Meyve Ve Sebze Sektöründe Samsun Ve Izmir Is Birligi

Meyve Ve Sebze Sektöründe Samsun Ve Izmir Is Birligi

Samsun ve Izmir yas meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde güçlerini birlestirme karari aldi.

Türkiye’nin yas meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatinda lider kentlerinin basinda gelen Izmir, taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri üretim ve ihracatindaki deneyimlerini Samsun ile paylasacak.

1 milyar dolar ihracat

Taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri son 1 yillik dönemde Türkiye’ye 6 milyar dolarlik döviz kazandirirken, bu ihracata Egeli ihracatçilar 1 milyar 350 milyon dolarlik katki sagladi. Izmirli ihracatçilar yillik 339 milyon dolar bitkisel ürün ihracati yapan Samsun’un kisa vadede 1 milyar dolar ihracat yapabilir konuma gelmesi için çaba gösterecek.

Samsun Valisi Orhan Tavli, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, Yönetim Kurulu Üyeleri Martin Sanford ve Vildan Akgedik, Ege Ihracatçi Birlikleri Sube Müdürü Gökay Çelikli ve bazi firma sahiplerini Samsun’da agirladi. Vali Tavli, Samsun ve Ege firmalari arasinda yas meyve, sebze ve gida ticaretini gelistirmek için yürütülecek çalismalarla ilgili toplanti gerçeklestirdi. Bafra Kaymakami Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Baskani Hamit Kiliç, Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, Bafra TSO Baskani Serdal Sefa Kocabas, Bafra Ticaret Borsasi Baskani Tarik Erol, Bafra Ziraat Odasi Baskani Osman Tosuner, Bafra Sera OSB Müdürü Hamit Bozer ve Bafra OSB Müdürü Ismail Hakki Koç’un da katildigi toplantinin ardindan Vali Tavli ve konuk katilimcilar, Bafra Tarima Dayali Ihtisas (SERA) OSB’de faaliyet gösteren firmalari gezdi.

Samsun Vali Orhan Tavli’nin davetiyle Samsun’a geldiklerini belirten Baskan Hayrettin Uçak, “Izmir-Samsun arasinda bir sinerji ortaya çikarabilecegimize inandik. Izmir’de kurulan Dikili, Bayindir, Bergama ve Kinik Tarima Dayali Ihtisas Organize Sanayi Bölgelerinde önemli noktalara geldik. Seracilik konusunda ihtisaslasacak olan Dikili Tarima Dayali Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi geçtigimiz hafta Dünya Bankasi’yla 30 milyon dolarlik bir kredi sözlesmesi imzaladi. Bu 4 OSB’nin üretime geçmesiyle Ege Bölgesi’nin tarim ürünleri ihracatinda ilk etapta 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bu deneyimlerimizi Samsun’la paylasmak, Samsun’un güzel uygulamalarini Izmir’de hayata geçirmek için Samsun’a geldik. Samsun Tarima Dayali Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yapilan çalismalari gördük, kendilerini tebrik ediyoruz. Samsun Valimiz Orhan Tavli vizyoner kimligiyle Samsun tarimina büyük katki sagliyor. Bu iki kadim sehir arasindaki is birligi Türk tarimina ve tarim ürünleri ihracatimiza pozitif katkilar saglayacak. Bugün kurulan iliskiyi önümüzdeki süreçte artarak devam edecek” dedi.



Samsun tarim ürünlerinde 1 milyar dolarlik ihracat hedefliyor

Samsun’un Bafra ilçesinde Samsun Bafra Tarima Dayali Ihtisas (SERA) Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret yaninda, dondurulmus ve kurutusmus sebze üretimi yapan firmasi da ziyaret ettiklerini açiklayan Uçak, “SERA OSB bin 200 dekarlik alanda 30 adet sera parselinde sebze, süs bitkileri ve fide yetistiriciligi yapacak. Içme suyu, kullanma suyu, kanalizasyon, yol, kaldirim, dogalgaz, elektrik ve internet altyapisi hazir bir sekilde yatimcilara arsa tahsisi yapiliyor. OSB tam kapasite devreye girdiginde bin 500 kisiye istihdam imkani sunacak. Izmirli firmalarimiza yatirim davetleri var. Bu davetlerini Izmirli firmalarimizla paylasacagiz. Samsun’un ürün deseninde biber, domates, pirasa, karnabahar, brokoli, lahana üretimi öne çikiyor. Meyve olarak da kivi yetisiyor. Bafra TDIOSB’de çilek üretimi yapilacak. Samsun ilimiz limani olan taze meyve sebze ürünlerinde en büyük ihraç pazarimiz Rusya’ya yakinlik avantaji olan bir kentimiz. Samsun’un günümüzde 339 milyon dolar olan bitkisel ürün ihracatinin Bafra TDIOSB devreye girdiginde 1 milyar dolari asmasini bekliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile