Metin Gürcan'in, Türkiye'nin Suriye Politikasi Hakkinda Bilgi Sizdirdigi Ortaya Çikti

Hakkinda ‘siyasal ve askeri casusluk’ suçundan 20 yila kadar hapis cezasi istemiyle iddianame hazirlanan DEVA partili Metin Gürcan’in, Türkiye’nin Suriye politikasi hakkinda yabanci devlet görevlilerine bilgi sizdirdigi ortaya çikti.

Gürcan’in teknik takip sonucu Subat 2021’de görüstügü yabanci devlet görevlisine Suriye’nin Idlib kentindeki yapilanmayi Türk askerlerinin Suriye’deki sayisi veya görevi hakkinda detayli bilgi verdigi iddianamedeki bilgiler arasinda yer aldi.

‘Türk askerinin yurda dönmesini Rusya’ya bagladi’

Suriye’den Türkiye’ye dönen askeri birliklerin Rusya’nin güneyden zorlamasi oldugunu iddia eden Gürcan, yaptigi görüsmelerde, “Türkiye’nin Suriye’ye ilave askeri birlikler göndermeyecek, orada yaklasik sekiz bin Türk askeri var. Askeri rotasyon amaciyla konumlar degistirildi. Isin aslina bakildiginda Suriye’de Türk kuvvetlerinin sayisi azaltildi. Bir çok görev yeri kapatildi ve askerler Türkiye’ye döndü, bunun nedeni Ruslarin güneyden zorlamasi. Idlib’deki bir çok kisi 2021 yilinin sonuna kadar Rusya’nin Esad Kuvvetleriyle koordineli bir operasyon yapacagindan endise duyuyor. 2021 yili içerisinde Idlib’de her seyin son bulacak, Idlib’e yatirim yapilmiyor herkes bu operasyonu bekliyor” dedigi iddianamede yer aldi.

‘S-400’ler Ankara’da bir depoda tutuluyor’

Gürcan’in faaliyetleri hakkinda savcilik kayitlarinda yapilan inceleme neticesinde iddianamede yer alan ifadelerde, “S-400’ler Ankara’da bir depoda tutuluyor. Ankara disina çikarmak imkansiz görülüyor. Sadece sistemler test edildi, bu rutin bir test ve anlasmanin bir parçasi. Test atislari yapilmazsa ödeme yapilmayacak, her iki batarya su anda Ankara’da bulunuyor. Bataryalardan bir tanesi bile operasyonel amaçla Ankara disina çikartilmasi ABD için ilk kirmizi çizgi ve ikinci kirmizi çizgi de sistem radarlarinin çalistirilmasi” bilgileri dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile