MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dokunulmazlık konusunda 'yasal düzenleme' gerektirmeyen 4 önerilerini AK Partiye iletti.
Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı ziyaret ederek önerilerini iletti.
Vural, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, terör örgütüne destek ve üye olmaktan fezlekeleri olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik toplumsal talebi karşılamak için başvuruda bulunduklarını hatırlattı. Vural, MHP olarak Anayasa ve TBMM İçtüzük kapsamında terörle ilgili dosyalar konusunda adım atılmasını ve dokunulmazlık konusunda kalıcı ya da geçici ne gerekiyorsa siyasi iradelerini kullanacaklarını ifade etti.
Amacın, terörle mücadeleye siyasi irade olarak desteğin yapılması olduğuna işaret eden Vural, MHP olarak konuyla ilgili 4 önerilerini AK Parti'ye sunduklarını belirtti. Önerilerden ilkinin terörle ilgili dokunulmazlık dosyalarının TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonunda ele alınarak Genel Kurula gönderilmesi olduğuna işaret eden Vural, Anayasa'nın 14. maddesinde sayılan durumların dokunulmazlık dışında tutulduğuna, ayrıca Anayasa'nın 'milletvekili seçilme yeterliliği'ni düzenleyen 76. maddesinin 'terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemlerde tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanların' milletvekili seçilemeyeceğini ilişkin olduğuna dikkati çekti.
Vural, şöyle devam etti:
'Bu durumda MHP olarak terörle ilgili fezlekeleri olan milletvekillerinin hem Anayasa'nın 14 hem de 76. madde kapsamında koruduğu değerleri dikkat alarak, Karma Komisyonunda ele alınması teklifimizi yineledik. Eğer terör suçuyla ilgili fezlekelerin Genel Kurulda ele alınması istenmiyorsa başka önerimiz de şudur; Anayasa'nın 83. maddesi ikinci fıkrası kapsamında istisna edilen Anayasa'nın 14. maddesiyle ilgili dosyalar tefrik edilmeli, bu dosyalarla ilgili dokunulmazlığın olmadığı iradesiyle birlikte bunlar yargıya intikal ettirilmeli.'
Münhasıran terörle ilgili Karma Komisyonun karar almasının uygun görülmemesi halinde üçüncü önerileri olduğuna değinen Vural, 'Adalet Bakanlığının 21 Aralık 2011 tarihli genelgesine aykırı olarak gönderilen fezlekeler ile kamu kurumları bünyesindeki idari disiplin ve benzeri nitelikteki dosyaların yargı mercilerine intikal ettirilmeden doğrudan doğruya kurum tarafından TBMM'ye ve Karma Komisyona gönderilmesi hukuka aykırıdır. Trafik cezaları ve diğerleriyle ilgili dosyalar bu genelgeye aykırı şekilde gönderildiğinden, bu çerçevede yapılacak incelemeyle beraber terörle ilgili Anayasa'nın 83. maddesi ikinci fıkrası gereğince düzenlenen durumlar ile Adalet Bakanlığı genelgesine aykırı gönderilen fezlekelerin tekrar yargıya intikal edilerek gönderilmeli.' dedi.
Vural, terörle ilgili fezlekeler konusunda irade beyanı oluşturulmak istenmemesi halinde 4. önerileri olduğunu belirterek, Anayasa'nın 'milletvekili seçilme yeterliliği'ni düzenleyen 76. maddesinde 'zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlarda fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçları' ile ilgili dokunulmazlık dosyalarının Karma Komisyon ve Genel Kurulda ele alınabileceğini vurguladı.
'Hukuku çalıştırmamız gerekiyor. Anayasada yapılacak bir takım geçici düzenlemeler, kalıcı maddeler olduğu sürece bu gibi suçlardan dolayı gönderilecek fezlekelerin maalesef hukuk nezdinde labirentler arasında kaybolma ihtimali ve akamete uğratılma ihtimali vardır. Bu bakımdan sağlam hukuk oluşturulmalı' ifade eden Vural, yapılması gerekenin Meclis içinde, anayasa ve İçtüzük kapsamında adım atarak toplumsal talebin karşılanacağına olan inancını dile getirdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı'nın önerilerini değerlendireceğini söylediğini aktaran Vural, AK Parti ile CHP ekseninde geçici madde düzenlemesi için görüş alış verişi olduğunu, tekliflerini CHP'ye de ileteceğini bildirdi. Terör eylemleri gibi hususlarda siyasetin irade beyanı oluşturmasını arzu ettiklerini ifade eden Vural, MHP olarak hangi eksende değişiklik yapılmak isteniyorsa siyasi irade ortaya koyduktan sonra dokunulmazlık konusunda da kendilerinin gereken desteği vereceğini belirtti.
Vural, CHP ve AK Parti'yi bu eksende bir mutabakata davet ederek, şunları kaydetti:
'Önerilerimize göre hiçbir yasal düzenlemeye gerek yok. Üstelik bu önerilerin hepsi anayasanın ruhuna ve lafzına uygundur. Bu konuda mevcut uyum çerçevesinde adım atılması gerekiyor. Önerilerimiz, bu konuda adım atmak isteyenlerin yerlerini genişletmeye yöneliktir. Umarım bu konuda bir mutabakat oluşur. Terörü destekleme, Anayasa'nın 14. maddesiyle tamamen dokunulmazlığın dışında tutulmuştur, bunların himaye görmesi kabul edilemez. Parlamento hukukunda bunları himaye etmek de terörle mücadelemizi akamete uğratır. Zamanla ilgili sorun yoktur. Çalışmamız gerekiyorsa 7 gün, 24 saat çalışırız. Önemli olan teröre karşı siyasi irade oluşturmaktır. Bu irade beyanını oluşturmamız lazım. MHP, her türlü fedakarlığa yapmaya hazırdır. Biz kimseyi yargılamıyoruz, yargının önünü açıyoruz. Siyasi yargılama yapmak doğru değildir. Yargının taleplerini sona erdirmek için hukuku çalıştırmamız ve hukuku üstün kılmamız gerekiyor.'
Vural, AK Parti'nin yaklaşımını müspet gördüğünü, nasıl bir irade beyanı oluşacağını daha sonraki aşamalarda göreceklerini söyledi.
MHP'den AK Parti'ye 'Dokunulmazlık' Önerisi
MHP Grup Başkanvekili Vural, yasal düzenleme gerektirmeyen 4 önerilerini AK Parti'ye iletti Vural: 'Önemli olan teröre karşı siyasi irade oluşturmaktır'.