Komisyonun itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirten Bal, AK Parti’nin başkanlık önerisi ve İmralı ile yürütülen müzakerelerin çalışmaları tıkadığını kaydetti.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Meclis’te gazetecilere yaptığı açıklamada bu akşam Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in uzlaşma komisyonu üyeleri ile yapacağı toplantıyı değerlendirdi. Komisyon üyelerinin kendi partilerinden farklı olarak ‘maç bitti paydos’ diyemeyeceğini belirten Bal, "Komisyon kendi kendine feshedemez. Bir siyasi parti, ben komisyondan çekiliyorum, diyebilir. Bunu söyleyemeyen partiler, komisyonun kendi kendini dağıtmak gibi bir durumla karşı karşıya olduğu fikrini yayıyorlar. Bu yanlıştır. Komisyonun, çalışmaya dair usul ve esaslarına, kendi iç yönetmeliğine de aykırıdır." dedi.
Geçmişe bakıldığında 137 yılda 5 anayasa yapıldığını hatırlatan Bal, "Belki ilk defa milletin iradesinin tecelli ettiği Meclis’teki 4 siyasi partinin anayasa yapmak üzere oturduğu bir masa kurulabilmiştir. Bu 137 yılda ilk defa gerçekleşen bir durumdur. Özellikle son iki anayasanın darbe ürünü olması, bu anayasalarda muhtıralarla değişiklikler yapıldığını dikkate aldığımızda, uzlaşma komisyonunun önemi ve anlamı bir kez daha anlaşılabilir. Bunu idrak edemeyenler, komisyon bir iş yapamıyor, diye itibarsızlaştırma çabası içindeler. Oysa komisyon büyük işler yaptı. Halkın iradesinin, sesinin, nefesinin bu anayasada yer alması için 6 aylık hazırlık döneminde büyük işler yaptı. Kanallar açtı; mail yoluyla, faks yoluyla, mektup yoluyla, düşüncelerini- tekliflerini komisyona ulaştırması için. Bunlar 62 bin sayfa tutuyor. Komisyon, 13 ilde büyük toplantı yapmıştır. Ortalama bin kişinin iştirak ettiği, her masada 6-7 kişinin olduğu bu toplantılarda vatandaş ne konuşuyorsa kayıt altına aldı, 18 bin sayfa. Komisyon düşüncem var teklifim var diyenleri davet etmiş, 6 ay boyunca dinlemiştir. Bu da halkın iradesinin yansıtılması için değerlidir. Bununla da yetinmemiş sivil toplum örgütlerini ziyaret etmiştir. Üniversitelerin sesini dinlemiştir. Meclis dışındaki partilerin sesini dinlemiştir. Böylece bir veri havuzu oluşturdu. Sonra yazı aşamasına geçildi. Buraya kadar yapılan iş çok önemlidir, çok ciddidir. Elinin tersi ile itilebilecek nitelikte değildir." diye konuştu.
"AKP POLİTİK MANEVRAYA GİRMEDEN MASADAN KALKMALI"Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in, "Akşamki toplantıda bana uzlaşmanın yöntemini söylemeleri gerekiyor, bir tarih belirlenmesi gerekiyor” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bal, komisyon çalışmalarını AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisinin tıkadığını aktardı. Komisyon çalışmaları devam ederken, bir yandan da İmralı ile görüşmelerin yapıldığını söyleyen Bal, “Bu halis bir niyet midir?" diye sordu. Bal, şöyle devam etti: “Türkiye’nin belası, 30-40 bin kişinin elinde kanı bulunan kişi ile anayasa yapmaya kalkıyorsun. Oradan gelen mesaja göre başkanlık sistemini kabul edebiliriz diyorlar. O zaman AKP’de federal sistemi kabul edebiliriz diyor, galiba. Uzlaşma komisyonunu önündeki iki temel sorun budur. Bu temel sorunların sorumlusu da AKP’dir. Komisyonu itibarsızlaştırma aracı olarak kullanılmamalıdır. Sayın Cemil Çiçek de bunları bilen birisidir. Dolayısı ile vade konulsun derken, vade koyduk 4 ay 5 ay dedik... Bu iki sorun devam ettiği sürece nasıl anlaşacağız. AKP başkanlık sistemini geri çekmediği sürece, CHP ve MHP buna karşı çıkıyor, BDP pazarlık yapabilirim diyor. Öbür taraftan İmralı ile görüşme yaparak bir anayasa yapacaksa bizimle neden masada oturuyor? Bunu yapan AKP olduğu için açık olmalı. Kimseye suç yükleyecek bir politik manevraya girmemesi, ben kendi anayasamı kendim yapacağım ya da BDP ile yapacağım diyerek masadan yüzünün akı ile ya da karası ile kalkması lazım. Yapılması gereken bu.” Bal, AK Parti’nin Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi önerisi ile ilgili ise "AKP’nin başkanlık sistemi artı İmralı görüşmeleri kapsamı içinde Meclis’te yeterli desteği alamayacağının ikrarıdır. Bu engeli kaldırmak üzere anayasanın nasıl yapılmasına ilişkin bahsedilen maddenin değiştirilerek, daha az bir çoğunlukla yani AKP çoğunluğuna eklenebilecek 7-8 milletvekili ile millete anayasa dayatmasında bulunacağının da işaretidir." değerlendirmesinde bulundu.
Mhp'li Bal: Anayasa Komisyonu, İtibarsızlaştırılmak İsteniyor
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun MHP’li Üyesi Konya Milletvekili Faruk Bal, komisyonun bugüne kadarki çalışmalarının elin tersi ile itilebilecek nitelikti olmadığını söyledi.