'Mikroplastik' Tehlikesi

'Mikroplastik' Tehlikesi

Halk Sagligi ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. M. Emin Dinççag, hayatin her asamasinda kullanilan ‘mikroplastigin’ halk sagligi sorunu ve en ciddi çevre kirleticisi oldugunu belirterek, “Insanin üreme sistemi üzerine olumsuz etkileri olabilecegi, otoimmün hastaliklara yol açabilecegi ve Alzheimer gibi hastaliklari tetikleyebilecegi seklinde düsünceler mevcut” dedi.

’Mikroplastik’ tehlikesine dikkat çeken Uzm. Dr. M. Emin Dinççag, “Mikroplastik, günümüzün en önemli halk sagligi sorunu, en ciddi çevre kirleticisidir. Günümüzün en önemli çevre kirleticisi olan mikroplastik, yedigimiz içtigimiz gidadan, içme suyumuza, anne sütüne kadar yapilan tibbi arastirmalarda her yerde karsimiza çikmaktadir. Henüz insan sagligi için yol açacagi saglik problemleri net olarak bilinemese de, otoimmün hastaliklara, Alzheimer hastaliginda, üreme sistemini etkileyen hormonlari bozdugu konusunda bilgilerimiz var. Ciddi bir halk sagligi sorunu olarak karsimizdadir” diye konustu.

Dünya nüfusunun hizla arttigini hatirlatan Dinççag, “Insanoglunun turistik ve hareketli yasami, endüstriyel üretim ve tüketimin artmasi, daha iyi yasam kalitesi beklentileri hizla çevrenin kirlenmesine ve ekosistemlerin bozulmasina yol açiyor. Hava kirligi, deniz kirliligi, topragin bilinçsizce kirletilmesi, yanlis tarimsal politikalar yaninda endüstri için ucuz, hafif ve kolay elde edilen bir madde olan plastigin daha çok kullanilmasi günümüzde en ciddi çevre kirliligine neden olmustur. Son zamanlarda plastigin yol açtigi çevre felaketi daha çok gündeme gelmekte ve artik bir önlem alinmasinin kaçinilmaz oldugu siklikla vurgulanmaktadir. Zira yapilan birçok arastirmada, anne sütünden, içtigimiz suya, yedigimiz baligin bünyesinde, ergenlerden alinan kan örneklerinde mikroplastige rastlanmasi ve gittikçe önlenemeyen plastik kullanimi önlem alinmasinin gerekli oldugunu ortaya koymustur” seklinde konustu.

Dr. Dinççag, söyle devam etti:

“Özellikle çevreye saçilan mikroplastigin dünyanin en uzak ve bakir yörelerinde tespit edilmesi, sular ile denizlere tasinmasi ve baliklarin ve diger deniz ürünleri ile karistirilarak baliklar için gida ürünü gibi baligin bünyesine tasinmasi ve oradan insan vücuduna besin olarak geçmesi, su içtigimiz pet siseler ile yine insan vücuduna girmesi alarm verici bir tespit olarak karsimizdadir. Banyo perdelerinden paspaslara, ev gereçlerinden birçogundan giysilerimize, dis firçasindan çocuk oyuncaklarimiza, kozmetik ürünlerden dis macununa, peynir kaplarimizdan alisveris posetlerine her seyde hayatimizda olan plastik ve mikroplastik insan sagligini da olumsuz olarak etkilemektedir. Henüz çok aydinlatici veriler olmamasina ragmen insanin üreme sistemi üzerine olumsuz etkileri olabilecegi, otoimmün hastaliklara etken olabilecegi ve Alzheimer gibi hastaliklari tetikleyebilecegi seklinde düsünceler mevcuttur.”

Resmi Gazete’de yayimlanan tebligden bahseden Dinççag, “Plastige temas eden gidalarla ilgili tedbirlerin alinmasi için üreticiye Türk Gida Kodeksi Gida ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Dair Yönetmelik’te yapilan degisiklikler, süre verilerek Resmi Gazete’de yayinlanmistir. Avrupa Kimyasal Ajansinin(ECHA) önerileri ile Avrupa Parlamentosu’na ve Konseyi’ne bu alanda kisitlamalar yapilmasina dair tavsiyeleri sürekli gündemde olmustur. 2023/2055 Avrupa Birligi Yönetmelikleri mikroplastikler üzerine kisitlamalar getirmektedir. Sentetik polimer mikro partikülleri kendi baslarina maddeler olarak belirli bir oranin üzerinde üretimde kullanilmalari yasaklanmistir. Yilda 42 bin ton mikroplastigin havaya, topraga, suya ve okyanuslara karistigi ve bu tehlikenin önlenmesinin insan hayati için çok önemli oldugu artik günümüzde çok ciddi düsünülen çevre sorunlarindandir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile