MHP'nin Seçim Beyannamesi (1)

MHP, kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C'liler, vekil, sözleşmeli ile geçici statüde çalışanları kadroya geçirmeyi, kamu işçilerine naklen atanabilme imkanı tanımayı vadediyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlikle açıklanan 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere ilişkin beyanname, "Toplumsal Onarım ve Huzurlu Gelecek Bizimle Yürü Türkiye" başlığını taşıyor. 256 sayfadan oluşan beyannamenin sunuş bölümü, "Akıl tutulmasından akıllı devlete", "Çağın dinamiklerine milli bakış", "Küresel güç Türkiye vizyonu", "İktidar anlayışımız ve temel haklar", "Politikalar" ve "Geleceğin inşası" başlıklarından oluşuyor.

MHP, seçim beyannamesinin "Adalet" başlığı altında, yargı bağımsızlığını teminat altına almayı, yargının iş yükünü azaltmayı vadediyor. Adalet sisteminin güçlüyü değil haklıyı koruyacağı ve hukukun üstünlüğünün hakim kılınacağı belirtilen beyannameye göre, "adalet" başlığındaki ifadelerden bazıları şöyle:

"Yargı reformu kapsamında yapılacak değişikliklerle toplumun adalete güven duygusu artırılacak. AKP döneminde başta bölücü terör örgütüyle sürdürülen müzakere sürecine paralel olarak yapılanlar olmak üzere etnisite merkezli, ayrımcı, milli ve manevi değerlerle üniter devlet yapısını, Cumhuriyetin temel niteliklerini tahrip eden, Türkiye'nin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğini tehdit eden, yolsuzluk ve usulsüzlüğü teşvik eden yasal ve idari düzenlemeler kaldırılacak ve oluşan tahribatı onarıcı yeni düzenlemeler hayata geçirilecektir. Yargılama sürecini hızlandıracak adli yapılanmaya gidilecek, Yargıtay'ın hizmet kapasitesi geliştirilecek. Yargıdaki seçimler demokratik usullerle yapılacak. Adli yardım uygulaması etkinleştirilecek, aile avukatlığı sistemi oluşturulacak. Kadın, çocuk, engelli ve yaşlılara yönelik şiddet olaylarında dava zaman aşımı kaldırılacak. Adli tıp, dış etkilerden bağımsız karar verecek."

-Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılacak

Beyannamenin "Yolsuzlukla mücadele, siyasi ve ahlaki yozlaşmanın önlenmesi" başlığında, yolsuzluklarla amansız bir şekilde mücadele edileceği, rüşvet ve yolsuzluğu caiz gören anlayışa son verileceği bildiriliyor.

Yolsuzluk yapanların bağımsız Türk adaleti önünde hesap vermesinin sağlanacağı kaydedilen beyannamede, "Yolsuzlukla Mücadele Kurulu kurulacak. Yolsuzlukla mücadele için eğitim yoluyla bilinçlendirmeye ağırlık verilecek. Yolsuzluğa zemin hazırlayan mevzuat değiştirilecek" görüşlerine yer veriliyor.

Elektronik oy kullanımına geçileceği sözü verilen beyannamede, şunlar yer alıyor:

"Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılarak kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak. Milletvekillerinin yapamayacakları işlerin, parlamento faaliyetlerinde etkinlik sağlanması ve TBMM'nin saygınlığı çerçevesinde değerlendirilmesi benimsenecek. Yüce Divan yetkisinin ve görevinin, yargılanmanın adil, bağımsız ve ihtisas sahibi mahkeme tarafından yapılması anlayışı içinde tazmini esas olacak. Siyasi partilerin, TBMM üyelerinin ve üst siyasi yönetim kadrolarının faaliyet ve çalışmalarının tüm yönlerinin etik esaslara bağlanması esas olacak. Bu amaçla Siyasi Ahlak Yasası çıkarılacak."

- Taşeron işçilere ve 4/C'lilere kadro

Beyannamesinin "kamu yönetimi" bölümünde personel rejimini yeniden düzenlemeyi ve kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C'liler, vekil, sözleşmeli ile geçici statüde çalışanları kadroya geçirmeyi vadeden MHP, kamu işçilerine naklen atanabilme imkanı tanınacağını belirtiyor. MHP'nin bu konudaki diğer vaatleri şöyle:

"Kamuda eşit değerde iş yapan eşit ücret alacak. Ücret adaleti sağlanacak. Ek ödemeler emekli aylığına yansıyacak, emekli ikramiyesinde yıl sınırı kalkacak. Kamu çalışanlarına disiplin affı getirilecek. İmam ve müezzini olmayan cami kalmayacak. Vekil imam ve müezzinlere kadro verilecek. Hizmet yönünden yerel yönetimin federasyon ve benzeri bölgesel yönetimlere dönüştürülmesine izin verilmeyecek. Büyükşehir sınırını mülki sınır yapan düzenleme kaldırılacak. Kapatılan belde belediyeleri, özel idare ve köyler yeniden kurulacak. İhtiyar heyeti üyelerine her ay 150 lira huzur hakkı verilecek."

- "Borç Sarmalından Çıkış Projesi"

"Ekonomik hedef ve sosyal politikalar" başlığıyla beyannamede yer alan bölümde kısa vadeli hedefin tek başına iktidar olmak olduğuna işaret ediliyor. Beyannamede, "Birinci iktidar dönemi" olarak nitelendirilen 2015-2019 yıllarının "onarım, bütünleşme ve atılım" dönemi, "İkinci iktidar dönemi" olarak nitelendirilen 2019-2023 yıllarının ise "bölgesel güç, küresel aktör Türkiye" dönemi olacağı belirtiliyor. Seçim bildirgesine göre, "birinci iktidar dönemi"nde yıllık ortalama yüzde 5,2 büyüme ve 700 bin yeni istihdam hedefleyen MHP, "ikinci iktidar dönemi"nde ise yılda ortalama yüzde 6,6 büyüme ve 1 milyon 25 bin yeni istihdam sağlamayı amaçlıyor.

Beyannamede ekonomiye ilişkin şu hedefler ortaya konuyor:

"İhracat artırılacak, ihracattaki artışı sürdürülebilir kılacak gerçekçi bir döviz kuru politikası ekonominin gerekleriyle uyumlu bir şekilde uygulanacak. Yatırımları ve istihdamı teşvik etmek amacıyla sektörel ve dar bölge teşvik sistemi getirilecek. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilecek. KOBİ'lerin finansman ve altyapı imkanları artırılacak. KOBİ'leri, esnaf ve sanatkarı, çiftçileri ve diğer vatandaşları borç ve yüksek faiz sarmalının neden olduğu yoksulluk tuzağından kurtarmak amacıyla finansal borçların yeniden yapılanması için 'Borç Sarmalından Çıkış Projesi" uygulamaya konulacak."

GSYH'nın 2019'da 1,1 trilyon dolara, kişi başına milli gelirin 13,3 bin dolara çıkartılacağı ifade edilen beyannamede, şu vaatlere yer veriliyor:

"Enflasyon kalıcı şekilde düşürülerek ilk dönem sonunda yüzde 6, ikinci dönem sonunda ise yüzde 5'e çekilecek, fiyat istikrarı sağlanacak. Adaletli ve etkin bir vergi sistemi tesis edilecek. Üretimi, yatırımı ve etkin kaynak dağılımını sağlayan bir vergi sistemi kurulacak. Vadeli satışlarda KDV ertelenecek. Vergisini düzenli ödeyen vatandaşlar ödüllendirilecek. Tüm harcamalar gider konusu yapılabilecek. Kayıt dışılık ve kaçakçılıkla mücadele edilecek. Öncelikli yatırım projelerine kaynak tahsis edilecek, gerçekçilikten uzak projeler ayıklanacak. Kamu borçları sürdürülebilir seviyede tutulacak. Dış ticaret açığı ve cari açık azaltılacak. Yurt içi ara mal üretimi teşvik edilecek. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın tasarrufları ülke ekonomisine kazandırılacak. Doğrudan yabancı sermaye teşvik edilecek. İthal edilen bazı malların üretimi özel bir program kapsamında teşvik edilecek. Özelleştirmede halka arz yöntemi esas olacak. KİT'lerin karlılık ve verimlilik esasına göre çalışması sağlanacak."

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile