Metro Türkiye, 'Gida Israfi Ile Mücadele Kilavuzu' Yayimladi

Metro Türkiye Üst Yöneticisi Sinem Türüng: 'Tarim ve Orman Bakanligi, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü is birligi ile hazirladigimiz bu kilavuz sayesinde HoReCa ile el ele vererek, gida atiklari ile mücadelemizi daha genis bir zemine tasimayi hedefliyoruz' 'Bu kilavuzda sundugumuz bilgiler, HoReCa isletmelerinin atiklarla mücadelede baslangiç yapmasina, kendileri için hedefler koymasina ve faaliyetlerine uyan basarili bir gida yönetimi stratejisi gelistirmelerine yardimci olacak'.

Metro Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sinem Türüng, "Tarim ve Orman Bakanligi, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) is birligi ile hazirladigimiz bu kilavuz sayesinde HoReCa ile el ele vererek, gida atiklari ile mücadelemizi daha genis bir zemine tasimayi hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.

Metro Türkiye'den yapilan açiklamaya göre sirket, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ve Tarim ve Orman Bakanligi is birliginde HoReCa sektörünün gida israfina karsi mücadelesine katkida bulunacak önemli bir kilavuz yayimladi.

30 yildir Türk mutfagina sahip çikmak, Türk mutfak kültürünün gerçek potansiyelini ortaya çikarmak amaciyla çalisan Metro Türkiye'nin 34 ülkede faaliyet gösteren bir is agina sahip olmasinin sagladigi bilgi birikimi ve diger ülkelerdeki deneyimlerinden faydalanarak hazirladigi "Otel, Restoran ve Diger Toplu Tüketim Yerlerinde Gida Israfi Ile Mücadele Kilavuzu" isimli rehber, otel, restoran ve kafelerin (HoReCa) gida israfini önlemelerine, önlenemeyeni bagislamalarina ve kalanlari ise dönüstürmelerine yardimci olacak.

Kilavuzda sunulan kaynaklar ve ipuçlari HoReCa isletmelerinin baslangiç yapmalarina, kendileri için hedefler koymalarina ve faaliyetlerine uyan basarili bir gida yönetimi stratejisi gelistirmelerine katki saglayacak.

Böylelikle, söz konusu isletmeler gida ve gida atigi tasima masraflarini azaltarak tesislerinde maddi tasarruf saglayabilecek, küresel bir sorunla mücadele için personellerini motive edebilecekler ve müsterileriyle iliskilerini de güçlendirebilecekler.

Açiklamada görüslerine yer verilen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, insan nüfusunun hizla arttigi, tarim alanlarinin azaldigi bir dönemde gelecek nesillere daha iyi bir dünya birakabilmek için sürdürülebilirlik kavraminin hiç olmadigi kadar önem kazandigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Sürdürülebilirligin en kritik noktalarindan biri de hiç süphesiz gida atiklari ile mücadeledir. Metro Türkiye olarak biz de gida atiklari ile mücadelemizi çalisanlarimizdan, tedarikçi ve üreticilerimize, en yakin is ortaklarimiz olan HoReCa'ya kadar kisacasi tüm paydaslarimizi kapsayacak sekilde bütüncül bir yaklasimla ele aliyoruz. Tarim ve Orman Bakanligi, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) is birligi ile hazirladigimiz bu kilavuz sayesinde HoReCa ile el ele vererek, gida atiklari ile mücadelemizi daha genis bir zemine tasimayi hedefliyoruz.

Türk ekonomisinin ve toplumunun önemli yapi taslarindan olan yeme içme sektörü çok büyük bir sektör oldugundan burada atiklarla mücadelede elde edilecek basarinin da boyutunun çok büyük olacagina inaniyoruz. Bu kilavuzda sundugumuz bilgiler, HoReCa isletmelerinin atiklarla mücadelede baslangiç yapmasina, kendileri için hedefler koymasina ve faaliyetlerine uyan basarili bir gida yönetimi stratejisi gelistirmelerine yardimci olacak. Bu kilavuz ile tüm HoReCa sektörünü, yarinlarimiz tehlike altina girmeden hemen aksiyon almaya ve gida israfina karsi mücadeleye katilmaya davet ediyoruz.."

- Isletmelerde en fazla israf, yemeklerin bitirilmedigi tabaklarda

Açiklamada yer alan bilgiye göre, yayimlanan kilavuzda dünyada ve Türkiye'de gida israfinin büyüklügü hakkinda çarpici rakamlara da yer veriliyor.

Buna göre 2019 yilinda yaklasik 931 milyon ton gida kayip ve israf oldu. Gida israfinin yüzde 61'i hane halki düzeyinde gerçeklesirken yüzde 26'si gida hizmetlerinde ve yüzde 13'ü ise perakende asamasinda yasandi.

Insanlarin yasami boyu ortalama 70 bin kez yemek yedigi, bunun da yaklasik 25-30 ton yiyecege denk geldigi hesaplandiginda, toplamda israf edilen gidanin 30 milyondan fazla insana hayat boyu yetebilecegi öngörülüyor.

Metro Türkiye’nin yaptigi çalismada 3 farkli isletmede en fazla israfin tabakta tüketilmeyerek çöpe gittigi asamada oldugu belirlendi.

Tabaktan geri dönen miktarin her sey dahil otel konseptinde yüzde 54, butik otelde yüzde 65, restoranda ise yüzde 74 oldugu görüldü¨. Ölçüm yapilan restoranda mevcut potansiyel ve fayda analizi yapildiginda ise etkin gida israfi yönetim sistemi uygulanmasi durumunda tabaktan çöpe giden israf miktarinda yüzde 25, büfeden çöpe ve personele giden israf miktarinda yüzde 20, üretimden giden israf miktarinda ise yüzde 10 tasarruf saglanabilecegi ortaya çikti.

Böylece yüzde 10'luk satin alma ve maliyet yönetiminde tasarruf elde edilebilecegi, önlenecek yillik toplam 7,3 ton gida israfi ile de 23 ton CO2 salinimin önlenebilecegi öngörüldü.

- Kilavuzda, özellikle otel ve restoranlarda gida israfinin nasil azaltilabilecegi anlatiliyor

Arastirma sonucunda gida atiklari ile mücadelede ortaya çikabilecek bu tasarruf miktarlarindan ve maliyetlere katacagi olumlu etkiden yola çikan Metro Türkiye, bu kilavuzu yayimlayarak HoReCa'nin gida atiklarini nasil önleyebilecekleri konusunda önemli bilgileri detayli bir sekilde paylasiyor.

Arastirma sonuçlarina dayanarak gida israfi ile ilgili toplam 7 baslik ve 13 ek destekleyici içerikten olusan kilavuzda gida israfi ile ilgili 3 ana eksen üzerinde detayli bilgilere yer veriliyor. Bunlar gida israfini ölçümlemek ve önlemek, önlenemeyeni bagislamak ve kalanlari ise dönüstürmek olarak belirlendi.

Önleme asamasinda, menülerin planlanmasindan gidalarin hazirlik asamasina, yemek servisi sirasinda ve sonrasinda yapilacaklar konusunda öneriler sektörle paylasiliyor.

Kilavuzda anlatilan önlemler ve uygulamalar ile özellikle otel ve restoranlarda gida israfinin nasil azaltilabilecegi anlatiliyor.

Yine bu kapsamda bir isletmede gida israfi mücadele için baslangiçta dogru bir ekip olusturmak, ekipte görev dagilimi yapmak ve gida israfi ile mücadele farkindalik ve kültürünün olusturulmasi için neler yapmalari gerektigi de aktariliyor.

Israfi önlenemeyen gidalarin bagislanmasi için ise tüketime uygun olan ihtiyaç fazlasi gidalarin nasil degerlendirilebilecegi bilgisi veriliyor.

Önlenemeyen gida israfinin gida bankalarina nasil bagislanabilecegi, bagis ile elde vergi kazancinin nasil elde edilebilecegi konusunda yol gösteriliyor.

Kilavuzda, bagislanamayip geriye kalan gidalarin dönüstürülebilmesi için de neler yapilmasi gerektigi anlatiliyor.

Gida bankalarina bagislanmasi veya bagislanamayan gida atiklarinin hayvan yemi, komposttan enerji kazanimi gibi baska amaçlarla yeniden kullanilmasi gibi kaçinilmaz gida fazlasinin nasil dönüstürülebilecegine dair önemli bilgiler paylasiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile