İlki 1996 yılında Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yapılan ve o tarihten bu yana Asya ile Avrupa arasında dönüşümlü olarak iki senede bir düzenlenen zirvenin Milano'da yapılan onuncusunda, Asya ile Avrupa arasında mali ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesinden iklim değişikliğine, Ebola salgınıyla mücadeleden başta Ukrayna krizi olmak üzere uluslararası siyasi gündemi meşgul eden gelişmeler ele alındı.
10| ASEM Zirvesi'nin son gününde, Moğalistan'ın teklifi ve üye devlerin kabulüyle bir sonraki zirvenin Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da yapılmasına karar verildi.
İki gün boyunca süren zirve sonunda ev sahibi İtalya Başbakanı Matteo Renzi, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Moğolistan Devlet Başkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ve Malezya Başbakanı Necib Rezak ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda ilk sözü alan Renzi, zirvenin diyalog ve işbirliğine olan ihtiyaç ve bunların arttırılmasının yanı sıra Asya ile Avrupa arasındaki bağlantının geliştirilmesine yönelik açık mesajlar verdiğini belirtti.
Matteo Renzi, Ukrayna krizine yönelik, "Ukrayna krizinin çözümü Kiev, Rusya, Avrupa için olduğu kadar bütün uluslararası toplum için önemli. Bu, Rusya'yı yeniden ana konularda birincil role taşıyacaktır" dedi.
İtalya'nın zirvede harika bir iş çıkardığını kaydeden AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da bu yılki zirveyle ASEM'e katılan Hırvatistan ve Güney Kore ile ASEM'in daha da önem kazandığını söyledi.
Hem Asya hem Avrupa'nın küresel bazda iklim değişikliği, terörizm gibi zorluklarla mücadele etmek durumunda kaldığını ifade eden Rompuy, "Bugün ASEM zirvesinde şekli belirlenen bizim bölgesel partnerliğimiz daha önce hiç olmadığı bir seviyede" diye konuştu.
Rompuy, Ukrayna konusunda konuşurken de bugün Rusya, Ukrayna ve bazı AB liderlerini bir araya getiren Ukrayna zirvesini hatırlatıp ülkenin doğusundaki ayrılıkçılarla hükümet arasında barış için 5 Eylül'de imzalanan Minsk Protokolü'ne atıf yaptı. Rompuy, "Minsk Protokolü'nün uygulanmasıyla Ukrayna'nın güneydoğusuna barış götürme konusunda hemfikiriz. O yüzden burada öne çıkan anahtar kelime uygulamak, uygulamak, uygulamak" ifadesini kullandı.
Rompuy, protokolde belirtilen ateşkes, sınır kontrolü ve seçimlerin yapılması hususlarında ilerleme kaydetmeye bakacaklarını aktardı.
- Poroşenko iyimser değil -
Milano'da bu sabah Ukrayna krizinin çözümü kapsamında yapılan toplantıda AB liderlerinin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile buluşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ASEM Zirvesi çerçevesinde Avusturya Başbakanı Werner Feymann ile gerçekleştirdiği görüşmenin başında, sabahki zirveden çok da iyimser ayrılmadığını söyledi.
Poroşenko'nun aksine Putin'in ise sabahki zirveye ilişkin ilk değerlendirmesinin "olumlu" olduğu ifade edildi.
Sabahki Ukrayna zirvesine katılan İngiltere Başbakanı David Cameron da Rusya'nın anlaşmalara uyması gerektiğini dile getirerek, "Eğer bu olmazsa Birleşik Krallık'ın da üyesi olduğu AB yaptırımları ve baskılarını sürdürmeli ki böylece bu tarz durumlar bizim kıtamızda bir daha yaşanmasın" şeklinde konuştu.
- Barroso'dan Ebola uyarısı -
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da iki kıta arasındaki yatırım ortaklığının karşılıklı biçimde daha önce hiç olmadığı kadar üst seviyede olduğunu bildirdi. Barroso, ASEM'de Avrupa tarafından gündeme getirilen Ukrayna'nın egemenliği görüşünün ASEM'deki tüm partnerler tarafından benimsenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmasında Batı Afrika'da ortaya çıkan Ebola salgına da değinen Barroso, "Ebola virüsü sadece çok acı çeken Afrika ülkelerinin sorunu değildir" dedi.
Barroso, bu konuda uluslararası toplumun sorumluluğuna dikkati çekerek, "Ebola muazzam boyutta bir insani felaket olabilir" uyarısında bulundu.
Milano'daki 10| Asem Zirvesi'ne Ukrayna Damgası
Asya ve Avrupalı liderleri bir araya getiren 10| ASEM Zirvesi, iki günlük çalışmaların ardından bugün sona ererken, zirveye Ukrayna krizi damgasını vurdu.