MGC'den, Basin Bayrami Mesaji

MGC'den, Basin Bayrami Mesaji

Malatya Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Yönetim Kurulu tarafindan yapilan yazili açiklamada, 24 Temmuz’un basin sansürün kaldiran gazetecilerin mücadele günü oldugu hatirlatiralarak, 24 Temmuz Basin Bayramini kutladi

Yapilan açiklamada, Türk basin tarihinde önemli bir yeri olan 24 Temmuz 1908 tarihinin, gazetelerin mücadelesine büyük katki verdigi belirtilerek, "24 Temmuz 1908 tarihi basin tarihimizde mücadele günü olarak yer almistir. II. Mesrutiyetin ilaniyla birlikte günlük sansür görevlerini yapmak üzere gazete ve matbaalara gelen sansür görevlileri gazete sahipleri ve çalisanlar tarafindan matbaalara ve gazetelere alinmadilar. Gazetelerde denetim ve kontrole son verdiler. Iste bu tarih basinda sansürün kaldirilisi olarak tarihimizde yer almistir. Böylece sansür bir dönem için de olsa kendiliginden ilk kez basin yayin organlarinda resmen kalkmis oldu. 24 Temmuz’lar 1971 yilina kadar basin bayrami olarak kutlandi. Ondan sonra da gazetecilerin mücadele ve dayanisma günü olarak kutlanmistir” ifadelerine yer verildi.

Malatya basinin yasadigi zorlu sürece de dikkat çekilen açiklamada, "Özgür basin kuruluslarinin ülkelerin gelismesinde, kalkinmasinda, çagdaslasmasinda önemli bir yere sahiptirler. Basin kuruluslarimiz sorunlari olsa da sorumluluklarini ön planda tutarak halkin haber almasi ve gerçekleri ögrenme hakki için tüm gücüyle ayakta durabilmek için yasam savasi vermektedir. Gelisen teknolojiyle birlikte, karasal yayin yapan televizyonlar kapanmis, uydu yayini yapan televizyonlar ise ekonomik sorunlarla ugrasmaktadir. Yazili basin yasam savasi verirken, Radyolar da ayakta kalmanin mücadelesini vermektedir. Hiçbir yasal alt yapisi olmayan sadece basin kanununa aykiri davrandiklari için islem yapilan internet yayinciligi da tüm çabalara ragmen hala yasal bir statüye kavusturulamamistir. Basin kuruluslarinda issizlik orani ilk siralara çikmistir. Malatya’da son yillarda gelisen teknolojiyle kapanan basin kurumlarinda çalisan 100’den fazla basin çalisani issiz kalmis, yaklasik 50 basin karti iptal edilmistir. Malatya’da ilk defa basin karti sayisi sürekli kartlarda dahil olmak üzere 50’nin altina kadar inmistir. Iste artan sorunlarimiza ragmen sorumluluklarimiz daha da agirlasmistir. 24 Temmuz ruhuyla sansüre karsi direnen üstatlarimizi rahmetle anarken onlarin mücadeleleri bizlere her zaman rehber olmustur. Bu nedenle 24 Temmuz gazetecilerin birlesme, dayanisma ve ortak mücadele günüdür. Basin kuruluslarina destek beklerken, tasarruf genelgesi tam bir hayal kirikligi meydana getirmistir. Döviz kuru yükselisiyle daha da artan maliyetlerle zor günler yasayan Gazetelere resmi kurumlarin abone olmak dahi yasaklanmistir. Hükümetin yayimladigi son tasarruf genelgesi yeniden düzenlenmelidir. Basin ve medya kuruluslari halkin haber alma ve gerçekleri ögrenme hakki için üstlendigi görevi yerine getirmek için zor sartlara ragmen görevlerini yerine getirmenin gayreti içerisindedir. Her zaman söyledigimiz gibi sorunlarimiz var ama sorumluluklarimiz daha önemlidir. Teknolojinin getirdigi yenilikler basin ve medya sektöründe de tam anlamiyla hissedilmeye baslanmistir. Basin çalisanlari, her türlü zorlu sartlara ragmen kamuoyunda toplumsal bilincin artmasi adina dünyadaki ve ülkemizdeki gelismeleri, gazetecilik mesleginin gerektirdigi ilke ile dogru ve hizli habercilik anlayisiyla görevini yapmanin çabasi içerisindedir. Beklentimiz, yasama, yürütme ve yargi ile birlikte dördüncü kuvvet olan medyanin özgürlükle ilgili sorunlarinin zaman geçirilmeden çözümlenmesi, bunu saglayacak düzenlemelerin bir an önce uygulamaya konulmasidir. Unutulmamalidir ki, özgür ve tarafsiz basin hepimizin güvencesidir. Degerli basin çalisma arkadaslarimizin 24 Temmuz Basin Bayramlarini kutlar, kendilerine saglik, basari ve esenlikler dileriz” denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile