36 Kaymakçılı’nın İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava sonrası mıcır ocağı için İzmir Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı 24 Kasım’da iptal edildi. İptal kararı, Kaymakçı’da sevinç yaşatırken dava avukatı Cemal Gürsel Koygun; Havza-Plat destekçilerinden Eğitim-Sen Ödemiş Temsilcisi Selim Şahan, Kaymakçılı emekli eğitimci Mehmet Şahan ile birlikte Büyük Mahalle’de yaşayan vatandaşlarla durum değerlendirmesi yaptı. Büyük Mahalle sakinleri, zeytin ve incir bahçelerini gelecek nesiller adına koruduklarını, bundan sonra da benzer girişimlere geçit vermeyeceklerini kaydetti.
“BÜYÜK MAHALLE HALKI OLARAK MUTLUYUZ”
Vatandaşlardan Süleyman Şahan, “Büyük Mahalle halkı olarak mutluyuz. Biz geleceğimiz adına görevimizi yapmanın huzuru içindeyiz. ’Kaymakçı’nın geleceği kurtuldu’ diyebiliriz. Bu konu ilk gündeme geldiğinde tehlikeyi bize anlatıp bizleri aydınlatan Ödemiş’ten buraya gelen arkadaşlara, alakadar olan herkese, avukatlarımıza teşekkürü bir borç biliyoruz. Bütün bu olup biten sadece internette duyulmuş olsa bizim haberimiz olmasaydı belki de şu an doğamız tahrip edilmeye başlamıştı. Gelecek nesillere incirimizi ve zeytinimizi aktaracağız. Bu mahallenin yüzde 90’ı bu bahçelerden yararlanıyor. Bu bahçeler bize çocuklarımızın, torunlarımızın emanetidir. Sahip çıkmak görevimiz” dedi.
“ÖRNEK TAVIR SERGİLENDİ”
Kaymakçı’da doğanın talan edilmesine izin vermeyeceklerini kaydeden Nurdoğan Gütmüş de “Kaymakçı’nın geleceği açısından mahkeme doğru bir karar vermiştir. İlgilenen, takip eden herkese minnettarız. Bundan sonra halkımızın yararına olmayan şeylerle toprağımızın, havamızın, suyumuzun bozulmasına izin vermeyeceğiz. Kaymakçı’nın sergilediği tavır herkese örnek olmuştur” diye konuştu.
KOYGUN: “84 GÜNDE BEKLEDİĞİMİZ KARAR ÇIKTI”
Dava avukatı Cemal Gürsel Koygun da iptal kararıyla ilgili süreci değerlendirerek şöyle konuştu: “ÇED gerekli değildir kararı elektronik ortamda verilmiş bir karar idi. Elektronik ortamdaki bu kararın tebliği gerekiyordu. Ancak Kaymakçı halkı tehlikenin büyüklüğünün farkına varıp gerekli adımları attı. İlandan 27 gün sonra dava açıldı ve 84 günde beklediğimiz karar çıktı. Dava sürecinde verilen ara kararda İlçe Tarım ve Kadastro’dan mıcır ocağı açılmak istenen bölgenin zeytinlik durumuyla ilgili bilgi istendi. İlçe Tarım ve Kadastro’dan gelen bizim için olumlu yazılar da süreci hızlandırdı. Ayrıca bu süreçte Kaymakçı yakınlarındaki bir Tümülüs ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği kararı da mahkemeye sunduk. 24 Kasım’da karar alındı. Kararın oy birliğiyle alınmış olması çok önemli. Kaymakçı’nın korunması adına önemli bir adım oldu. Hayırlı olsun. Bundan sonra bölgedeki bu tarz girişimleri yakından izlemek gerekiyor. Duyarlı halkımıza da teşekkür ediyoruz."
Mıcır Ocağına Karşı Hukuk Zaferi Kazanan Kaymakçı'da Sevinç Var
Ödemiş’in Kaymakçı Mahallesi Işıklar mevkiinde ÇED sürecine tabi olmadan açılmak istenen mıcır ocağıyla ilgili hukuk zaferi elde eden vatandaşlar, zeytin ve incir bahçelerini gelecek nesiller için korumanın sevincini yaşadıklarını belirterek bölgede bundan sonra olabilecek girişimlere karşı da duyarlı olmaya devam edeceklerini ifade etti.