Meyvede Hasat Masraflarini Azaltmanin Yolu Mekanizasyondan Geçiyor

Meyvede Hasat Masraflarini Azaltmanin Yolu Mekanizasyondan Geçiyor

Akdeniz Üniversitesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Erkan, Türkiye’nin 55 milyon tonluk meyve üretimiyle dünyada 4. sirada yer aldigini belirterek, "Ülkemizde artik hasat büyük bir sorun haline gelmeye basladi. Mesela bir kilogram kirazin önemli bir bölümünü hasat masraflari olusturuyor. Bu masraflari en aza indirmenin yolu da mekanizasyondan geçiyor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarim Makinalari ve Teknolojileri Mühendisligi Bölümü tarafindan, II. Meyve Yetistiriciliginde Mekanizasyon Çalistayi düzenlendi.



"Türkiye bahçe bitkileri merkezi"

Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen çalistayin açilisinda konusan Akdeniz Üniversitesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Türkiye 55 milyon tonluk meyve üretimiyle dünyada 4. sirada yer aliyor. Bu veriye bakarak ülkemizin bir bahçe bitkileri merkezi oldugunu rahatlikla söyleyebiliriz. Meyveciligin en büyük sorunlarindan bir tanesi is gücü meselesi. Bugün dünyada pek çok bölgede bu nedenle meyvelerin hasat edilmeden dalinda birakilabildigini görüyoruz. Bu durumu ortadan kaldirabilecek tek bir gerçek var. O da mekanizasyondur. Tabii ki tarimin her alaninda mekanizasyon önemli. Ancak ülkemizde de artik hasat büyük bir sorun haline gelmeye basladi.

Mesela bir kilogram kirazin önemli bir bölümünü hasat masraflari olusturuyor. Bu masraflari en aza indirmenin yolu da mekanizasyondan geçiyor. Onun için bu konuyu çok önemsiyorum” diye konustu.



"Iyi geri dönüsler aldik"

Çalistay Düzenleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Mehmet Topakçi, “Ilkini 2019’da düzenledigimiz Meyve Yetistiriciliginde Mekanizasyon Çalistayi’mizin 2.’sini gerçeklestiriyor olmaktan son derece mutluyum. Pandemi dolayisiyla 2 yil ara vermek zorunda kaldik maalesef. Aslina bakarsaniz pandemi dönemi tarimsal üretimin öneminin çok daha iyi anlasilmasina da neden oldu. Bizler de tarimsal üretimdeki verimliligi artirma, maliyetleri azaltma, çevreye ve dogaya zarar vermeden tarimin en dogru ve en verimli sekilde yapilabilmesi için çözümler üretmeye çalisiyoruz. 2019’daki çalistaydan çok olumlu geri dönüsler aldik. Bu yil da faydali bir çalistay olmasini diliyorum” seklinde konustu.



"Tarimda teknoloji kullanimi artiyor"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarim Makinalari ve Teknolojileri Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Murad Çanakçi, “Ülkemizde son yillarda tarim alanlarinda bir azalma yasansa da tarim alanlarinda meyvecilik ve katma degerli ürünlerde büyük bir artis gösteriyor. Tabii bu durumda mekanizasyonda büyük gelisme gösteriyor. Daha önceki yillarda tarlalarda kullanilan traktör ve tarim makinalari meyve bahçelerinde çalismaya zorlanirken, su anda tamamen bahçeye yönelik tarim makinalari kullaniliyor. Önümüzdeki süreçte akilli tarim ve hassas tarim teknolojileri de çok sik kullaniliyor olacak. Üstelik bu degisimler çok kisa sürelerde gerçeklesiyor ve giderek de bu degisimler hizlanacak. Tabii bu süreçlerde gerek özel sektörde gerek kamuda ve üniversitelerde çok önemli tecrübeler ortaya çikiyor. Bizler bu çalistay vesilesiyle bu tecrübelerin paylasilmasini saglayarak ülke tarimina katkida bulunulmak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Uzman konusmacilar"

Alaninda uzman pek çok konusmacinin katildigi ve “Iklim Degisikligi Sürecinde Bahçe Ürünlerinde Mekanizasyon Uygulamalari, Meyve Bahçelerinde IHA Kullanimi, Hassas Tarim Çözümlerinin Tarimda Kullanimi, Hasat Sonrasi Siniflama Makinelerinin Kaliteli ve Verimli Ürün Yetistiriciligine Katkilari, Yalova Yöresi Elma Bahçelerinde Bazi Zemin Yönetimi Konularinin Meyve Kalitesine Etkisi, Elma Yetistiriciliginde Mekanizasyon Uygulamalari: Büyük Ölçekli Isletme Örnegi, Tropik Meyve Türlerinde Mekanizasyon Uygulamalari, Meyve Yetistiriciligi Mekanizasyonu Uygulamalarindaki Gelismeler, Meyve Yetistiriciliginde Su-Enerji Kullanimi ve Verimlilik, Meyve Yetistiriciligi Mekanizasyonunda Gelismeler, Firsatlar, Beklentiler” konularinda sunumlarin ve panellerin gerçeklestirildigi çalistay, gün boyu devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile