Milas Ormanları İçin Planlama Toplantısı

Milas Ormanları İçin Planlama Toplantısı

Milas ormanları için hazırlanan amenajman planları konusunda mutabakat sağlanması için Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Labranda Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı, Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu ve köy muhtarları katıldı.

"Orman Amenajman Planlarının Yapılması ve Ormanların Çok Amaçlı Fonksiyonlarının Belirlenmesi" konulu çalıştayda, uzmanlar tarafından katılımcılara, 2012-2031 yılları arası amenajman planları uygulamaları ve amenajman planlarını düzenlemek amacıyla yapılan orman envanteri çalışmaları, Plan ünitesindeki ormanlık alanların ağaç türü, orman formu, kuruluşu, işletme şekli, yaşı, karışım biçimi, gelişme çağı, kapalılık, fonksiyon ve bonitet bakımından farklı kısımlarının, harita üzerinde meşrece tipleri veya bölmecik olarak ayrılması hakkında bilgiler verildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu; “Ormanlarla iç içe yaşayan, ihtiyaçlarını oradan karşılamaya çalışan ve geçim yolları arayan orman köylümüz ile onun kurduğu sivil toplum örgütlerinin sorunlarını, beklentilerini göz önünde bulundurarak, geleceği birlikte planlamanın daha gerçekçi ve verimli olacaktır” dedi.

Kazakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Milas Orman İşletme Müdürlüğü sınırları dahilinde bulunan Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman varlığımız için mevcut amenajman planımız, süresi bittiğinden planlama çalışmalarını başlatmış durumdayız.

Orman Genel Müdürlüğü 1960 yılından sonra ormanları 10 yıllık süreler içinde planlamaktadır. Biz buna orman amenajmanı diyoruz. Bu planlar ormanlarımızdan nasıl faydalanacağımızı ortaya koymaktadır. Kurum olarak ormanlarımızdan en fazla fayda sağlamak ve ormanlarımızdan faydalanırken ormanlarımıza en az zarar vermektir. Zaten kurum olarak da birinci görevimiz ormanların devamlılığını, yani sürdürülebilir ormancılık yapmaktır. Özdeyişte belirtildiği gibi ‘Ormanlar bize dedelerimizden miras değil, torunlarımızın emanetidir.’ Artık ormanlarımızdan faydalanmanın çeşitleri çoğaldı. Eskiden sadece üretim ve muhafaza ormanları olarak planlamasını yaptığımız ormanlarımızdan günümüzde turizm yönünden doğal güzellikleri değerlendirmek, balcılık sektörü için Basra ormanları, avlak alanları, erozyon kontrol ormanları gibi fonksiyonlara ayrılarak planlaması yapılmaktadır.

Sizlere bu toplantıda yapılan planlama hakkında bilgi vermek amacıyla bir sunum gerçekleştirilecektir. Sizlerin bu planlama ile ilgili görüş ve önerilerinizi de dikkate alarak planlama yapmak istiyoruz.” Kazakoğlu, FSC sertifikasyonu sürecinden de bahsederek; “Ayrıca Orman İşletme Müdürlüğümüz orman sertifikasyonu almak için çalışmalar yapmaktadır. Eğer bu sertifikasyonu sizlerin de katkıları ile alabilirsek orman ürünlerimiz ‘sertifikalı ürünler’ olacaktır. Bu sertifikasyon ile ürünlerimiz sertifikalı ürünler olarak dünya pazarına girecektir” şeklinde konuştu.

Kazakoğlu’nun konuşmasının ardından Yüksek Orman Mühendisi Atilla Kurmuş katılımcılara sunum yaptı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile