MEVKA Ve Aselsan Konya'dan Savunma Sanayi Üreticilerine Egitim

MEVKA Ve Aselsan Konya'dan Savunma Sanayi Üreticilerine Egitim

Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA), Konya Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlügü, Konya Sanayi Odasi ve Aselsan Konya isbirligi ile savunma sanayii firmalarina yönelik olarak Tedarikçi Gelisim Egitimleri düzenlendi.

Aselsan Konya öncülügünde baslatilan Gücümüzü Artirma Projesi (GAP) kapsaminda gerçeklestirilen ve ana amaci olan Konyali sanayicilerin savunma sanayi ekosistemine adaptasyonunu hizlandirmak, gelistirmek ve bu sayede Konya’daki yan sanayi yüklenici sayisini belirli bir seviyeye getirmek için sürdürülen çalismalara, Mevlana Kalkinma Ajansi ev sahipliginde düzenlenen egitim programi ile devam edildi. Iki gün süren egitim programi boyunca Konyali sanayicilerden olusan katilimcilara, tedarik süreci, kalite gerekleri, temel kalite kurallari, FAI (First Article Inspection), ölçüm sistemleri analizi ve ölçme teknikleri, teknik resim okuma ve geometrik ölçülendirme, hassas unsurlarin islenmesi, Helicoil uygulamasi, alüminyum malzeme isleme, kaplama-boyama teknolojileri gibi çesitli alanlarda egitimler verildi.



"Aselsan Konya yatirimi, Konya için bir dönüm noktasi niteligindedir"

Gerçeklestirilen egitimlerin ardindan degerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Ihsan Bostanci, “Hepimizin yakindan takip ettigi üzere ülkelerin savunma stratejileri iki önemli unsurdan olusmaktadir; bunlardan birincisi, sahip olunan asker gücü, digeri ise sanayi ve teknoloji gücüdür. Askeri ve teknolojik gelismelere bagli olarak kartlarin yeniden dagitildigi ve küresel dengelerin yeniden kurulmaya zorlandigi günümüzde, ülkeler, ordularinin operasyonel yetkinliklerini artirmak ve bölgelerinde caydirici güç olabilmek adina savunma harcamalarina, özellikle teknoloji yatirimlarina bütçelerinden önemli paylar ayirmaktadir. Bu noktada, bulundugu cografi konumu itibari ile jeopolitik ve jeostratejik açidan büyük öneme sahip olan ülkemizde de bölge istikrarini saglamak, her türlü tehdide karsi caydirici bir güç olusturabilmek modern ve güçlü bir silahli kuvvetlere sahip olmak için özellikle son yillarda önemli üretim hamleleri gerçeklestirilmektedir. Yürütülen bu çalismalarin bir sonucu olarak Türk Savunma Sanayii, isbirligi içerisinde oldugu yan sektörlerle beraber güçlü bir yapilanmaya girmis, kamu eliyle baslatilan kazanimlar özel sektörün inisiyatif almasiyla daha da güçlenmis, savunma sanayii alaninda kullanilan ürünlerin yerlilik oranlarini yüzde 80’lere çikartarak kendine bu alanda yeni hedefler belirlemistir. Bu süreçte, ülkemiz savunma sanayisinin gurur kaynagi kurumlarindan olan, ürettigi yenilikçi teknolojiler ile ordumuza güç katan ve ihracat anlaminda da ülkemiz ekonomisine büyük katkilar sunan Aselsan’in sehrimiz sanayicilerinin de ortak oldugu bir sistemle sehrimizde gerçeklestirmis oldugu Aselsan Konya yatirimi, Konya için bir dönüm noktasi niteligindedir” dedi.

MEVKA Genel Sekreteri Bostanci, “Sivil amaçli sanayiye nazaran kendine has yapisiyla, ekonomik dinamiklerinden çok, stratejik boyutlari agir basan ve diger bütün sektörleri katalize etme özelligine de sahip olan savunma sanayii alaninda yürütülen çalismalara katkida bulunmak amaciyla ajans olarak bizler de çalismalarimizi sürdürüyoruz. Ilk olarak, savunma sanayisinde özellikle av tüfegi üretimi alaninda büyük bir öneme sahip olan Beysehir ilçesine bagli Huglu ve Üzümlü çevresinde silah sanayi potansiyelini ortaya çikarmak amaciyla hazirlanan iki ayri raporla baslayan ajansimiz savunma sanayii çalismalari, gelinen noktada büyük bir ivme kazanmis ve ajansimiz tarafindan bugüne kadar 43 projeye güncel rakamlarla yaklasik 215 milyon lira destek verilmistir. Ayrica, ajansimiz tarafindan 2023 yilinda ilan edilen Finansman Destegi Mali Destek Programi kapsaminda Aselsan Konya Fabrikasi tarafindan basvurusu yapilan ve basarili ilan edilen Teknolojiye ve Gençlere Yatirim Ile Savunma Sanayimiz Güçleniyor Projesi’ne 15 milyon lira kaynak ayrilmis ve proje devam etmektedir. Ajansimiz tarafindan bu alanda yürütülen çalismalar kapsaminda son olarak, ülkemizin savunma sanayii çalismalarina Konya ve Karaman olarak katki sunmak, ekosistem ve firmalarimizin kabiliyet ve yeteneklerini tespit ederek, destekleyip yönlendirmek, firmalarimiz tarafindan savunma sanayi gerekliliklerini yerine getirmek suretiyle kazanilacak yeni yetenek ve yeterliliklerle ihracati artirmak ve korumak gibi amaçlarla Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.S. isbirligi ile hayata geçirilen Savunma Sanayi Sektörü Kabiliyet Atlasi Projesi tamamlanmistir. Proje kapsaminda, Konya’dan 30 ve Karaman’dan 10 olmak üzere toplamda 40 firmaya STM uzmanlari tarafindan; ajans tarafindan yürütülen çalismalar çerçevesinde, firmalarin mevcut kurumsal yapilari, üretim altyapilari, ürün/teknoloji yetenekleri degerlendirilmis ve bu temelde katma degeri daha yüksek ürün/teknolojilerin belirlenmesi hedeflenmistir. Bu çerçevede, firmalarin yapabilecekleri en uygun destek türleri ve izleme süreçleri belirlenerek bir destek modeli önerisi gelistirilmistir. Sonuç olarak, Konya ve Karaman illeri için savunma sektörü kabiliyetlerini belirleyen ayri ayri kabiliyet atlaslari olusturulmustur. Kurum olarak, ülkemizin savunma sanayi alaninda yakaladigi ivmenin artarak devam etmesi adina bölgemiz savunma sanayii ekosisteminde yer alan tüm paydaslarimiza yönelik çalismalarimizin devam edecegini özellikle ifade ederek; ilimizdeki savuma sanayisinin güçlenmesi ve daha ileriye gitmesi için yaptigimiz çalismalarda en önemli paydaslarimizdan birisi olan, gerçeklestirdikleri üretimin yerlilestirilmesi, millilestirilmesi çalismalarinin yani sira Konyalilastirilmasi adina ortaya önemli bir irade koyan Aselsan Konya’ya tesekkür ediyor, düzenlenen egitim programinin hayirlara vesile olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile