Kırtay, Organ Nakli Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, sağlam bir organın, başka bir kimsenin işlevini yitirmiş organı yerine takılmasına, 'organ nakli' adı verildiğini hatırlattı.
Organ nakli şansı bulamayan birçok insanın, hayatını kaybettiğini ve organ bağışının dini açıdan herhangi bir sakıncası olmadığını dile getiren Kırtay, şunları söyledi:
''Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, 'organ nakli caizdir' şeklinde fetvası var. Aynı zamanda bazı ayetlerde de 'kişinin bağışladığı organlar, bağışlanan kişiye faydalı olacaksa sevap kazanılır' denmiştir. Türkiye, Avrupa ile kıyaslandığında organ nakli konusunda daha geride kalmıştır. Ailelerden, organ bağışı konusunda biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Çünkü hem tıbbi açıdan gerekli hem de dini açıdan caiz. Organ nakli hayat kurtaran bir operasyondur. Türkiye'de karaciğer, kalp, kemik iliği, doku, böbrek gibi organ nakilleri yapılabiliyor.''
Hepatit B virüsü nedeniyle bölgede karaciğer ve böbrek yetmezliğinin fazla olduğunu vurgulayan Kırtay, ''Karaciğer ve böbrek bağışına ihtiyaç var. Karaciğer veya böbrek nakli yapılamayan hastalarımız kanama, enfeksiyon kapma, solunum sorunu gibi sorunlarla karşılaşıyor. Hatta ölüme kadar gidebilecek bir süreç içerisinde yer alıyorlar. Bölge halkının organ nakli konusunda duyarlı olmaları gerekiyor. Bu konuda özel ve devlet hastanelerinde deneyimli hocalarımız var. Bölge insanına, karaciğer ve böbrek bağışına sıcak bakmalarını tavsiye ediyorum'' diye konuştu.
Muhabir: Selahattin Erol
Yayıncı: Şengül Oymak
Midyat Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Kırtay Açıklaması
Midyat Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Deniz Kırtay, organ naklinin hayat kurtaran bir operasyon olduğunu söyledi.