Mevsimsel Gribe Dikkat
Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, mevsimsel gribe karşı vatandaşların hazırlıklı olması gerektiğini bildirdi.
Ardahan Halk Sağlığı Müdürlüğü, mevsim değişikliği ile birlikte artan grip hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Grip hastalığının halk arasında çok sık soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüs olduğu ve mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, mevsimsel gribe karşı vatandaşların hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.
Dr. Şentürk, Mevsimsel grip ülkemiz ve dünyada her yıl milyonlarca insanı etkilemekte, genel olarak bilindiğinden çok daha fazla sayıda hastane yatışları ve ölümlere neden olmaktadır. Gribin ciddi bir hastalık olduğunu da söyleyen Dr. Şentürk, grip sebebiyle iş gücü kaybı, hastaneye yatış, yoğun bakıma yatış hatta bazen ölümler yaşandığını belirterek,"Gribe yakalanan kişi iki hafta içinde iyileşir. Ama astım hastası gibi risk grubunda yer alan bir kişinin grip hastalığına yakalanması bu kişiye astım atakları yaşatabilir. Bu yüzden risk gruplarının grip hastalığına yakalanmaması için önlem alması gerekir." dedi.
Mevsim itibari ile Grip vakalarında artış olabileceğini belirten Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, "Risk grubunda olanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca gribe yakalanan vatandaşlarımız doktor tarafından yazılan reçeteli ilaçları kullanmalıdır." dedi.
GRİP OLMAMAK İÇİN ÖNERİLER
Dr. Şentürk, günlük koruyucu önlemlerinde, "Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak, Kapalı ve kalabalık ortamları sık sık havalandırmak, bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmak, hasta kişiler ile yakın temas kurmamak, herhangi bir risk grubunda olanlar (65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakım evi ve huzur evinde kalan kişiler, astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanmış olanlar, sağlık çalışanları, toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanlar) grip aşısı yaptırmalı. Ayrıca grip geçirildiğinde belirtiler ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurulmalı ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçlar kullanılmalı. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalı, grip hastalığında istirahat edilmeli, bol sıvı tüketilmeli ve hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı, Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı, kağıt mendil yoksa kol içi ile ağız ve burun kapatılmalı. Düzenli ve sağlıklı beslenme, ellerin sabun ile sık sık yıkanması, göz, burun ve ağızla oynama ve dokunma alışkanlığından kaçınılması ve bol bol su içilmesi ile gripten korunma sağlanabilir." diye konuştu.
-HAC VE UMRE’YE GİDECEKLERE MERS-CoV UYARISI
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, Hacca gidecek hacıları MERS-CoV hastalığı hakkında uyararak, hastalığın zatürree ve solunum yetmezliği ile beraber böbrek yetmezliği gelişmesiyle seyrettiğini söyledi.
Hastalığın özellikle Suudi Arabistan ve Ürdün’de ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Şentürk, ’’ MERS-CoV’un şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan ve 2012 yılının eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıkan bir virüstür. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli hastalık yapabilmektedir. Bu nedenlerle yukarıda belirtilen hususlara ek olarak MERS-CoV Hastalığına karşı korunma tedbirleri almak çok önemlidir. Bu tedbirler; Kalabalık alanlarda maske kullanılmalması, hayvanlarla temas etmemesi, çiğ süt ve hayvansal ürünlerin tüketilmemesi, çiğ tüketilecek sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak tüketilmesi ve kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.’’ Dedi.