17. yüzyılda gezgin G. Wheler'in çizdiği tapınak tam da Milas şehir merkezi üzerinde bulunuyor. Kazı çalışması başlatılırsa, kent merkezinde istimlak gerçekleşebileceği belirtildi.
Uzunyuva'daki Meandros Anıtı'da Karya Kralı Hekatomnos'un mezarında yapılan soygunun ardından kaçak kazı girişimlerinin artması nedeniyle operasyonlarını sıklaştıran Milas İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, 8 Ekim'de Tümbek Sokak'taki evde yapılan kazıda Roma İmparatoru Augustus adına yapıldığı belirtilen tapınak kalıntılarına rastlamıştı.
8 Ekim'deki operasyonun ardından geçtiğimiz hafta Hocabedrettin Mahallesi Tümbek Sokak'taki sit alanında bulunan eve jandarma ekipleri kaçak kazı yapıldığı iddiası ile operasyon düzenledi. Jandarmanın operasyonunda, U.G. Ve T.Ö. isimli kişilerin evlerinde kaçak kazı izi ve tarihi eser arandı. U.G.'nin evinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmazken, T.Ö.'nün evinde yapılan aramada, evin giriş katında salon kısmının ortasında kaçak kazı yapıldığı ve beton dökülmek suretiyle üstünün kapatıldığı tespit edildi. Milas Müze Müdürlüğü'ne bilgi verilmesinin ardından olay yerine gelen Milas Müze yetkilileri, yaptıkları inceleme sonrası, evin bulunduğu alanın birinci derecede SİT alanı içinde bulunduğu, Helenistik dönem Roma İmparatoru Ağustos'a adanmış kutsal tapınak olduğu tespit edildi.
Jandarma tarafından gözaltına alınan U.G. ve T.Ö. Cumhuriyet Savcısı'nın talimatı ile ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
PEKİ TAPINAK GERÇEKTEN VAR MI?
Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Muğla Anıtlar Kurulu Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Abuzer Kızıl, 2002 yılında Milas'ın tarihine ilişkin yayımladığı "Uygarlıkların Başkenti, Mylasa ve Çevresi" adlı çalışmasında söz konusu tapınakla ilgili şu bilgilere yer verdi: "17. yüzyılda Milas'ı ziyaret eden gezginler Sir G. Wheler ve arkadaşlarının sağlam olarak görerek tamamladıkları ve çizimlerini yaptıkları tapınaktan günümüze bir şey ulaşmamıştır. Verilen bilgilere ve çizilen gravürlere göre, önde gövdelerinin üst ve alt kesimlerinde akanthus yaprak motifleri bulunan Ion düzeninde altı sütun yer alıyordu. Arşitravında bir adak yazıtı yer alan güzel işçilikli tapınak, Milas Ortaokulu'nun biraz kuzeyinde Tümbek Sokak'ta yer alıyor."
ROMA İMPARATORU AUGUSTUS
Roma İmparatoru Augustus hakkında tarihsayfam.com adlı kaynak sitesinde ise şu bilgiler yer alıyor: Önceleri Octavius, daha sonra Octavianus adıyla tanındı. Roma imparatorlarının hemen hemen en yücesi oydu. Julius Sezar öldürüldüğü zaman ancak on dokuz yaşındaydı. Sezar, doğumla değil de evlât edinme yoluyla aileye giren Octavianus'un büyük amcası oluyordu.
Görünüşte, sıska çelimsiz bir hali vardı ama gerçekte, demir gibi bir iradeye sahipti ve büyük hırsları olan bir gençti.
İkinci Triumvira döneminde, Antonius ile Lepidus devleti yönetti. Ama M.Ö. 31 yılında Antonius'a karşı kazanılan Actium Zaferi, onu Roma âleminin mutlak hâkimi yaptı.
Octavianus önce princeps yani birinci vatandaş unvanıyla yetindi. Gerçekte bütün yetkiler elindeydi ve Augustus adını M.Ö. 27 yılında aldı (Latince, «rahipler tarafından kutsanmışÂ» anlamına gelir). Kırk yıl süreyle çok büyük işler yaptı: komşularıyla barışı sürdürdü, güçlü bir hükümet kurdu, maliyeyi, idareyi, orduyu yeniden örgütledi. Bir yandan da din reformlarına girişti, Roma'da çok önemli bayındırlık işleri yaptırdı ve, danışmanı Maecenas'ın yardımıyla, Vergilius ve Horatius gibi yazarları korudu. Romalılar onu, bir tanrı gibi saygıyla anarlar."
2009 Eylül ayında Denizli Laodikya'da sürdürülen kazı çalışmalarında, bir örneği sadece Roma Vatikan Müzesi'nde bulunan Roma imparatoru Augustus'un heykel başı bulunmuştu.
Milas'ta Bu Kez İmparator Tapınağı Bulundu
Milas'ta jandarmanın yaptığı kaçak kazı operasyonlarında Roma İmparatoru Augustus adına yapılan tapınağa ait bilgiler bulundu.