İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 17 tutuklu sanık katıldı.
Tutuklu sanıklardan birinin sağlık sorunu nedeniyle gelmediği belirtilen duruşmada, başka suçtan tutuklu 2 sanık ile tutuksuz 15 sanık da hazır bulundu.Avukat Sinan Zincir, duruşmanın uzamaması amacıyla bu celsede sadece sanıklardan Bayram Yılmaz'ın Kürtçe savunmasının alınmasını talep etti. Tercüman aracılığıyla savunma yapan sanık Yılmaz, 2 yıldır tutuklu olduğunu, telefon tapelerinde aleyhine hiç bir delil bulunmadığını ileri sürdü. Sanık Yılmaz, ''Dosyada toplam 72 kişi yargılanmaktadır. Bir çoğu 2 yılı aşkın süredir tutuklu bulunmaktadır. Çoğu sanıklar okullarından atıldı ya da uzaklaştırıldı. Şu an yaşanan barış sürecinin yargıyı da etkilemesini ve mağduriyetimizin sona erdirilmesini talep ediyoruz.'' dedi.
Söz alan tüm sanık avukatları da müvekkillerinin tahliye edilmesini talep etti.Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Kemal Tibelik, Hasan Çalğan, Meltem Yağmur Bovkır, Hakan Yalçınkaya, Agit Tan, Ahmet Soysal, Nazmi Doğan ve Tuncay Genç'in tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak tahliye edilmesine karar verdi.İDDİANAMEDemokratik Yurtsever Gençlik (DYG) yapılanmasında yer alan ve sorumlu düzeyde faaliyet gösteren örgüt üyelerinin katılımıyla 27 ve 30 Ocak 2011 tarihleri arasında Beyoğlu'nda bulunan BDP İl Başkanlığı binasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin yıl dönümü olan 15 Şubat günü ve haftasında şiddet eylemleriyle ilgili planlamalar yapmak, eylem şekillerini kararlaştırmak ve alt kadroları eylem planlamaları hakkında bilgilendirmek amacıyla toplantı gerçekleştirildiği anlatıldı. Bu toplantılarda İstanbul genelinde araç yakma, molotofkokteyli atma ve izinsiz gösteri düzenlenmesi kararları alındığı öne sürüldü.Bu toplantılardan birinde AK Parti Milletvekili ve gazeteci Mehmet Metiner ile gazeteci Candaş Tolga Işık'a yönelik eylem yapma yönünde kararlar alındığının da değerlendirildiği ifade edilen iddianamede, toplantılarda terör örgütü elebaşı Öcalan'ın görüşme notlarının okunduğu, söz alan kişilerin yapılan eylemlerin yetersizliğinden bahsettiği kaydedildi. Toplantıya katılanların İstanbul'da bir kaos ortamı oluşturmak için daha fazla çalışmalar yapılması ve demokratik özerkliğin ilan edilmesi gerektiği, topyekun direnişle çıkarılacak halk savaşının ardından devrim gerçekleştirerek sözde bağımsız bir devletin kurulacağı, her gece en az 500 adet aracın yakılacağı gibi kararlar aldığı kaydedildi. İddianamede, bir internet sitesinde Öcalan ile KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ın açıklamalarına yer verildiği, bu açıklamaların ardından 2 ile 11 Şubat 2011 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa, Pendik, Bahçelievler, Esenyurt, Şişli, Maltepe, Bağcılar, Esenler, Başakşehir, Zeytinburnu, Sultanbeyli, Beyoğlu, Sultangazi, Kartal, Küçükçekmece ve Kadıköy'de molotofkokteyli ve yanıcı maddelerle yüzleri maskeli gruplarca vatandaşlara ait 100 aracın yakılması, 2 aracın yakılmaya çalışılması ve Maltepe'deki bir markete molotofkokteyli atılmasından oluşan 26 eylem meydana geldiği anlatıldı. Bu eylemlerin, söz konusu internet sitesinde yapılan yayınlarla üstlenildiği, 11 Şubat'ta başlatılan operasyonlarla eylem talimatını veren, eyleme karışan 72 kişinin yakalandığı ve ardından araç kundaklama olaylarının sona erdiği belirtildi.
Metiner'e Suikast İddiası Davasında 8 Sanık Tahliye Edildi
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'e suikast iddiasının da yer aldığı çeşitli suçlamalarla 18'i tutuklu 72 sanığın yargılandığı davada, 8 sanık tahliye edildi.