'MHP ve BDP ile neden görüşmedim?'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet turunu tamamladı. O da muhalefet liderleri gibi temaslarını değerlendirdi. AK Parti il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan'ın hedefi MHP ve BDP oldu. 'Görüşmediğim iki parti de terörden nemalanıyor' diyen Erdoğan, 'Elini yumruk yapanla; gözünü kulağını kapatanla tokalaşılmaz' ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet turunu tamamladı. O da muhalefet liderleri gibi temaslarını değerlendirdi. AK Parti il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan'ın hedefi MHP ve BDP oldu. "Görüşmediğim iki parti de terörden nemalanıyor" diyen Erdoğan, "Elini yumruk yapanla; gözünü kulağını kapatanla tokalaşılmaz" ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

- Partilerin birbirlerine kapılarını kapatması, demokratik olgunluğun oluşmadığını gösterir. Görüşmelerimizi hafife alanlar oldu, elimizin havada kaldığı durumlar oldu. Ama biz hiçbir zaman diyalogdan kaçan bir parti olmadık.

MHP'yi nezaketsizlikle suçladı

- MHP, demokratik açılım ve terörle mücadele konusunda yapıcı olmak yerine yıkıcı olmuştur. Bize, partime, ailelerimize yönelik üslup ve nezaketsizlikle sözlü saldırılar yapıldı. Türkiye'ye faydadan çok zarar getirmiştir bu üslup. MHP'nin söylemi, terör mağdurlarının hissiyatının istismarıdır. Bu kadar ciddi bir meselede nezaketsiz ifadelerle kapıları kapattılar.

- MHP'liler vuvuzelayı eline alıp basın toplantısı yapacak kadar bu işi düşürüyorlar. Bunu da ne yazık ki TBMM çatısı altında yapıyorlar. Ben inanıyorum ki MHP tabanı, bu sulu ve gayri ciddi anlayışı 12 Eyül'de tersleyecek ve gereken cevabı verecek.

"PKK'nın avukatlığı sana mı düştü BDP?"

- BDP ile görüşmememiz eleştiriliyor. Şimdiye kadar sustum. Ama şimdi toptan cevap veriyorum. Niye görüşmedim? Önceden ben BDP ile görüştüm. Aslında bu olayda da görüşmeyi arzu ediyorum. Terörle arasına mesafe koymayan partiyle görüşmenin anlamsız olacağını bir mektupla öğrendim. BDP bana bir yazı gönderdi. Ekteki CD'de PKK'lı cesetler hakkında benden ne yapacağımı soruyorlardı. Bir örgütün avukatlığını yapmak sana mı kaldı BDP? Terörle arana mesafe koy. Sana avukatlık görevi düşmez. Bu çatının altında bunu yapamazsın.

- Biz de şehitlerimizin görüntülerini mi sana yollayalım? Böyle bir iletişim mi olacak aramızda? PKK, bölgedeki AK Parti binalarına saldırıyor. Demokrasi mücadelesi bu mu? Sonra çıkıyorlar 'biz barış yanlısıyız' diyorlar. Bu nasıl bir barış anlayışıdır? Sonra bazı köşe yazraları bana 'buna rağmen git görüş' diyor. Kusura bakma. O kadar meraklıysanız gidin siz görüşün. Adres olarak İmralı'yı gösteren bir partiyle neyi görüşeceğim?

- Parti kapatma maddesi var Anayasa değişiklik paketinde. Referandumda "Hayır" diyeceğiz diyorlar. Demek ki burada bir tuzak var. Demek ki bunlar terörden nemalanıyor. Terör karşısında ortak duruş sergilemek gerekir. Görüşmediğim her iki parti de terörden nemalanıyor.

- BDP'nin aldığı oy bellidir. PKK nasıl ki Kürt kökenli vatandaşların temsilcisi değil, BDP de değildir. Teröre karşı ortak mücadeleye yanaşmayan, terörün karşına geçemeyen zihniyetle görüşmek nasıl bir yarar getirir?

- MHP-BDP, "Terörle mücadeleye varız" diyorlarsa görüşmek benim için bir anlam taşır. Elini yumruk yapanla tokalaşılmaz. Gözünü kulağını kapayanla uzlaşılmaz.

- CHP, SP, DSP ve BBP ile çok verimli görüşmeler yaptık. Parti liderlerine bilgi verdik. Tüm detaylara inmeden durumu özetledim. "Detay isterlerse veririz" dedim. Derdimiz hiçbir şey açıkta kalmasın, bu mücadeleyi ortak yürütelim.

Profesyonel ordu

- Görüşmelerde gündeme gelen profesyonel ordu konusu, "özel ordu" değildir. Özel bir ordu kurmuyoruz. Özel hudut birlikleri kuruyoruz. Kritik ve hassas bölgelerde profesyonel güçler terörle mücadele edecek. Çalışmalarımız bu yıl içinde hayata geçecek.

- Özel hudut birlikleri mevcut bünye içinde farklı statüde 5 yıl ve daha üzeri bir süre görev yapacak. Uzmanlaşmış bir personel olacak. Bu 5 artı 1 olur, 5 artı 4 olur bunların değerlendirmeleri yapılıyor ve kararı verildikten sonra da oturacağız, yasal düzenlemesi ne ise inşallah gerekli adımı atacağız.

Referandum mitingleri

- Referandum kapsamında ilk mitingimizi 24 Temmuz'da Bingöl ve Elazığ'da yapacağız.


CNN Türk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile