MHP'den Göçü Önleyecek Proje

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Tokat’ta göçü önleyecek projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek "Yerinde Üretim ve Yerinde Istihdam’ projesiyle üretimin yalnizca organize sanayi bölgelerinde olmayacagina, kirsalda da köylerde de kasabalarimizda da üretim yapilabilecegine iliskin inancimizla bir rol modeli hayata geçirdik" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündem disi söz alan MHP’li Bulut, Tokat’ta yasanan göç sorununa degindi. Tokat’in temel sorun olarak kabul edilen baslica probleminin önlenemeyen göç sorunu oldugunu belirten Bulut, “Bunun da fiili yansimasi yaklasik 800 bin küsur olan nüfusumuzun bugün 600 bin bandinin biraz daha altina dogru fiilen gerilemis olmasidir. Tabii, göç unsurunu tetikleyen birden çok neden var. Özel tesebbüs yatirimlarinin maalesef, yeterince, istenilen seviyede olmayisi, yerinde istihdamin saglanamayisi, yerinde üretimin saglanamayisi ve özellikle yillardir birtakim köylerimizde, bazi köylerimizde sulama problemlerinin bir türlü çözüme kavusturulamamasi vatandaslarimizin maalesef, kitleler hâlinde büyüksehirlere göçüne sebebiyet vermistir” dedi.



Yerinde üretim ve istihdam projesi

Göçü durdurabilmek için hayata geçirdikleri yerinde üretim ve istihdama projesini örnek gösteren Bulut, “Simdi, elbette ki bu göç olgusunu durdurabilmek adina, bütünüyle yeterli olmasa da bir nebze rol model olabilecegi inanciyla Tokat’ta bir projenin uygulanmasina belediye baskanlarimizla birlikte tesebbüs ettik. Kismen de basarili olmus durumdayiz. Nedir bu proje? ’Yerinde Üretim ve Yerinde Istihdam’ projesiyle üretimin yalnizca organize sanayi bölgelerinde olmayacagina, kirsalda da köylerde de kasabalarimizda da üretim yapilabilecegine iliskin inancimizla bir rol modeli hayata geçirdik. Bu çerçevede Çevreli Belediye Baskanimizla birlikte hayata geçirdigimiz proje kapsaminda ilk ayakkabi atölyemizi bir kasabada insa ettik. Önceligimiz olan bayan istihdamini burada saglamak suretiyle 65 hanimefendiyi bir kasabada sigortali, sosyal güvenceleri saglanmis ve maaslarini düzenli bir sekilde alacak minvalde istihdamini olusturmus bulunuyoruz. Bu projeden aldigimiz ilham ve güçle Yesilyurt ilçemizde Tokat’in en mütevazi ve küçük ilçelerinden, istihdamin en düsük oldugu ilçelerinden birinde bu projenin bir baska görünümünü hayata geçirmeye çalistik. Yesilyurt ilçemizde de hayal olarak kabul edilen yerinde istihdam, yerinde üretim modellerinin uygulamalarini gerçeklestirmek suretiyle bugün Yesilyurt ilçemizde 250 hanimefendinin istihdamini da saglamis bulunuyoruz. Bu 250 hanimefendi maaslarini düzenli bir sekilde almak suretiyle hem hanelerinin ekonomisine katki sagliyorlar hem sosyal hayatin bir parçasi oluyorlar ve hem de sosyal güvencelerini bir sekilde temin etmis oluyorlar. Tabii, sadece kirsalda degil, önümüzdeki günlerde bunu birtakim baska kasabalarimizda da bu pilot uygulamayi devam ettirmek suretiyle bayan istihdamini artirmakla birlikte sehir merkezlerinde de kurmus oldugumuz organize sanayi bölgelerini güçlendirmek adina yogun bir gayret içerisindeyiz” diye konustu.



Kuraklik mercek altinda

MHP’li Bulut, Almus Baraj gölünde su rezervinin düsmesine deginerek, "1966 yilindan beri Tokat köylüsünün ve çiftçisinin sulama konusundaki ana dayanagi olan, 1 milyar metreküp su depolama alanina sahip olan Almus Baraji maalesef rezervinin yüzde 90’ini kaybetmis durumda ve bugün sadece 100 milyon metreküp suya düsmüs durumda. Bunun bir sebebi var ve bunu takip ediyoruz. Niksar’da kurulan Köklüce Elektrik Santrali’nin isletmecisi olan bir özel sirket maalesef yasaya ve protokollere aykiri bir sekilde Almus Baraji’nin rezervinde bulunan tüm suyu yasa disi bir sekilde çekmis ve kendi elektrik santralinde kullanmak üzere tüketmistir. Almus Baraj Gölü yaklasik yüzde 10’luk rezerviyle bugün artik sulama ihtiyacini karsilayamaz bir noktaya gelmistir. Almus Baraji Yesilirmak havzasi için hayati bir degerdedir. Kazova’dan baslamak suretiyle Samsun’a kadar binlerce köylünün de geçimini saglayabilmesi için Almus Baraji hayati bir deger tasimaktadir. Bundan sonrasinda da Almus Baraji’nin rezervleri iade edilene kadar, Almus Baraji’nin 1 milyar metreküplük havzasi tekrar olusana kadar da köylülerimizle, bürokratlarimizla birlikte bu sorunun takipçisi olacagimizi burada ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile