MHP'de Bazı İl Ve İlçe Teşkilatlarının Kapatılması

1 Kasım seçimlerinin ardından partinin oy kaybı yaşaması ve muhalif kanadın olağanüstü kongre çağrısıyla başlayan tartışmalar, Başkanlık Divanı'nın parti tüzüğünün ilgili maddeleri uyarınca bazı il ve ilçe teşkilatlarını kapatma kararı ile sürüyor.

MHP'de 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, partinin oy kaybı yaşaması ve muhalif kanadın olağanüstü kongre çağrısıyla başlayan tartışmalar, Başkanlık Divanı'nın parti tüzüğünün ilgili maddeleri uyarınca bazı il ve ilçe teşkilatlarını kapatma kararı ile devam ediyor.

Milliyetçi Hareket Partisi'nde, son günlerde il ve ilçe teşkilatlarını kapatılması yönündeki kararlar dikkati çekiyor.

Tüzüğün 52. ve 54. maddeleri ile Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) verdiği yetkiye dayanarak Başkanlık Divanı'nca tüzüğün 34. maddesine göre, 19 Şubat'ta Denizli, Aksaray, Uşak, Kilis il ve Aksaray merkez ilçe teşkilatı kapatılmıştı.

Devam eden süreçte aynı tüzük maddeleri gereği 20 Şubat'ta İstanbul Fatih İlçe Başkanlığı ve 22 Şubat'ta da Elazığ, Bayburt, Samsun, Çorum, Tekirdağ, Kırklareli, Gümüşhane, Tokat il teşkilatları ile Elazığ, Bayburt, Gümüşhane merkez ilçe teşkilatlarının kapatılma kararı verilmişti.

Son olarak Çanakkale il başkanlığı ile Çanakkale ve Çorum merkez ilçe teşkilatlarının faaliyetlerinin sonlandırıldığı duyurulmuştu.

Bu kararlar, parti tüzüğüne dayandırılarak alınıyor. Tüzüğün 52. maddesi, Genel Başkan'ın danışma ve partinin yürütme organı olan Başkanlık Divanı'na, söz konusu maddenin (c) bendi uyarınca partinin muhtelif teşkilat ve kademelerinin kurulması ve kaldırılması yetkisini veriyor.

Yine tüzüğün 54. maddesi Merkez Yönetim Kurulu'na (e) bendi uyarınca Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ile sair ilgili mevzuat hükümleri uyarınca lüzum görülen yerlerde parti teşkilatları kurma, kurmaya yetki verme ve feshetme, işten el çektirme, teşkilatı bir bütün halinde geliştirme ve yaygınlaştırma yetkisini veriyor.

Tüzüğün 34. maddesi ise Merkez Yönetim Kurulu tarafından yeni teşkilat oluşturulacak veya kapatılıp yeniden açılacak ya da feshedilen belde, ilçe ve illerde kurucu yönetim kurullarının teşkil edilmesini kapsıyor.

Tüzüğün 36. maddesinin (d) bendi de 'işten el çektirme halinde teşkil olunan kurullara, geçici kurullar denir. İşten el çektirme kararının ilçe yönetim kuruluna tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde ilçe, il yönetim kuruluna tebliğinden itibaren ise 45 gün içerisinde il kongresi toplanarak yeni yönetim kurulunu seçer. Bu süre içerisinde ilçe ve il kongresi için yeni delege seçilmemiş ise kongre eski delegelerle toplanır. Bu suretle seçilen yönetim kurullarının görev süresi, normal kademe kongrelerine kadar devam eder' ifadelerini içeriyor.

- Oğan, kararların hukuksuz olduğunu savunuyor

Olağanüstü kongre çağrısında bulunan muhaliflerden Sinan Oğan, genel merkez yöneticilerinin bu teşkilatları kapatarak bir yere varamayacağını ve bu işlemlerin tamamen hukuksuz olduğunu savunmuştu.

Gerçekleştirilen teşkilat kapatma işlemlerinin tamamen kendilerine karşı olanları yok etmek amacını taşıdığını belirten Oğan, 'Bunun parti tüzüğümüze, siyasi partiler kanununa ve en sonunda anayasamıza aykırı olduğunu ifade etmek isterim. Delegelerimiz müsterih olsunlar, onların delegelikleri düşmeyecektir, üyelikleri düşmeyecektir çünkü bu parti kapatmanın, tüzüğümüzde de hukukta da yeri yoktur' ifadelerini kullanmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile