Raporda, çevrede yapılan incelemede kül atıklarına benzer bulgulara rastlandığı belirtilirken, Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün imkânları kısıtlı olduğundan ayrıntılı analizlerin Ege Araştırma Enstitüsü’nde yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Yatağan Termik Santrali’nden yükselen siyah dumanların halkın tepkisine neden olmasının ardından, Yatağan Ziraat Odası’nın talebi üzerine Yatağan Kaymakamlığı tarafından yaptırılan incelemenin raporu açıklandı.
Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Yatağan Toplum Sağlığı Merkezi yetkilileri tarafından hazırlanan rapora göre, civardaki sebze ve meyve bahçelerinde yapılan incelemede kül atıklarına benzer bulgulara rastlandı.
Yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporda; “Yatağan Termik Santrali’nden 03 Temmuz 2013 tarihinde 01 Nisan 2013-27 Haziran 2013 tarihleri arasında ilgili birimce yapılan ölçüm raporları ve bilgilerini, alt-üst sınır bilgilerini, baca filtrelerinin bilgilerini gösteren belgeler ekte sunulmuştur. Belgelere göre 01 Nisan 2013-27 Haziran 2013 tarihleri arasında ölçüm raporları büyük yakma tesisleri yönetmeliğinin geçici 1. Maddesi kapsamında sanayi kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü yönetmeliği ek 5’inde belirtilen emisyon sınır değerlerini sağlamaktadır. Ölçüm raporlarında herhangi bir emisyon sınır değer aşılması görülmemektedir. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen 01 Ağustos 2013 tarihli yazıda söz konusu işletmenin denetlendiğini ve hava kirliliğinin rehabilitasyon aşamasında olan 3. Ünitenin devreye alınması sırasında oluştuğunun ifade edildiği ve denetim anında sadece 2. Ünitenin çalıştığı, 3. Ünitenin çalışmadığı tespit edilmiştir. 28 Haziran 2013 tarihli sözlü şikayet gelen köylerde yapılan incelemelerde zeytin, mısır, elma, armut, ayva, asma, tütün bahçeleri gezilmiş yapraklarda özellikle Yeşilbağcılar civarında asmada kül atıklarına benzer bulgulara lokal olarak rastlanmış olup hakim rüzgarlar ve taşınmazın nem durumuna göre oluştuğu izlenmiştir.
Netice ve Kanaat: Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı 18 Haziran 2013 tarihli denetime göre hava kirliliğinin rehabilitasyon aşamasında olan 3. Ünitenin devreye alınması sırasında oluştuğunun ifade edildiği ve denetim anında sadece 2. Ünitenin çalıştığı, 3. Ünitenin çalışmadığı tespit edilmiştir. Bu bölgede yetişen tarım ürünlerinin Yatağan Termik Santralinin neden olabileceği zararlar yönünden Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün imkanları kısıtlı olduğundan ayrıntılı analizlerin Ege Araştırma Enstitüsü’nde yapılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Meyve Bahçelerinde Kül Atıklarına Rastlandı
Yatağan Ziraat Odası’nın, Yatağan Termik Santrali’nden çıkan duman ve külden meyve ve sebzelerin zarar gördüğünü iddia etmesi üzerine Yatağan Kaymakamlığı tarafından yaptırılan inceleme raporu açıklandı.