Partisinin Hatay’ın Dörtyol ilçesinde düzenlediği "Anayasa Değişikliği ve MHP’nin Rolü" konulu konferansta konuşan Milletvekili Mehmet Parsak, darbe anayasasının, hükümet sistemi bakımından yürürlüğe girdiğinden itibaren tartışmalı ve sorunlu olduğunu anlattı.
TBMM Anayasa Komisyon Üyesi Mehmet Parsak, 1982 anayasası üzerinde 18 kez değişikliğe gidildiğini, 100’den fazla maddesinin değiştirildiğini hatırlattı. 1982 anayasasının 12 Eylül 1982 darbesi ile ortaya çıktığını ve bu darbeyi gerçekleştirenlerin o anayasanın yapılış sürecinde kendilerini başbakan olarak değil cumhurbaşkanı olarak konumlandırdığını kaydeden Parsak, "Anayasamızın 104’üncü maddesinde 2,5 sayfa çok geniş yasama, yürütme, yargı ve çok geniş yetkilerle donatıldığı son fıkrasıyla da anayasanın diğer maddelerindeki görevleri de ifa edebileceğini öngörmekte, bununla birlikte 105’inci madde ile sadece vatana ihanet bakımından 413 milletvekilinin kararıyla sorumlu tutulabileceği Cumhurbaşkanı ifade edilmektedir. Yürütme yapısının iki başlı olduğu birincisi sorumluluğu çok kısıtlı bir cumhurbaşkanı, ikincisi siyasi, cezai her türlü sorumluğu taşıyan meclis içerisinden çıkan başbakan ve bakanlar kurulundan oluşan iki başlı bir yürütmeye sahip bir hükümet sistemini öngörmekte. 1982’nin başından itibaren hergün sıkıntıları ortaya çıkan olan bir anayasa. 1991 Kürt sorunu diye başlatılan bölücülük macerasına girişmezden önce adeta yol temizliği yapılarak hıyaneti vataniye kanunun kaldırılmasının ardından cumhurbaşkanlarının hiç birinin sorumluluğunun kalmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. 2007 yılına gelindiğinde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 367 krizi gibi sorun hat safhaya çıktığı, akabinde yapılan anayasa değişikliğiyle halk tarafından seçilmiş geniş yetkilere sahip sorumluluğu bulunmayan bir cumhurbaşkanı ve meclis çoğunluğu içerisinden seçilmiş her türlü sorumluluğa sahip bir başbakan ile yürütmede çift başlı meşrutiyet sorununu da beraberinde getirmiştir" dedi.
2007 yılı sonrasında çeşitli tarihlerde yapılan anayasa değişikliği çalışmalarınada değinen Parsak, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk tarihinin en büyük ihanetlerinden birisi olduğunu vurguladı. Bunun basit bir kalkışma girişimi olmadığını, küresel ölçekli Türk devletini bölme parçalama girişimi olduğunu savunan Parsak, AK Parti ile ortak bir mutabakat sonucu 18 maddede yaptıkları anayasa değişikliği ve yürütmede oluşan çift başlığı ortadan kaldırmak için yapılan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getireceklerini anlattı.
Konferansa MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, İl Başkanı Lütfü Kaşıkçı, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, MHP ilçe teşkilat üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
MHP'li Parsak Açıklaması '1982 Darbe Anayasası Yürürlüğe Girdiği Andan İtibaren Tartışmalı'
MHP Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyon Üyesi Mehmet Parsak, 1982 darbe anayasasının yürürlüğe girdiği andan itibaren tartışmalı olduğunu, AK Parti ile uzlaşarak hazırladıkları 18 maddelik yeni anayasa paketi ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yürütmedeki çift başlılığın ortadan kalkacağına dikkat çekti.