Mezitlili Kadinlar Aronya Üretimi Için Ilk Fidanlari Toprakla Bulusturdu

Mezitlili Kadinlar Aronya Üretimi Için Ilk Fidanlari Toprakla Bulusturdu

Mezitlili kadin üreticiler ‘süper meyve’ olarak adlandirilan aronya üretimi için ilk fidanlari dikti. Toroslarin zirvesinde yer alan, Mezitli ilçesi Kocayer Mahallesinde hayata geçirilen projeyle aronya fidanlari toprakla bulustu.

İçel’in merkez ilçe Mezitli Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Mezitli Ilçe Tarim Müdürlügü ve Mezitli Kaymakamligi Sosyal Dayanisma Fonu isbirligi ile hayata geçirilen projeyle üretici kadinlar aronya üretimine basliyor. Mezitli Kaymakami Ahmet Erdogdu, Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan, Mezitli Ilçe Tarim Müdürü Kerim Köken, mahalle muhtarlari ve kadin üreticiler, İçel’de ilk aronya bitkilerini elleriyle topraga dikti. Anavatani Kuzey Amerika olan aronya bitkisinin 3 yil sonra meyve vermeye baslamasi; 4’üncü yilda ise tüm masraflarini karsilamasi öngörülüyor. Proje çerçevesinde üretici kadinlara belirli dönemlerde aronya yetistiriciligi konusunda egitimler de verilecek.

Etkinlikte konusan Mezitli Kaymakami Erdogdu, “Bu kadar engebeli bir arazinin bu kadar iyi degerlendirilmesi son derece önemli. Zaten bölgemizin en güzel özelligi de bu. Bos bölgeler ya tarimsal üretimde kullaniliyor ya da orman olarak bölgeye katma deger sagliyor. Ilk gördügüm anda çok sasirmis ve takdir etmistim. Aklimiza gelen her meyve yetisiyor. Bu da baska bölgelerde çok rastlanmayan bir durum” dedi.

Mezitli Belediyesi olarak en fazla üzerine düstükleri konunun kadin ve üretim oldugunu belirten Baskan Neset Tarhan ise “Aronya gibi aromatik bitkilerin dünya üzerinde en zengin olan ülkelerden birisi Türkiye ve en fazla da Toros Daglarinda yetisiyor. Ben de göreve geldigimde bunun desteklenmesi konusunda israrci oldum ama kirsal bölgelerimiz maalesef yeterli ilgiyi göstermedi. Istanbul’da bir ilçe belediyesi 7 yil önce yilda 1 milyon lira kazandirdiklarini söylemisti. Bu yilla karsilastirdigimizda çok yüksek bir rakama karsilik geliyor” diye konustu.

Projenin bir baska güzel yönünün de Sosyal Yardimlasama Fonunun ortakligi oldugunu vurgulayan Tarhan, “Daha çok ihtiyaç sahiplerine maddi yardim vermesiyle bilinen Sosyal Yardimlasma Fonu bu kez üretim alaninda destek sunuyor. Yani balik vermiyor balik tutmayi ögretiyor. Bu duyarliligindan dolayi Kaymakamimiz Ahmet Erdogdu’yu kutluyorum. Böylesi bir durum Türkiye genelinde çok yoktur sanirim” ifadelerini kullandi.

Projeyi gelistiren ve egitim destegi saglayan Alata Bahçe Kültürlerini Arastirma Enstitüsünden Mustafa Kavak ise aronya bitkisinin 3 yil gibi kisa bir sürede yetiserek ilk yilinda tüm masrafini karsilayacak bir kazanç sagladigina dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile