Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Dr. Bakırcı Açıklaması

Konya'da bulunan Mevlana Müzesi'nin Müdür Yardımcısı Dr. Naci Bakırcı, müzeye gelenlerin Mevlana'yı adeta yaşadıklarını belirterek, ''Ona ait eserler ve sözler, her yıl yurt içi ve dışından gelen yüzbinleri çok etkiliyor'' dedi.

Mevlana'nın 739. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından ''Aşk Olsun'' fotoğraf sergisi ile ''Mevlana, Düşünce Dünyası ve Aşk'' konulu panel düzenlendi.

Balıkesir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde fotoğraf sanatçısı Reha Bilir'in ''Aşk Olsun'' fotoğraf sergisinin açılması ve gezilmesinin ardından panele geçildi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit'in yaptığı panelde, Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Prof Dr. Bilal Kuşpınar ve Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Bakırcı, Mevlana'yı ve felsefesini anlattı.

Karaismailoğlu, Mevlana'nın düşüncelerini insanlara aktarmada kullandığı dilin gönül dili olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Mevlana der ki, 'Nice Hintli vardır Türkle aynı dili konuşur, nice Türk vardır birbirleriyle aynı dili konuşamazlar.' O, tüm dünyada geçerli olan gönül dilini kullanan bir zattı. O, gönül dünyasının yaşam dünyasından daha büyük olduğunu söyler ve 'bu dünya bir su küpüdür, gönül ise ırmaktır' derdi.''

Bakırcı ise Mevlana Müzesi'nde, Mevlana'ya ait 800'e yakın eserin bulunduğunu anlattı. Mevlana'yı tanımak isteyenlere müzede eğitim verildiğini vurgulayan Bakırcı, şöyle devam etti:

''Müzeye gelenler Mevlana'yı adeta yaşıyorlar. Ona ait eserler ve sözler, her yıl yurt içi ve dışından gelen yüzbinleri çok etkiliyor. Yurt dışından gelen turistler, Mevlana'ya hayran kalıyorlar. Müzemizde Mevlana'yı tanımak isteyenler için bir birim oluşturduk. İsteyenlere bu birim aracılığıyla Mevlana hakkında bilgiler aktarılıyor.''

Panele, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Gündoğdu ve davetliler katıldı.

Muhabir: Seyhan Kırıcı / Zafer Akpınar

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile