Milas'ta Ögrenciler Deprem Konusunda Bilgilendirildi

Milas'ta Ögrenciler Deprem Konusunda Bilgilendirildi

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu’nda “Deprem” konulu seminer sunumu yapildi Bodrum AKUT Ekibi Egitim Birimi Sorumlusu Füsun Ersoy tarafindan yapilan sunumda, deprem öncesinde, deprem sirasinda ve deprem sonrasinda yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi aktarildi



Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu’nda egitim ögretim gören ögrencilere yönelik, Arama Kurtarma Dernegi (AKUT) tarafindan “Deprem” konulu sunum yapildi. Okulun konferans salonunda gerçeklesen sunumu ögrencilerin yani sira, Okul Müdürü Doç. Dr. Abuzer Kizil, ögretim görevlileri de takip etti.

Seminerin sunumunu yapan Bodrum AKUT Ekibi Egitim Birimi Sorumlusu Füsun Ersoy, AKUT hakkinda bilgi aktararak, “AKUT Arama Kurtarma Dernegi olarak, “gönüllülük” ve “karsiliksiz yardimseverlik” ilkeleriyle 1996 yilindan bu yana durup dinlenmeden, Türkiye ve Türk Milleti için çalisiyoruz. Ülke ve insan sevgisi yüksek, sorumluluk duygusu gelismis, yurttaslik bilincine sahip bir avuç dagci olarak çiktigimiz bu yolda, yillar içerisinde aramiza katilan duyarli ve nitelikli yeni gönüllülerle birlikte, AKUT’umuz giderek tüm Türkiye’ye yayilan büyük ve güçlü bir aileye dönüsüyor. Bir arama kurtarma ekibi olarak afetler, kazalar ve acil durumlarda can kaybini en aza indirmek kadar önem verdigimiz toplum bilinçlendirme çalismalarimizi da her geçen gün artirarak sürdürüyoruz. Toplumumuzda genel olarak afete hazirlik konularinda eksik, yetersiz hatta ölümcül olabilecek yanlis bilinenlerin yayginligi hepimizin çok iyi bildigi ve derin bir endise ile izledigi bir konu. Birlikte yasamayi ögrenmemiz gereken en önemli sorunlarimizdan biri olan deprem tehlikesine karsi toplumumuzu bilinçlendirmek amaciyla, yillardir ülkemizin her kösesinde sayisiz egitim, seminer ve bilgi paylasimi toplantilari düzenledik. Kisitli imkanlarimizla hazirladigimiz egitim filmlerini, brosürleri ve kitapçiklari her firsatta ülkemize yaymaya, insanlarimizla paylasmaya gayret ettik” dedi.



“Depremden en az zararla kurtulabilmenin önkosulu, depreme ve onun olusturacagi zararlara hazirlikli olmak ve gerekli önlemleri önceden almis olmaktir. Toplumumuz ne kadar hazirlikli olursa yasanacak acilar o kadar azalir, arama kurtarma ekiplerine de o kadar az is düser” hatirlatmasinda da bulunduktan sonra deprem aninda ve sonrasinda yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi aktaran Ersoy söyle devam etti;

“Özellikle büyük depremlerde ayakta durmak mümkün olmadigindan yapilmasi gereken ilk sey, sakin kalmaya çalisarak, agir bir mobilyanin yanina yatmak ya da çökmektir. Eviniz yapi standartlarina uygun olarak yapilmissa ve esyalariniz sabitlenmisse kanepe, saglam masa, yatak gibi esyalarin hemen yani basinda yat-korun tutun ya da çök-kapan hareketini yaparak küçülmek sizin en az zararla kurtulmanizi saglayabilir. Yat-Korun-Tutun hareketini söyle anlatalim. Yere yan yatarak bacaklari karina çekme (cenin), bir elle saglam bir esyaya tutunmak diger elle de basi korumak seklindedir. Çök-kapan-tutun özellikle is yerinizde iseniz masanin yaninda iki diz üzerine çökülerek vücut küçültülür, bir elle masaya tutunulur, diger elle bas korunur. Çök- Kapan, açik alanda bir diziniz yerde çöküp, iki elinizle basinizi koruyarak, bedeninizi küçültüyor, ayni zamanda gözlerimizle de çevremizi gözlemliyoruz.

Deprem sirasinda tehlikeli bölgelerin de bulundugunu ve bu alanlardan mümkün oldugunca uzak durulmasi gerektigini de belirten Ersoy, “Deprem sirasinda kapi esikleri durulmamasi gereken tehlikeli yerler arasinda bulunuyor. Ayrica, balkon, merdiven boslugu ve asansörlerin de deprem sirasinda kesinlikle kullanilmamasi gerekiyor. Dolap, gardirop ve büfe gibi devrildiginde yaralanmalara yol açabilecek büyük esyalarin da duvara sabitlenmesi gerekiyor” dedi.



“Deprem sonrasinda neler yapilmali?” basligi üzerinden sunumuna devam eden Ersoy, “Çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayi terk edin. Elektrik, gaz ve su vanalarini kapatin, soba ve isiticilari söndürün. Afet ve acil durum çantanizi alarak toplanma alanina gidin. Deprem sonrasi yardima ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yasli, engelli ve hamilelere destek olmaya çalisin" dedi.



Her evde temel ihtiyaçlarin karsilanabilecegi malzemeleri içeren bir çanta veya set hazirlanmasi gerektigine de dikkat çeken Ersoy, acil durum çantasinda olmasi önerilen malzemeleri söyle siraladi;

"Su, konserve gibi kolay bozulmayacak yiyecek, ilk yardim seti, pilli radyo ve yedek pilleri, el feneri, battaniye, nakit para, kibrit / çakmak, kalem, kagit, düdük, bebekli aileler için bebek bezi, biberon ve yedek giysi. Evcil hayvanlarin ihtiyaçlari.”

Yaklasik bir saat süren sunumun ardindan Okul Müdürü Doç. Dr. Abuzer Kizil, AKUT ekibine tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile