğunu, kendisinin de bunu Meksika'nın Cancun kentindeki toplantıda dile getirdiğini anımsatan Eroğlu, ama maalesef hiç kimsenin bu konuda bir şey yapmadığını söyledi.
Şu ana kadar DSİ Genel Müdürlüğü'nün, TİKA ile birlikte Afrika'da bir milyon kişiye su getirdiğini aktaran Eroğlu, Türkiye'nin, fakir ülkelere geçen yıl itibarıyla 1,5 milyar dolarlık yardım yaptığını belirtti.
Küresel iklim değişikliğinin pek çok problemi beraberinde getirdiğini anımsatan Eroğlu, bu konuda geç kalınmadan mücadele edilmesinin ve ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti.
Akdeniz havzası, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya'nın bazı kesimlerinin iklim değişikliğine en fazla maruz kalan alanlar olduklarını dile getiren Eroğlu, geliştirilen toz taşınım modelleriyle yapılan tahminlerin, toz taşınım yollarının belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Antalya'da kurulan Orman Yangınlarıyla Mücadele Eğitim Merkezi'nin açılışının, 12 Aralık 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirileceğini anımsatan Eroğlu, bu tarihte açılışı yapılacak tesislerin toplam maliyetinin ise yaklaşık 16 milyar lira olduğunu aktardı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde son yıllarda gerçekleştirilen atılımları da anlatan Eroğlu, meteoroloji çalışmaları konusunda Türkiye'nin önemli bir yere geldiğini kaydetti.
-''2 milyar fidan toprakla buluştu''-
Erozyonun temel sebebinin arazinin çıplak olması ve ormansızlık olduğunu dile getiren Eroğlu, bunu önlemede ağaçlandırma ve meraların ıslah edilmesinin önemine dikkati çekti.
Bu kapsamda 2008 yılında Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği'nin başlatıldığını ve bunun devletin politikası olarak belirlendiğini anımsatan Eroğlu, seferberlik kapsamında, 2012 yılı sonuna kadar 2,3 milyon hektarlık alanda ağaçlandırma yapılması hedefini koyduklarını hatırlattı.
Bu konuda toplumun da harekete geçmesi ile bütün bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının hedefe kitlendiğini belirten Eroğlu, planlanan hedefleri her yıl aştıklarını ve sonuç olarak 2,4 milyon hektar alanın ağaçlandırılacağını anlattı.
Fidan üretiminin ise geçmiş yıllarda yaklaşık 70 milyon olduğunu aktaran Eroğlu, bugün bu rakamın 500 milyon olduğunu, bunu ileride 700 milyona çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.
Sadece ağaçların dikilmesinin yeterli olmadığını, bunların bakımının ve büyütülmesinin de önemli olduğunu dile getiren Eroğlu, vatandaşların desteğinin sağlanması için eğitimin şart olduğunu ifade etti.
Seferberlik kapsamında, 2 milyar fidanın toprakla buluştuğunu vurgulayan Eroğlu, 2013 yılından itibaren yeni bir seferberlik hazırlanacağını, bu kapsamda vatandaşlara gelir getirici, ceviz, badem ve tıbbi aromatik bitkilerin seferberlik kapsamına alındığını aktardı.
Afyonkarahisar'da, Tıbbi Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi oluşturduklarını anlatan Eroğlu, bu konuda da isteyen ülkelere her türlü katkının sağlanacağını kaydetti.
Kurak bölgelerde, çöl iklimine uygun fidanlar üretilmesi konusundaki çalışmalara da değinen Eroğlu, Iğdır'da yaşanan rüzgar erozyonuyla mücadele kapsamında bölge şartlarına uygun bir şekilde Ebu Cehil çalıları diktiklerini ve çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirtti.
-''Dünyanın yüzde 30'u çölleşme tehdidi altında''-
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı ise dünyanın yüzde 30'unun çölleşme tehdidi altında bulunduğunu kaydederek, günümüzün en önemli problemlerinden birinin de iklim değişikliği olduğunu vurguladı.
Çalıştaya katılan ülkelerin ortak özelliğinin kurak veya yarı kurak iklim kuşağında bulunmak olduğunu belirten Avcı, aynı sorunu yaşayan ülkelerin dayanışması, ortak projelerle bir araya gelmesi ve dünyadaki küresel sorunlara küresel çözümler üretme açısından çalıştayın önem taşıdığını dile getirdi.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin son yıllarda daha da çok etkisini hissettirdiğini anımsatan Avcı, çalıştaya katılan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin bundan en fazla etkilenecek ülkeler olduğunu belirtti.
İklim değişikliğinin, kuraklıkların etkisini ve sıklığını değiştirdiğine dikkati çeken Avcı, son yıllarda özellikle yağışlardaki ve rüzgarlardaki şiddetli artışlarla da iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin daha fazla hissedildiğini anlattı.
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş de Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğunu ifade ederek, bölgedeki ülkelerin coğrafi konumları nedeniyle toz fırtınalarına maruz kaldığını ve ciddi boyutta etkilendiğini söyledi.
Güncel iklim tahminlerine göre, kuraklık hadisesinin sıklığının ve şiddetinin armasının, toz ve kum fırtınalarının sayısının artmasını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Güneş, bu durumun insanların günlük yaşamı ile sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Türkiye'nin büyük ölçüde Ortadoğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilendiğini hatırlatan Güneş, ülkenin bölgeleri arasında en çok etkinin ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görüldüğünü kaydetti.
-''Afrika'da kesilen her ağaç, Amerika'da iklim değişikliğine neden oluyor''-
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ise su ve rüzgar erozyonunun kaynağının ormansızlaşma olduğunu vurgulayarak, ormanların bulunduğu ve korunduğu alanlarda su ve rüzgar erozyonunun olmadığını dile getirdi.
Türkiye'de erozyon, toz taşınımı ve iklim değişiklikleriyle mücadele kapsamında büyük bir seferberlik başlattıklarını anımsatan Kurtulmuşlu, 2008-2012 yıllarını kapsayan Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında, yaklaşık 2,4 milyon hektarlık alanı ağaçlandıracaklarını anlattı.
Meraların ıslahı konusunda da ciddi çalışmalar yaptıklarını aktaran Kurtulmuşlu, bu kapsamda verimli meraları koruma, bozuk meraları ıslah ve yeniden mera oluşturma gibi faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
Kurtulmuşlu, 2013 yılından itibaren başlatacakları yeni bir proje kapsamında, toprak muhafaza ve havza ıslahı çalışması ile yıllık yaklaşık 250 bin hektar alanı yeniden ormanlaştıracaklarını belirtti.
Afrika'da kesilen her ağacın, Amerika'da iklim değişikliğine neden olduğunu vurgulayan Kurtulmuşlu, yeniden yaşanılır bir dünya kurmak için her türlü çalışmayı yapmaya ve katkıyı sağlamaya hazır olduklarını aktardı.
Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı
Yayıncı: Ertuğrul Cingil
Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Çalıştayı Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin, fakir ülkelere geçen yıl itibarıyla 1,5 milyar dolarlık yardım yaptığını söyledi.