MHP'den AK Parti'ye Dokunulmazlık Teklifi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin dokunulmazlıklara ilişkin 4 maddelik önerisini AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı’ya iletti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada Anayasa ve TBMM İçtüzüğü kapsamında terörle ilgili dosyalar konusunda adım atılmasını ve dokunulmazlık konusunda kalıcı ya da geçici ne gerekiyorsa siyasi iradelerini kullanacaklarını açıkladı.

MHP’nin konuya ilişkin 4 önerisini AK Parti’ye sunduklarını kaydeden Vural, “MHP olarak terörle ilgili fezlekeleri olan milletvekillerinin hem Anayasa’nın 14 hem de 76. madde kapsamında koruduğu değerleri dikkate alarak Karma Komisyonu’nda ele alınması teklifimizi yineledik. Eğer terör suçuyla ilgili fezlekelerin Genel Kurul’da ele alınması istenmiyorsa başka önerimiz de şudur; Anayasa’nın 83. maddesi ikinci fıkrası kapsamında istisna edilen Anayasa’nın 14. maddesiyle ilgili dosyalar tefrik edilmeli, bu dosyalarla ilgili dokunulmazlığın olmadığı iradesiyle birlikte bunlar yargıya intikal ettirilmeli” dedi.

Üçüncü önerilerine ilişkin bilgi veren Vural, “Adalet Bakanlığı’nın 21 Aralık 2011 tarihli genelgesine aykırı olarak gönderilen fezlekeler ile kamu kurumları bünyesindeki idari disiplin ve benzeri nitelikteki dosyaların yargı mercilerine intikal ettirilmeden doğrudan doğruya kurum tarafından TBMM’ye ve Karma Komisyon’a gönderilmesi hukuka aykırıdır. Trafik cezaları ve diğerleriyle ilgili dosyalar bu genelgeye aykırı şekilde gönderildiğinden, bu çerçevede yapılacak incelemeyle beraber terörle ilgili anayasanın 83. maddesi ikinci fıkrası gereğince düzenlenen durumlar ile Adalet Bakanlığı genelgesine aykırı gönderilen fezlekelerin tekrar yargıya intikal edilerek gönderilmeli” diye konuştu.

Terörle ilgili fezlekeler konusunda irade beyanı oluşturulmak istenmemesi halinde dördüncü önerilerini açıklayan Vural, Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesinde zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlarda fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçları ile ilgili dokunulmazlık dosyalarının Karma Komisyon ve Genel Kurul’da ele alınabileceğini kaydetti.

Kendi önerilerine göre hiçbir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığını da söyleyen Vural, ”Üstelik bu önerilerin hepsi Anayasa’nın ruhuna ve lafzına uygundur. Bu konuda mevcut uyum çerçevesinde adım atılması gerekiyor. Önerilerimiz, bu konuda adım atmak isteyenlerin yerlerini genişletmeye yöneliktir. Umarım bu konuda bir mutabakat oluşur. Terörü destekleme, Anayasa’nın 14. maddesiyle tamamen dokunulmazlığın dışında tutulmuştur, bunların himaye görmesi kabul edilemez. Parlamento hukukunda bunları himaye etmek de terörle mücadelemizi akamete uğratır. Zamanla ilgili sorun yoktur. Çalışmamız gerekiyorsa 7 gün 24 saat çalışırız. Önemli olan teröre karşı siyasi irade oluşturmaktır. Bu irade beyanını oluşturmamız lazım. MHP, her türlü fedakarlığı yapmaya hazırdır. Biz kimseyi yargılamıyoruz, yargının önünü açıyoruz. Siyasi yargılama yapmak doğru değildir. Yargının taleplerini sona erdirmek için hukuku çalıştırmamız ve hukuku üstün kılmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“EĞER HIZLI BİÇİMDE YENİ TEKLİFLE GELMEZLERSE ÖNÜMÜZDEKİ TEK YOL AK PARTİ’NİN KENDİ TEKLİFİNİ MECLİS’E GETİRMEKTİR"

Vural’ın ardından gazetecilerin sorularına cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, bu konuyu uzatmama niyetinde olduklarının altını çizerek, gerekli görüşmelerin yapıldığını, partilerin pozisyonlarını ortaya koyduğunu söyledi.

Bostancı, “CHP ile biraz daha bu konuları müzakere ettik, onların da kanaatleri üç aşağı beş yukarı belli. Eğer hızlı biçimde yeni teklifle gelmezlerse önümüzdeki tek yol AK Parti’nin kendi teklifini Meclis’e getirmektir" dedi.

Kendi duruşlarının acilen dokunulmazlık konusunda Anayasa’nın 83. maddesini esas alan ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Karma Komisyonu’nun değerlendirme yaparak Genel Kurula gelmesi aşamaları dahil safahatları geçici olarak hız kazanmak için ortadan kaldıran ve tüm fezlekelerin yargıya intikalini esas aldığını söyleyen Bostancı, “Bu yaklaşımımızdan vazgeçmiş değiliz. Sayın Başbakanımızın beyanları da takip edildiğinde AK Parti’nin muhakkak dokunulmazlığa ilişkin Anayasa değişikliğini Meclis’e getirebileceğini söyleyebilirim. Sayın Vural’ın teklifini tabii ki değerlendireceğiz ama şu anda bizim gündemimiz dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa’nın 83. maddesini esas alan bir değişiklik teklifini Meclis’e getirmektir. Mevcut pozisyonumuz budur. CHP’nin yaptığı açıklamalar ve geçen defa geldiklerinde ilettikleri öneriler var. Eğer bir cevap gelmezse mevcut öneri ve açıklamalarını esas alarak AK Parti olarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile