Özsakarya, "Tankın basınç tutamayacak kadar korozyon ve pas nedeniyle çürümüş olduğunu gördük. Üzerinde basınçlı kaplar için çok tehlike arz eden. daha önceden yapılmış bir yığın kaynak bulunduğunu tesbit ettik. Bu kaynaklar, basınçlı kaplarda bir gerilime, bir çentiğe neden olur. Bu da ileriki süreçlerde basıncı gördüğü zaman patlama nedenlerinden biridir. Bir diğer husus da işletmedeki bu tankın, hiçbir hidrostatik teste tâbi tutulmadan devreye alınmak istenmesi." dedi. Yaklaşık 3 bin litrelik tank olduğunu belirten Şube Başkanı Özsakarya, "3 metreküplük bir hava tankında, basınç yediği zaman korozyon sonucu dayanamayacak bir cidar gördük. Oksitlenmiş ve 4-5 milimetre kalınlıkta olması gereken yerler, 1,5 milimetrelere düşmüş. Bir de tesisatta kaynakla yapılan çalışmalar var ama bu konuda henüz net bir şey çıkmadı. Görünen durum o tankın eskimiş, paslanmadan dolayı kalınlığını yitirmiş olması nedeniyle ilk hava verildiğinde basınç etkisiyle yarıldığı. Üzerinde daha önceden yapılmış kaynakların yarattığı gerilim ve kılcal çatlakların basınç etkisiyle ilerlemesiyle yarılması gibi görülüyor." şeklinde konuştu.
Mehmet Özsakarya, tankın üzerinde test imkanı sağlayan etiketin dahi bulunmadığına dikkat çekti. Hidrostatik test yapabilmek için üretim tarihi ve işletme basıncının mutlaka yazılı olması gerektiğini vurgulayan Özsakarya, şunları söyledi: "İş Kanunu'nun ilgili teknik bölümünde şöyle der: 'Mevcut işletme basıncının bir buçuk katı basınçla basınçlandırılır.' Yani 8 bar yazıyorsa, ben onu 12 bara kadar basmalıyım. 12 barda yarım veya bir saat beklemeliyim. Bir önemli husus da bunun üzerinde emniyet ventili var. Bu ventil niye açmaz? Ventilin müsade ettiği 6 bar, 8 bar. Oo ventili de pazartesi günü savcılık sökme izni verecek. Basınç tutup tutmadığı, işe yarayıp yaramadığı tespit edilecek. Hattâ biz savcıya, mevcut tanktan malzemeler alınmasını, korozyon ve yorulma etkisinin tespit edilmesini önerdik. Önümüzdeki süreçte hukuki aşamada mutlaka ihtiyaç duyalacaktır."
Pazartesi günü olayla ilgili savcılığa rapor verileceğini ve bir basın açıklaması yapılacağını da dile getiren Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Özsakarya, şunları kaydetti: "Mobilyacılar ve lastik tamircileri var İzmir'de. Onların da hepsinde 200, 400 veya 500 litrelik hava tankları var. Acaba belirli aralıklarla kontrollerini yaptırıyorlar mı? Bunların çoğu mahalle aralarında ve bazıları evlerin altında bulunuyor. Korkutmak için demiyorum ama bilinçlenmek gerekiyor."