Metro Türkiye, Yerellesme Çalismalariyla Kooperatiflere Ve Yerli Üreticiye Destek Oluyor

Metro Türkiye Satin Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç: 'Türk mutfagini korumak ve degerlerine sahip çikmak için sürdürülebilir tarimin, sürdürülebilir bir tarim için de yerel ürünlere sahip çikmanin öneminin farkindayiz'.

Metro Türkiye, yerel degerlere sahip çikarak unutulmalarini önleyecek çalismalarina devam ediyor.

Metro Türkiye açiklamasina göre, 30 yili askin süredir Türk mutfagina ve degerlerine sahip çikarak gelecek nesillere aktarmak ve gerçek potansiyelini ortaya çikarmak amaciyla çalismalarini sürdüren sirket, bu dogrultuda atilmasi gereken en önemli adimlardan birinin yerellesme oldugu inaniciyla yerel üreticilere ve ürünlere katkida bulunmaya devam ediyor.

Metro Türkiye, bu kapsamda, Türkiye'nin dört bir yanindaki yerel üreticilerle is birligi yapiyor, kooperatiflerin yaninda yer aliyor, Türkiye'nin en önemli degerlerinden cografi isaretli ürünlerin üretimini ve ihracatini destekliyor. Böylelikle essiz bir deger zinciri olusturarak kooperatif kanaliyla devamliligina destek oldugu yerel ve cografi isaretli ürünlerin, Türk seflerinin lezzetli sofralar için hazirladigi tariflerde kullanilmasini saglayarak Türk mutfaginin dünyaya tanitilmasina ve hak ettigi yere gelmesi için yapilan çalismalara destek oluyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Metro Türkiye Satin Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, kuruluslarindan bu yana isin mutfaginda yer alarak yerellesme konusunda birçok öncü projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi.

Alkaç, Türk mutfagini korumak ve degerlerine sahip çikmak için sürdürülebilir tarimin, sürdürülebilir bir tarim için de yerel ürünlere sahip çikmanin öneminin farkinda olduklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu nedenle yerel üreticilerin desteklenmesinden cografi isaretli ürünlerin tesciline kadar sektörde öncü olacak birçok çalisma gerçeklestiriyoruz. Kooperatifleri ve üreticileri ürettikleri ürün hakkinda bilinçlendiriyor ve sorumlu üretim yapmalarina katkida bulunarak yerli ürünlerin sürdürülebilirligini sagliyoruz. Cografi isaretli ürünler alaninda sahip oldugumuz bilgi birikimimiz ve deneyimimiz ile ülkemizin sadece bugününü degil, gelecegini de düsünerek çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar 120 restoranin menüsünde cografi isaretli ürünlerin kullanilmasini sagladik. Potansiyeli olan ürünlerimizin cografi isaret tescili almasina yönelik desteklerimizi ulusal ve uluslararasi alanda sürdürecek ve bu ürünlerimizin Türk mutfaginda daha yogun bir sekilde kullanilmasi için çalismalarimizi devam ettirecegiz."

- Birlikte çalistigi kooperatif sayisini son bir yilda yüzde 11 artirdi

Verilen bilgiye göre, yerel üreticiyi desteklemeye büyük önem veren Metro Türkiye'nin bugün yaklasik 5 bin tedarikçisi bulunuyor ve bunlarin yüzde 99'unu yerli tedarikçiler olusturuyor. Birlikte çalistigi kooperatif sayisini son bir yilda yüzde 11 artiran Metro Türkiye, günümüzde Birgi Tarim Kredi Kooperatifi, Gümüldür Tarim Kredi Kooperatifi, Korkuteli Tarim Kredi Kooperatifi, Bursa Meyve Üreticileri Birligi gibi 800'ün üzerinde üretici örgütü ve kooperatif ile is birligi yapiyor ve dolayli olarak 105 bin üreticiye dokunuyor.

Metro Türkiye, kooperatiflere özel olarak uyguladigi "Egit-Denetle" modeliyle önce egitim veriyor, sonra denetliyor. Böylelikle kooperatiflerin hem gelismesini sagliyor hem de standartlara uygun üretim yapmalarina yardimci oluyor. Bu modeli, potansiyel gördügü kooperatiflere ücretsiz sunan Metro Türkiye'nin denetim sürecinde ise 530 kooperatif bulunuyor. Yerellesme çalismalari kapsaminda yerel tohumlarin kullanimini ve sürdürülebilir tarim uygulamalarini da tesvik eden Metro Türkiye, yerel tohum kullanilarak yetistirilen ürünler için yüzde 100 alim garantisi veriyor.

