Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Tanrıkulu, GDO’lu ürünlerin günümüzde başta Polonya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kısıtlanmış ya da yasaklanmış durumda olduğuna dikkat çekti.
Önergesine ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde ki konu ile ilgili Bakanların, sorumlu oldukları vatandaşlarının sağlığı açısından GDO’lu ürünlere kısıtlama ve yasaklama getirdiğini Türkiye’de ise dikkate alınmadığını anlatan Tanrıkulu, Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katıldığı bir televizyon programında GDO’lu ürünlerin yasaklanmasına güçlerinin yetmeyeceğini, küresel lobilere karşı duramayacaklarını bu yüzden böyle bir yasaklamayı getiremeyeceklerini söylediğini ve kendisinin de GDO’lu ürün kullanmadığı şeklinde açıklamalarda bulunduğunu iddia ederek, “Bakan Eker, her şeyi kendi ağzıyla itiraf ediyor” dedi.
Kamuoyunda yer alan birçok hileli gıda konusunu gördüklerini ve piyasadaki 51 yemden 50’sinde GDO bulunduğu konusunda birçok haberin çıktığına dikkat çeken Tanrıkulu, şunları söyledi: “GDO’lu yemlerle beslenen hayvanın et, süt ve yumurtasına genetik müdahalelerin geçtiğine dair çok sayıda bilimsel veri olmasına rağmen, Bakanlık halen bu konuda harekete geçmemiştir. Tağşişli zeytinyağ, GDO’lu ürünler ve hibrit tohumların insan sağlığına olumsuz etkileri konusunda Bakanlığın suskun kalması, insan sağlığına zararlı üretim yapanları da cesaretlendirmekte, bu alandaki denetimsizlik ise üstüne tuzu biberi olmaktadır. Artık insanlarımız hangi gıdanın güvenilir, sağlıklı olduğunu bilememekte ve tedirginlikleri bu konuda giderek haklı olarak büyümektedir. Bakanlık 2006 yılında çıkardığı Tohumculuk Kanunu ile geleneksel tabii tohumların ticaretini yasaklayıp, genetiği ile oynanmış, sadece bir kez kullanılabilen hibrit tohumların kullanılması ve üreticilerimize her yıl yeniden tohum alma masrafını yüklemiştir. Bu tohumlarında halen ne kadar sağlıklı olduğu tartışılmaktadır. Gıda sektöründe yaşanan tüm bu olumsuzlukları sorgulamak ve güvenilir gıda tüketimi konusunda yapılabilecekler konusunda vermiş olduğum yazılı önergemle amacımız, vatandaşlarımızın sağlıklı besinler tüketmesini sağlamaktır.” İnsan sağlığını tehlikeye sokacak kararların bir kez daha gözden geçirilmesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan isteyen Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na Bakan Eker’in yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde, şu soruları yöneltti: “Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içeren ürünleri Polonya yasakladığı halde yasaklayamayacağınızı katıldığınız bir televizyon programında itiraf etmiştiniz. Bunun tam olarak nedeni nedir?, GDO’lu ürünlerin ülkemizde yasaklanması halinde hangi sektörler ne şekilde etkilenecek olup, bu etkilenmenin önüne geçecek hangi tedbirler alınabilir? Bakanlık olarak izin verdiğiniz GDO’lu 13 mısır ve 3 soya türü nelerdir? Bunlar hangi gıda sektörlerinden kullanılmaktadır? Sağlık açısından Bakanlık olarak hangi zararları tespit edilmiştir?, Bakanlık olarak izin verdiğiniz GDO’lu mısırlardan elde edilen soya ve mısır özü yağı markaları nelerdir?, Tağşişli yağ, GDO’lu ürünler ve hibrit tohumların insan sağlığına olumsuz etkileri konusunda Bakanlığınızda hangi bilgiler mevcuttur?,2006 yılında çıkardığınız Tohumculuk Kanunu ile geleneksel/tabii tohumların ticaretini yasaklayıp, genetiği ile oynanmış, sadece bir kez kullanılabilen hibrit tohumların kullanılması üreticilerimize her yıl yeniden tohum alma masrafını da beraberinde getirmiştir. Geleneksel/tabii tohumların yeniden kullanılabilmesi için hangi düzenlemeleri yapmayı düşünüyorsunuz?”
MHP'li Tanrıkulu, GDO’lu Ürünleri Meclis Gündemine Taşıdı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ürünleri TBMM gündemine taşıdı.