HALIL IBRAHIM SINCAR - Birçok medeniyete besiklik eden "Mezopotamya'nin incisi" Mardin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ardindan kültür ve inanç turizminin merkezi olmayi hedefliyor.
Farkli kültürlerin hosgörüyle kardesçe yasadigi, "gecesi gerdanlik gündüzü seyranlik" olarak nitelendirilen Mardin'i salgin döneminde ziyaret eden çogunlugu yerli turistler, Kovid-19 tedbirleri kapsaminda sehri huzurla gezmenin keyfini yasadi.
Bölgede yerli ve yabanci ziyaretçilerin ilgi gösterdigi illerinden Mardin, bu yil, 2019 yilindaki 535 bin ziyaretçi sayisina, salgin sonrasi da yillik 2 milyon turist hedefine ulasmayi hedefliyor.
Vali Mahmut Demirtas, AA muhabirine, kentin turizm degerinin önemli bir potansiyel tasidigini söyledi.
Birçok medeniyete ev sahipligi yapan Mardin'de farkli dil ve dinlerin huzur içinde bir arada yasadigina dikkati çeken Demirtas, 2019 yilinda yaklasik 535 bin kisinin kentte konakladigini, bunun yüzde 10'unun yabanci turistler oldugunu animsatti.
Demirtas, salgin nedeniyle geçen yil yüzde 40 civarinda düsüs meydana geldigini, biraz sikinti yasasa da esnafin toparlanma asmasina geldigini dile getirerek, "Salginla ilgili aldigimiz olumlu sonuçlarla hem yurt içi hem yurt disindan turistlerin akin akin gelmeye basladiklarini görüyoruz. Insallah huzur içinde, bol turistin olacagi bir yil tahmin ediyoruz." dedi.
Ziyaretçi sayisinda bu yil, 2019 rakamlarini yakalayacaklarini tahmin ettiklerini aktaran Demirtas, "Ancak salgin bittikten sonra en az 2 milyon vatandasimizin burada konaklayacagini düsünüyorum. Yatirimcilarimiza, girisimcilerimize sesleniyorum, burada ciddi anlamda otel konaklama ihtiyaci var. Bu konuda kendilerine yardimci olacagimizi özellikle taahhüt ediyoruz." diye konustu.
Mardin Artuklu Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Yüksek Okulu Ögretim Görevlisi ve Mardin Sanat Tiyatrosu Dernegi Baskani Mehmet Veysi Bora da kentteki turizm hareketliginin 12 aya yayilmasi gerektigini belirtti.
Valilik, belediye, üniversite gibi güçlü kurumlarin organizasyonunda spor ve kültürel etkinlere, bilimsel kongre ve toplantilara, sergilere, kültür ve sanat aktivitelerine ev sahipligi yapilabilecegini dile getiren Bora, "Akarsularinda rafting yapmayi, Mezopotamya ovasinda at kosturmayi, kültür turlari düzenleyerek insanlarin her dönem buraya gelmelerini ve dolu dolu bir tatil yapmalarini saglayabiliriz." ifadelerini kullandi.
- "Salgindan sonra Mardin saha kalkacak"
Mührü Kil Turizm Seyahat Acentesi Temsilcisi Fehmi Sincar da normallesme sürecinde de Mardin'in yogun ilgi gördügünü dile getirdi.
Özellikle temmuz ayi itibariyla yeni kararlarin alinmasinin ardindan önemli rezervasyonlarin yapilmaya baslandigini vurgulayan Sincar, "Salgindan dolayi düsük olan turist sayimiz artmaya basladi. Salgin bittikten sonra burada müthis bir kalabalik olacaktir. Salgindan sonra Mardin saha kalkacak. Yerli turistlerimiz geliyor, yabanci turistler de artmaya baslayacak." diye konustu.
- "Her seyi çok güzel"
Antalya'dan Mardin'i gezmeye gelen Süendam Küni ise ilk defa geldigi kentte hayran kaldigini belirterek, tarihi yapisinin çok güzel oldugunu söyledi.
Ukrayna'dan gelen Mironava Natali de 3 günlük bir gezi programi yaptiklarini ve Mardin'i çok sevdiklerini dile getirerek, "Her seyi çok güzel, insanlari çok sicakkanli. Biz buraya bir daha gelecegiz. 3 gündür buradayiz ve çok mutluyuz. Herkese tesekkür ederiz." dedi.
'Mezopotamya'nin Incisi' Mardin, Turizmde Salgin Öncesi Yakaladigi Ivmeyi Sürdürmek Istiyor
Bölgede yerli ve yabanci ziyaretçilerin ilgi gösterdigi illerinden Mardin, salgin sonrasi yillik 2 milyon turist agirlamayi hedefliyor Vali Mahmut Demirtas: 'Salginla ilgili aldigimiz olumlu sonuçlarla hem yurt içi hem yurt disindan turistlerin akin akin gelmeye basladiklarini görüyoruz. Insallah huzur içinde, bol turistin olacagi bir yil tahmin ediyoruz'