- Kadin kooperatiflerine destek

Kadin istihdamini artirmaya yönelik projeleri de destekleyen Metro Türkiye, kadin kooperatifleri ve kadin üreticilerle de is birlikleri yapiyor. Meyve ve sebzeden konserve ürünlerine, sekerleme ve atistirmaliktan içecek ve mutfak ürünlerine kadar birbirinden farkli kategorilerde Kavacik Kadin Kooperatifi, Urla Kadin Kooperatifi, Bereketli Eller Kadin Kooperatifi gibi yaklasik 40 kadin girisimci ve kooperatifle çalisiyor.

İçelden Kadin Kooperatifi’nden kurutulmus meyve sebze, mut kayisisi, süs bitkilerine ek olarak günümüzde üretimi giderek azalan kan portakalinin da alimini yaparak üretiminin yeniden canlanmasina destek olan Metro Türkiye, ayni zamanda bu kooperatife etiketleme, ambalajlama gibi konularda da destek olarak ürünlerini dogru bir sekilde satisa hazirlamalarina imkan sagliyor.

Son olarak, yeme içme sektörünün en büyük ve prestijli bulusmalarindan biri olarak da bilinen Sirha Istanbul kapsaminda da kooperatifleri sektörle bulusturan Metro Türkiye, kooperatif ürünlerinin yeme içme profesyonellerine tanitilmasina yönelik çalismalarini sürdürüyor.

- Cografi Isaretli ürünlerin gerçek potansiyelini ortaya çikariyor

Tüm Avrupa ülkelerinde toplam cografi isaret tescilli ürün sayisi 3 bin 500 iken, sadece Türkiye'de 2 bin 500-3 bin potansiyel ürün bulunuyor. Ayrica, Türkiye'de cografi isaret tescili almis ürün sayisi ise su anda 945 iken, hala aday olan 745 ürün bulunuyor. Avrupa'da cografi isaret tescili olan ürün sayisi ise 7 olarak açiklandi. Bu potansiyeli yillar öncesinden fark ederek çalismalarina baslayan Metro Türkiye, kooperatiflere neler yapabileceklerine dair yol gösteriyor ve cografi isaretli ürünleri raflarinda müsterileriyle bulusturuyor.

Günümüzde Finike portakalindan Zile pekmezine, Tasköprü sarimsagindan Bursa siyah incirine kadar, sezonuna bagli olarak 175'in üzerinde gida ve gida disi cografi isaret tescilli ve aday ürünü raflarinda sunan Metro Türkiye, 11 ülkeye son 3 yilda 12 bin 500 ton cografi isaretli ve yerel ürün ihraç ederek yerel ürünlerin dünya mutfaginda tanitiminda önemli bir rol oynuyor. Raflarinda yer verdigi cografi isaretli ürünlerin sayisini 2023'e kadar her yil yüzde 20 artirmayi hedeflerken, buna paralel olarak ihracat miktarini da artirmayi amaçlayan Metro Türkiye, Bursa siyah incirini de dünyadaki Metro ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyor.

- 11. Kalkinma Plani kapsaminda 65 bin ögrenciye egitim veriliyor

Metro Türkiye yerel ürünleri gelecege tasimak ve unutulmasini önlemek için ögrencilerde de farkindalik olusturmaya devam ediyor. Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanliginin 11. Kalkinma Plani kapsaminda okullarda, yiyecek içecek hizmetleri ve gida teknoloji alanlarinda ders alan 65 bin ögrencinin müfredatina cografi isaretli ürünlerin dahil edilmesini de saglayan Metro Türkiye, 10 yilda 650 bin ögrencinin bu dersi almasini hedefliyor.

Metro Türkiye'nin katkilari ile ayni Kalkinma Plani'nda ayrica, Yerli Mali Haftasi'nin "Cografi Isaret Tescilli Ürünler ve Yerli Mali Haftasi" olarak kutlanmasi konusu da öneri olarak yer aliyor. Bu konuda yapilmasi gereken çalismalar, "Cografi Isaretler potansiyelinin belirlenmesi ve arastirilmasinin artirilarak bu konuda ilgili kurum ve yerel örgütlerin diyalog ve etkinliginin artirilmasi, cografi isaret tescilli üretimin desteklenmesi, ihracata ilave destek verilmesi ve cografi isaretlerin ne anlama geldigi konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi amaciyla örnegin, belde ve yöre girislerinde bu ürünlerin tanitilmasi" gibi 4 ana faaliyet etrafinda belirtiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile