Mevlana'nın Öğretileri Dünyada İlgi Uyandırıyor

İnsanlığı derinden etkileyen öğretileri ile tüm dünyada ilgi uyandıran Türk ve İslam aleminin en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi, halk arasında ''Şeb-i Arus'' olarak bilinen törenlerde, farklı dinlerden, kültürlerden insanları Konya'da bir araya getiriyor.


Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya'nın, o döneme ait birçok eserin yanı sıra dünyada ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük ile önemli bir turizm merkezi olduğunu söyledi.

Konya'ya yurt dışı ve yurt içinden ziyaretçi sayısının her yıl arttığına dikkati çeken Çıpan, "Konya, geçen yıl 2,5 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı. Bunun yaklaşık 500 bini yabancı ziyaretçilerden oluşuyor" dedi.

Son dönemde özellikle havayolu ulaşımının daha nitelikli hale gelmesi, hızlı tren seferlerinin Ankara ile Eskişehir'e başlaması ve önümüzdeki dönemde İstanbul seferinin devreye girmesiyle bu ziyaretçi yoğunluğunun daha da artmasını beklediklerini ifade eden Çıpan, ilin ziyaretçi sayısı açısından 2023 hedefinin 10 milyon kişi olduğunu hatırlattı.

Çıpan, bu rakamın son dönemdeki gelişmeler ve yapılan çalışmalarla hayal olmadığını dile getirerek, "kentin, bu ziyaretçiyi ağırlayabilecek fiziki kapasiteye ve insan unsuruna sahip olduğunu kamu, yerel yönetimler ve ilgili sektör temsilcileri açısından rahatlıkla söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen çok sayıda uluslararası faaliyetin, fuarların, üniversitelerin düzenlediği kongre ve sempozyum gibi etkinliklerin ziyaretçi sayısını artırdığına değinen Çıpan, bu gelişmelerin ziyaretçi profilini olumlu etkilediğini, geçen yıla göre turist sayısının artacağını öngördüklerini açıkladı.

- Şeb-i Arus'ta ziyaretçi yelpazesi genişliyor

Konya'ya Japonya başta olmak üzere Güney Kore, Çin ve Rusya'dan turistlerin geldiğini belirten Çıpan, Almanya, İspanya ve İtalya'dan da çok sayıda misafirin ağırlandığını aktardı.

Çıpan, bu yelpazenin her yıl genişlediğini vurgulayarak, "Özellikle Şeb-i Arus törenlerinde daha geniş bir yelpazeyi görüyoruz. Hazreti Mevlana'nın bugün en çok ihtiyaç hissedilen öğretileri dünyada makes buldukça, ona ilgi duyan, onun eserlerini okuyan, onu tanıma arzusunda olanlar Konya'ya geliyor, ziyarette bulunuyor" diye konuştu.

- Anma törenlerine gelenler, kültürel gezi yapabilir

Çıpan, Konya'nın somut olan ve somut olmayan kültür varlığını UNESCO tarafından tescil ettirmiş bir kent olduğuna işaret etti.

Sema gösterisi ve geçen yıl UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Çatalhöyük'ün bu anlamda Konya'nın iki önemli değeri olduğunu vurgulayan Çıpan, Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camisi'nin de aday listede olduğunu hatırlattı. Çıpan, şunları kaydetti:

"Konya, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren ve aday olan unsurlarıyla Türkiye'deki diğer illere göre çok daha önde, ayrıcalıklı niteliklere sahip. Kentin bu özelliği, yabancıların ziyaretinde etkili oluyor. Mevlana Müzesinin ardından Hazreti Şems'in, Sadrettin Konevi'nin, Ateşbaz-ı Veli'nin ve Sahip Ata'nın türbeleri ziyaret edilebilir. Karatay, İnce Minare, Arkeoloji ve Etnografya müzeleri, Atatürk Evi gibi pek çok müzemiz de mutlaka ziyaret edilmeli. Konya'ya gelen misafirler, bu tür ziyaretlerin yanı sıra nitelikli hediyelik eşyalar alabilir ve zengin Konya mutfağına ait güzel yemeklerin tadına bakabilir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile