Muhaliflerden ilk olarak genel başkanlığa aday olduğunu geçen 21 Kasım'da Sinan Oğan açıkladı. Oğan, 'Sayın Genel Başkan korkmadan, gocunmadan, gücenmeden hızla bir kurultay toplayıp, sorunlarımızın serbestçe tartışılmasına, ülkücü iradenin özgürce tecelli etmesine fırsat vermelidir.' dedi.
Koray Aydın ise 28 Kasım'da 'Başta Sayın Genel Başkan'ımız olmak üzere mevcut MHP yönetimini, olağanüstü kurultayı toplamaya ve MHP ve ülkücü hareketin önünü açmaya davet ediyorum' diyerek yarışa katıldığını açıkladı.
Babaannelik heyecanı yaşayan ve adaylığını açıklaması geciken Meral Akşener de 30 Kasım'da İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında 'MHP, 7 Haziran'daki oy oranını korusaydı bugün bu toplantıyı yapmıyor olacaktık' diyerek yarışa dahil oldu.
Yeni yılda parti yönetimini Kızılcahamam'da toplayan Genel Başkan Devlet Bahçeli, muhaliflerden gelen olağanüstü kongre talebini yerine getirmeyeceklerini ve olağan kongre sürecinin 9 Ekim 2016'da başlayacağını belirterek muhaliflere mahkeme yolunu gösterdi. Bahçeli'nin muhalifleri mahkemeye yönlendirmesiyle partide yoğun hukuki mesai başlamış oldu.
Muhalifler, 15 Ocak'ta topladıkları 548 delege imzasını Genel Merkez'e teslim etti ancak Genel Merkez, buna yönelik herhangi bir tasarrufta bulunmadı.
Tarihler 5 Şubat 2016'yı gösterirken MHP'de muhalif 16 il başkanının, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi için yetki verdiği avukatlar, 'Kurultay Çağrı Heyeti' oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açtı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan 2016 günü görülen duruşma sonucu 'Çağrı Heyeti'ne olağanüstü kongre toplamaları için vize verdi.
Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray teşkilatının İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in 'Kurultay Çağrı Heyeti' olarak görevlendirilmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.
Gerekçeli kararda, MHP'nin bin 232 delegesinden 531'inin olağanüstü kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğü'nün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, Genel Merkez tarafından Yargıtaya taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını 15 Nisan'da temyize götürdü.
- Çağrı heyeti olağanüstü kongre tarihi belirledi
Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, Genel başkan adaylarından Akşener, Oğan ve Aydın bir araya gelerek olağanüstü kongrenin 8 Mayıs 2016'da olması için anlaştı ancak mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, olağanüstü kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı tanımadığını bildirdi.
Kongre tarihinin belirlenmesinin ardından MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar geldi ve bu kez de temyiz süreci tamamlanmadan kongrenin yapılıp yapılamayacağı tartışıldı.
Bu tartışmalar devam ederken MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin, 'Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu' duyurdu. Yerel mahkemelerin bu kararları ise tartışmaları farklı boyuta taşıdı.
Gemerek ve Tosya kararlarının hukuki olmadığını açıklayan muhalifler 15 Mayıs'ta kongreyi toplamakta kararlı olduklarını belirtirken, MHP Genel Merkezinin avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya'dan alınan 'tedbir' kararlarını, gereği yapılmak üzere İçişleri Bakanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığına, Ankara Valiliğine, Akyurt Kaymakamlığına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, ilgili seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna gönderdi.
Ankara 25. İcra Dairesi, kongrenin yapılacağı 15 Mayıs'tan önceki son mesai günü 13 Mayıs'ta, 'kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı' gerekçesiyle Tosya Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği tedbir kararını hükümsüz saydı ancak Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması yönündeki tedbir kararı gereğince 'olağanüstü kurultayın düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunması' yönünde karar aldı.
Aynı gün mesai saati bitimine dakikalar kala Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi, ihtiyati tedbirin uygulanmasına ilişkin bütün işlemlerin iptaline karar verdi.
Bunun üzerine Ankara 25. İcra Müdürlüğünce ihtiyati tedbir dosyalarının uygulanmasına başlandığı açıklanarak, Ankara Valiliği başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa ihtiyati tedbir kararları ulaştırıldı ve tedbir kararlarının gereğinin yerine getirilmesi istendi.
Ankara Valiliğinden de akşam saatlerinde yapılan açıklamada, 'Valiliğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından, MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır. Mahkeme kararı doğrultusunda Valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi bir mağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.' ifadesine yer verildi.
- Partililer toplandı ancak kongre yapılamadı
Çağrı Heyetinin olağanüstü kongrenin yapılacağını duyurduğu tarih olan 15 Mayıs'ta, partililer Büyük Anadolu Oteli'ne gitmek üzere toplandı ancak polisin aldığı önlemler nedeniyle otele ulaşamadı.
Kongrenin yapılacağı otelin önüne Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ aynı araçla geldi. Hazırlanan ortak basın bildirisi eski MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu tarafından okundu.
Aydın, Oğan ve Özdağ, bir süre partililerle sohbet ettikten sonra alandan ayrılırken, Akşener, polis barikatına tutunarak Ankara 25. İcra Dairesi Başkanı'nı, neden kongreyi yaptırmadığına ilişkin tutanak vermesi için alana davet etti. Saatler süren bekleyişin ardından gelen talep üzerine Akyurt İcra Müdürü alana gererek Akşener'in istediği tutanağı tuttu ve imzaladı.
- Karşılıklı şikayetler ve suç duyuruları
17 Mayıs günü Genel Merkez ve muhaliflerden yeni hamleler geldi. MHP yönetimi, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ı, HSYK'ya şikayet etti.
Akşener ise önce 'mahkeme kararını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandığı' gerekçesiyle Ankara 25. İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu hakkında, daha sonra 25. İcra Dairesine görüş verdiği iddiasıyla Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru
Bu arada, bir üst kurul delegesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru, tartışmaları yeniden alevlendirdi. Delege, Yargıtay Başsavcılığından, parti tüzüğünün olağanüstü kurultay toplanmasına ilişkin 63/3. maddesinde yer alan, 'Genel Başkan ile MYK'ya verilen takdir yetkisinin Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olup olmadığının yetkili ve görevli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından denetlenmesi' hükmünün işletilmesini istedi. Dilekçede, bu maddenin Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı bulunması halinde, söz konusu maddenin Anayasa Mahkemesi denetiminden geçirilmek üzere madde hakkında gerekli yasal sürecin başlatılması talep edildi.
MHP'li delegenin başvurusu üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kurultayla ilgili dosyayı, Yargıtay 18. Hukuk Dairesinden istedi, Daire de talep üzerine dosyanın fotokopisini alarak, dosya örneğini 23 Mayıs'ta Başsavcılığa gönderdi. Başsavcılığın bu şikayetle ilgili incelemesi sürüyor.
- Yargıtay'daki süreç
Yargıtay, MHP'de bazı muhalif il başkanlarının 'çağrı heyeti' oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başlayan sürece son noktayı dün koydu.
MHP'nin olağanüstü kongresiyle ilgili Yargıtaydaki süreç ise Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin dosyayı 3 Mayıs'ta Yargıtaya göndermesiyle başladı.
Dosyanın Yargıtaya gelmesinin ardından ilk olarak tetkik hakiminin ön incelemesi tamamlandı. Daire'nin kararını verdiği yönünde çıkan asılsız haberler nedeniyle Daire Başkanlığınca 11 Mayıs'ta kararın temyiz incelemesinin mayıs ayı içerisinde tamamlanayacağı duyuruldu.
Dosyayla ilgili inceleme yapmak üzere bir Daire Üyesi Mahmut Kamacı görevlendirildi. Kamacı'nın da incelemesini tamamlamasının ardından dosya dün ele alınarak karara bağlandı ve Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararı oybirliğiyle onandı.
Onama kararının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 'Bu karar sonrasında, tüzüğümüzün 63. maddesinin Genel Başkan'ımıza verdiği yetkiye dayanarak, Sayın Genel Başkan'ımız, bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde Milliyetçi Hareket Partisini olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır. Sayın Genel Başkan'ımız bu kararı, öncelikli olarak Başkanlık Divanına, bilahare Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yönetim Kuruluna taşımak suretiyle kendi teklifinin bu organlardan geçmesini talep edecektir. Söz konusu tarihlerde Ankara Arena'da kongre yapılmak üzere salon kiralanmıştır.' açıklamasını yaptı.
MHP tarihinin en zorlu altı ayı
MHP'de 1 Kasım seçimlerinde 2 milyon oy ve 40 milletvekili kaybedilmesiyle başlayan süreç, Genel Merkez yönetimini olağanüstü kongre yapma noktasına getirdi.