Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı 6 saat 15 dakika sürdü. Kurulun Mart ayı toplantısı sonrası yayımlanan bildiride, "Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamlı şekilde görüşülmüştür. Bu çerçevede; milli güvenliğimize yönelen iç ve dış tehditler ile terör ve teröristle mücadele çalışmaları değerlendirilmiş, paralel devlet yapılanmasına karşı alınan tedbirlerin uygulanması üzerinde durulmuştur. Tüm terör tehditleri bertaraf edilene kadar, azim ve kararlılıkla sürdürülecek olan mücadelede, mevcut ve alınması gereken ilave tedbirler ayrıntılı olarak müzakere edilmiştir" denildi.
TERÖR MAĞDURU YARALILARA ACİL ŞİFA DİLENDİ, ŞEHİTLER RAHMETLE ANILDI
Milletin temel değerlerine ve birlikte yaşama arzusuna karşı ortak eylem kararı alan terör örgütlerine yönelik mücadelede görev alan güvenlik güçlerinin gayretlerinin takdirle karşılandığına dikkat çekilen bildiride, "Terör mağduru yaralılarımıza acil şifa dilenmiş, şehitlerimiz rahmetle anılmıştır. Bölücü terör örgütünce tahrip edilen yerleşim yerlerinin en kısa sürede yeniden imar edilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için gereken tedbirlerin alınmakta olduğu ifade edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
ANKARA, İSTANBUL VE BRÜKSEL’DEKİ TERÖR SALDIRILARI MASAYA YATIRILDI
"Ankara, İstanbul ve son olarak Brüksel’de yaşanan terör eylemlerinde farklı gayelerle de olsa, aynı yöntemlerin kullanılmasının; terörün din, dil, ırk, mekan ve devlet ayrımı yapmaksızın tehdit oluşturduğu, terörün özgürlük ve hak mücadelesi olmadığı konusunda uluslararası kamuoyunda ortak görüş ve işbirliğine varılmasının, hayati önemi haiz olduğu vurgulanmıştır" ifadesinin dikkat çektiği bildiride, Suriye müzakerelerinde terörist grupların dikkate alınmaması gerektiği ve meşruiyeti olmayan yapıların tek taraflı tasarruflarının hiçbir geçerliliğinin olamayacağı yönündeki kararlılığın altı çizildi.
NATO’NUN EGE’DE TÜRKİYE’YE VERDİĞİ DESTEK MEMNUNİYETLE KARŞILANDI
Ayrıca, mülteci ve göç meselesinin Suriye içinde çözüme kavuşturulması maksadıyla Türkiye tarafından gündeme getirilen, Avrupa Birliği’nin de siyasi desteğini haiz önerilerin bir an önce hayata geçirilmesinin önemi üzerinde durulduğuna dikkat çekilen bildiride, "NATO’nun Ege Denizi’nde insan kaçakçılığının engellenmesine yönelik Türkiye tarafından alınan tedbirlere verdiği destek memnuniyetle karşılanmıştır" denildi.
Rusya’nın Suriye’deki rejimle birlikte yürüttüğü askeri ve siyasi faaliyetler sonucu ortaya çıkan durumun müzakere edildiğine işaret edilen bildiride, bölgede istikrarın tesisi için, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesinin önemi üzerinde durulduğu belirtildi.
MUSUL’DAKİ DEAŞ OPERASYONU DEĞERLENDİRİLDİ
Bildiride, "Türkiye’nin, çözüm için ısrarla önerdiği terörden arındırılmış güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge uygulamasının hayata geçirilmesinin ne kadar haklı ve önemli bir teklif olduğunun, sorunun çözümünde oynayacağı rolün, yaşanan hadiseler neticesinde bir kez daha anlaşıldığı ifade edilmiştir. Irak’ta, özellikle DEAŞ’a karşı mücadelede ve Musul’un DEAŞ’tan kurtarılmasına ilişkin operasyonun hazırlıklarında meydana gelen gelişmeler değerlendirilmiştir. Ayrıca, DEAŞ’ın Tuzhurmatu’ya kimyasal başlık taşıyan füzelerle düzenlediği son saldırıda yaralanan ve bir kısmı tedavi için ülkemize getirilen Türkmenlerin durumu, Türkmen toplumuna sağlamakta olduğumuz insani yardımlar kapsamında ele alınmıştır" ifadeleri yer aldı.
Toplantıda ayrıca Libya ve Yemen’de istikrarın tesisine yönelik mevcut durum ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeler ve bu bölgeyle ilişkilerin görüşüldüğü belirtildi.
MGK Bildirisinde 'Terör' Vurgusu
Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı’nda, Ankara, İstanbul ve son olarak Brüksel’de yaşanan terör eylemlerinde farklı gayelerle de olsa, aynı yöntemlerin kullanılmasının; terörün din, dil, ırk, mekan ve devlet ayrımı yapmaksızın tehdit oluşturduğu, terörün özgürlük ve hak mücadelesi olmadığı konusunda uluslararası kamuoyunda ortak görüş ve işbirliğine varılmasının, hayati önemi vurgulandı.