Mevsimsel Hastalıklar Kış Aylarında Etkili Oluyor

Mevsimsel Hastalıklar Kış Aylarında Etkili Oluyor

Bartın Sağlık İl Müdürlüğü mevsimsel hastalıkların kış aylarında daha çok görüldüğünü açıkladı.

Bartın Sağlık İl Müdürü Dursun Koç, kış aylarında en çok görülen hastalıkların solunum yolu hastalıkları olduğunu söyledi.

Müdür Koç, “Mevsimsel özellik gösteren solunum yolu hastalıklarına kış aylarında daha sık rastlanmaktadır. Niçin solunum yolu hastalıklarına kış aylarında daha sık rastlanır? Çünkü hastalığa sebep olan mikroorganizmalar soğuk ortamda canlılıklarını daha kolay sürdürebilirler ve soğuğun insan vücudunda meydana getirdiği olumsuz etki vücudun savunma mekanizmasını yetersiz bırakarak hastalıklara karşı duyarlılığın ve hastalıkların görülme sıklığının artmasına neden olur. Kapalı yerlerde uzun süre kalınması, kapalı alanların iyi havalandırılmaması, sigara içilmesi ve yetersiz, dengesiz beslenme de hastalığın görülme sıklığını arttıran önemli faktörlerdendir. Enfeksiyonlar özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyretmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları havaya yayılan mikropların solunmasıyla, mikropların olduğu eşyalarla temas ettikten ve hapşırdıktan sonra ellerin gözlere ve yüze teması ile bulaşmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları dediğimizde tonsillit, farenjit, larenjit, sinüzit, grip, nezle, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıkları ile bronşit, bronşiyolit, trakeit, zatürre gibi alt solunum yolu hastalıkları akla gelmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler sebep olur. Yapılan araştırmalar sonucu 200'den fazla değişik cins virüsün solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu saptanmıştır. Vakaların yüzde 70 ve 80'inde etken virüsler, yüzde 20 ve 30'unda ise bakterilerdir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirti olarak burun akıntısı, ateş, öksürük, hapşırma, baş ağrısı, boğazda yanma ve ağrı, yutma güçlüğü, geniz akıntısı, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrıları, bazen gözlerde sulanma ve çapaklanma, ses telleri iltihaplandıysa nefes almada güçlük, havlar tarzda öksürük görülebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde evde yapılması gereken destekleyici eylemler önemlidir. Hasta istirahat etmeli, bol, bol su ve sıvı gıdalar almalıdır. Beslenmesine dikkat etmelidir. Bulunduğu ortamın nemli olmasına ve burun temizliğine özen göstermelidir. Hekiminin verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalı, gereksiz ilaç alımından kaçınmalıdır. Solunum yolu enfeksiyonları yüzde 80 ve 70’i virüs kökenli olduğundan ve antibiyotiklerin virüsler üzerine etkisi olmadığından gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Bakterilerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarından özellikle bademcik iltihabında hekiminiz muayeneden sonra gerek görürse penisilin ya da, uygun bir antibiyotik kullanabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonları önemsenmez ve tedavi edilmezse ilerleyerek alt solunum yolları enfeksiyonlarına neden olabilir. Alt solunum yolu enfeksiyonları günlük yaşamda en sık rastlanılan enfeksiyonların başında gelmekte ve mutlaka iyi tedavi edilmeleri gerekmektedir. Alt solunum yolu enfeksiyonlarının oluşumunda da virüsler ve bakteriler etkilidir" dedi.

ALT SOLUNUM YOLLARINDA Kİ, BELİRTİLER Alt solunum yolu enfeksiyonlarında ki belirti ise şu şekilde sıralayan Müdür Koç, “Alt solunum yolu enfeksiyonlarında, üşüme ve titreme ile birlikte yükselen ateş, öksürük, öksürük sırasında göğüste yanma hissi, balgam çıkarma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, genel durum bozukluğu ve aşırı halsizlik görülebilir. Alt solunum yolu enfeksiyonlarında da öncelikle destek tedaviler uygulanmalıdır. Hastanın odası sıcak ve nemli olmalıdır. Sıvı ihtiyacı giderilmeli, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra doktor tarafından verilen ilaçlar doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılmalı ve kontrollere uyulmalıdır. Özellikle 65 yaş üzerindeki hastalar, şeker hastalığı, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalıkları, alkolizm, immün yetmezlik, kanser gibi hastalıkları olanlar ve solunum sıkıntısı yaşayanlar hastanede yatarak tedavi edilmelidir. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada solunum yoluna ait önlemler almak önemlidir. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için, Kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalınmamalı, kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı ve ortamın havasının temizlenmesi sağlanmalıdır. Öksürürken ve hapşırırken ağız çıplak elle kapatılmamalıdır. Öksürürken, hapşırırken, ağız kapatılırken, ağız ve burun sekresyonları temizlenirken mutlaka kağıt mendil ve havlu kullanılmalı ve kullanıldıktan sonra atılmalıdır. Etkin korunma yöntemlerinden birisi de ellerin sık, sık yıkanmasıdır. Çünkü mikroplar uzun süre canlılıklarını sürdürebilirler ve hastalığın yayılmasında kirli eller önemli bir etkendir. Bunun yanında genel hijyen kurallarına da dikkat etmek önemlidir. Vücut direnci açısından dengeli ve yeterli beslenmeli, taze meyve ve sebzeler ölçülü tüketilmelidir. Sigaradan uzak durulmalıdır. Uykusuzluk vücut direncini düşürerek hastalığa davetiye çıkardığından kaliteli uyku önemlidir. Mevsim şartlarına uygun giyinilmeli, pamuklu ya da yünlü giyecekler tercih edilmelidir. Solunum yolu hastalıklarının önlenmesinde aşılanma çok önemlidir. Aşının sonbahar başlarında yapılması önerilmektedir. Aşı hastalığın oluşmasını engeller ya da rahatsızlığın daha rahat atlatılmasını sağlar” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile