Midye Üretiminde Gida Güvenligi Haftalik Analizlerle Saglaniyor

Tarim ve Orman Bakanliginca midye çiftliklerinde sudan ve üründen periyodik olarak alinan numuneler laboratuvarda biyotoksin ve toksik fitopilankton analizlerine tabi tutuluyor Erdek'teki bir midye üretim çiftliginin sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Erdil Uzunoglu: 'Tarim ve Orman Bakanliginin yetistiricilik izni verdigi çiftliklerden piyasaya sunulan ürünlerde toksik ve mikrobiyal bir yük kesinlikle yoktur. Oldugu zaman zaten piyasaya girisine izin verilmiyor' 'Kaçak avcilikla yapilan ürünlerde risk var. Aslinda bu durum sadece müsilaja has degil, normal sartlarda da kaçak ürünlerde risk var'

MIRAÇ KAYA - Türkiye'nin önemli midye üretim merkezlerinden Balikesir'in Erdek ilçesindeki çiftliklerde gida güvenligi bakimindan her hafta su ve üründen numune alinarak analize gönderiliyor.

Narli Mahallesi Sariburun mevkisi açiklarinda 2015'te kurulan yillik 1000 ton kapasiteli midye çiftliginde üretim devam ediyor.

Yavru tutundurma halatlariyla büyütülen ve yaklasik 1 yil sonra hasat edilen midyeler yurt içinin yani sira Avrupa, Orta Dogu ve Arap ülkelerine satiliyor.

Tesis sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Erdil Uzunoglu, AA muhabirine, Tarim ve Orman Bakanliginin "Avcilik veya Yetistiricilik Yoluyla Elde Edilen Çift Kabuklu Yumusakça Üretim Alanlarinin Belirlenmesi, Siniflandirilmasi, Ürün Alimina Açilip Kapatilmasi ve Numune Alimina Iliskin Uygulama Talimati" dogrultusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Uzunoglu, yetistirdikleri ürünlerden ve sudan her hafta istisnasiz numuneler alinarak Bakanligin akredite laboratuvarlarina gönderildigini aktardi.

Biyotoksin ve toksik fitopilankton analizlerinden çikan sonuçlara göre kendilerine "nakil mense belgesi" verildigini belirten Uzunoglu, "Ona göre ürünümüzü hasat edip satabiliyoruz. Ürünler insan tüketimine uygun degilse zaten hasadiniza izin vermiyorlar. Bununla ilgili nakil yapamiyorsunuz, iç ve dis piyasaya sunamiyorsunuz. Eger zararli bir durum söz konusu olursa ki bu zamana kadar herhangi bir seyle karsilasmadik, insan sagligina zararli bir durum varsa ürün imhasina kadar eylem planlari var." diye konustu.

- "Vatandaslara tavsiyemiz, özellikle isletme ruhsati olan yerlerden midyelerini afiyetle yesinler"

Gida tüketiminde risk olmasa da herhangi bir belirti durumunda bile çiftliklerden haftada 2-3 kez hatta her gün numune alindigini anlatan Uzunoglu, sunlari kaydetti:

"Vatandaslara tavsiyemiz, özellikle isletme ruhsati olan yerlerden midyelerini afiyetle yesinler. Ürünün mensesini, etiket bilgilerini, ne zaman hasat edildigini, paket edildigini sorabilirler. Kaçak avcilikla yapilan ürünlerde risk var. Aslinda bu durum sadece müsilaja has degil, normal sartlarda da kaçak ürünlerde risk var. Devletimiz de bununla mücadele ediyor. Tarim ve Orman Bakanliginin yetistiricilik izni verdigi çiftliklerden piyasaya sunulan ürünlerde toksik ve mikrobiyal bir yük kesinlikle yoktur. Oldugu zaman zaten piyasaya girisine izin verilmiyor."

Uzunoglu, müsilajin midyelerin gelismesini olumsuz etkiledigini ancak insan sagligi açisindan herhangi bir zararli durumun olmadigini bildirdi.

Erdek'te dalis yaparak müsilajin etkilerini inceleyen su alti belgesel yapimcisi Tahsin Ceylan ise midyelerin suyu süzerek yasamlarini sürdürdügünü ifade etti.

Ayni bölgede daha önce de dalis yaparak midye çiftligini görüntüledigini dile getiren Ceylan, askida midye yetistiriciliginde denizin dibindeki zararli maddelerin ürünü etkilemedigini belirtti.

Ceylan, herhangi bir olumsuzlugun bulunup bulunmadiginin kontrolü için numune alma isleminin devam etmesi gerektigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile