MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"Rus uçağı aslında Suriye sınırına değil, Antalya'nın göbeğine düştü ve parçaları da ekonomik olarak ülkeye yayılmış gözüküyor"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, "Rus uçağı aslında Suriye sınırına değil, Antalya'nın göbeğine düştü ve parçaları da ekonomik olarak ülkeye yayılmış gözüküyor" dedi.

Tanrıkulu, beraberinde MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan ile düzenlediği basın toplantısında, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin, Türkiye'ye ekonomik ve ticari olarak çok büyük kayıplar yaşatacağı iddiasında bulundu.

Uçağın düşürülmesinin ülke ekonomisine ve ticaretine verdiği zararları araştırmak üzere, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görevlendirmesiyle Antalya ve ilçelerinde incelemelerde bulunduklarını ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ettiklerini belirten Tanrıkulu, Türkiye'nin doğalgaz ithalatının yüzde 60'a yakınının Rusya'dan yapıldığını kaydetti.

Tanrıkulu, Türkiye'nin doğalgaz depolama tesislerinin ancak 2 haftalık ihtiyacı karşılayabildiğini  bildirdi.

Uçak krizi nedeniyle gelecek günlerde 40 farklı sektörün zorluk yaşayacağını iddia eden Tanrıkulu, Rusya'dan gelen turist sayısının, geçen yılın ocak-kasım dönemine göre 645 bin azaldığını, asıl kaybın ise turizm gelirinde yaşandığını, 2,5 milyar dolarlık kayıp olduğunu belirtti.

Yaşanan kayıpların azaltılması için turizm sektöründe alınması gereken tedbirleri anlatan Tanrıkulu, "Rus uçağı aslında Suriye sınırına değil, Antalya'nın göbeğine düştü ve parçaları da ekonomik olarak ülkeye yayılmış gözüküyor. Bu uçağın düşmesi hadisesinin onarılması için, hükümet yetkililerinin bir an önce meseleye el atması gerekiyor" diye konuştu.

Tanrıkulu, Rus uçağının düşürülmesinin sadece maddi kayba neden olmadığını, işin başka bir boyutunun daha bulunduğunu, bazı büyük yabancı firmaların ürünlerini Rusya'ya satabilmeleri için Türkiye'deki fabrikalardan "Made In Turkey" yazısını silmelerini istediğini aktardı.

Tanrıkulu, "25 milyon dolarlık uçağın düşürülmesinin ülkemize 2016 yılında vereceği zararın 7,5 ile 12 milyar doları bulacağı söyleniyor. Bu rakam içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar itibariyle ciddi bir rakamdır" dedi.

Emin Haluk Ayhan da Rus uçağının düşürülmesinin ülke ekonomisine verdiği olumsuz etkileri anlattı.

"3 milyon Rus turist 5 milyar dolar gelir, şimdi müteahhitlik de bundan etkileniyor" ifadelerini kullanan Ayhan, turizm sektörünün 200 bin kişilik istihdamından 60 bin kişilik kayıp olabileceğini, yaşanacak olumsuz etkilerin 3-4 ay sonra daha net görülebileceğini bildirdi.

Ayhan, bu konuda araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiklerini anımsatarak, "4,5-5 milyar dolar turizm, 750 milyon dolar yaş meyve-sebze, toplam 5-6 milyar dolar, otomotiv ve bavul ticaretini de dikkate aldığımızda, milli gelirin de 705 milyar dolar olduğuna baktığınızda, buradaki kaybın hükümetin dediği gibi binde 3-4 değil, yüzde birin üzerine doğru gideceğini görüyoruz" diye konuştu.

Finansman sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Ayhan, sorunun devam etmesi durumunda, firmaların işçi çıkarabileceğini ileri sürdü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile