Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çocuklarına 'Mobil' Sınıflar Açılacak

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, 64. Hükümet Programı’ndaki "mevsimlik tarım işçileri ile göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirlerin alınması" maddesi kapsamında bir dizi yenilik içeren uygulama hayata geçirileceğini açıkladı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Gençoğlu, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının büyük bir bölümünün, tarımsal faaliyetler nedeniyle mart başından sezonun bittiği kasım ayına kadar eğitimlerine ara vermek zorunda kaldığını söyledi.

Bu uzaklaşmanın öğrenciler ve öğretmenler açısından önemli sorunlara yol açtığına işaret eden Gençoğlu, bunun okula uyumda sıkıntı yaşama ve başarı düzeylerinde düşmeye neden olduğunu vurguladı.

Öğrencilerin eğitim hayatlarında ciddi sorunlara yol açan mevsimlik tarım işçiliği ile ilgili 64. Hükümet Programı 2016 yılı Eylem Planı’nda "Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirler alınacak" ifadesine yer verildiğini hatırlatan Gençoğlu, böylece konunun öneminin bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi.

Gençoğlu, geçen eğitim-öğretim yılında ilköğretimde 26 bin 43, lisede 5 bin 220 olmak üzere toplam 31 bin 263 öğrencinin mevsimlik işçilik nedeniyle başka bir bölgeye gittiğini bildirdi.

"Herkes için kaliteli temel eğitim" anlayışından hareketle mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik çeşitli çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çeken Gençoğlu, bu çalışmaları takip etmek üzere Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde bir komisyon oluşturulduğunu aktardı. Bu kapsamda, bu yıl içinde Ankara ve Şanlıurfa’da bir çalıştay ve iki toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatan Gençoğlu, bu çalışmalara Bakanlığın üst düzey temsilcileri, milletvekilleri, ilgili bakanlıkların temsilcileri, sivil toplum örgütleri, mevsimlik tarım işçiliği yapan aileler ile mevsimlik işçi göçünün ve kabulünün en fazla yaşandığı illerden gelen temsilcilerin katıldığını söyledi.



Mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin çocuklarından bir tanesinin bile eğitimin dışında kalmaması için çalıştıklarını bildiren Gençoğlu, bu kapsamda "Mevsimlik Tarım İşçileri İle Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitimi Erişimi" konulu genelgenin Bakan Nabi Avcı’nın imzasıyla illere gönderildiğini ifade etti.

Gençoğlu, genelge kapsamında mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin çocuklarına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Bu çocuklarımız, öncelikle kendi bölgelerindeki yatılı bölge ortaokullarına yerleştirilecek. Yatılı öğrenci olarak yerleştirme imkanı bulunmayan ortaokul çağındakiler ile ilkokul çağındaki öğrenciler ise göç ettikleri yerlerde öğrenci taşıma uygulamasından yararlanabilecek. Aynı zamanda, bu öğrenciler taşındıkları okullara misafir öğrenci olarak kayıt ettirilecek ve öğretmenlerin bu öğrencilere verdikleri puanlar ile devam durumları, kayıtlı oldukları okul müdürlüklerince e-okul sistemine girilecek. Öğrenci taşıma uygulaması kapsamına alınamayan öğrencilerimiz için ise açılacak mobil sınıflarda öğretmenler görevlendirilerek eğitim-öğretim hizmetleri sürdürülebilecek. Tüm bu çalışmalar sonucunda kayıtlı oldukları okullarına geri dönen öğrenciler için de ihtiyaç duyulması halinde telafi eğitimleri yapılabilecek."

Genel Müdür Gençoğlu, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitim-öğretim sürecinden kopmalarını engellemek ve yürütülen her türlü faaliyeti takip etmek amacıyla öncelikle göç alan veya göç veren il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde takip ekiplerinin kurulmasının kararlaştırıldığını anlattı. Takip ekiplerinin çocukların eğitime erişimleri konusunda bilinçlendirmek için aileleri ve çocuk işçiliği ile ilgili müeyyideler konusunda bilgilendirmek için de mevsimlik tarım işçisi çalıştıranları ziyaret etmelerinin beklendiğini dile getiren Gençoğlu, takip ekiplerine bu ziyaretlerinde kullanılmak üzere valilik ve kaymakamlıklarca araç temin edileceğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile