Milas ' a bağlı Akyol köyünde bu yılın ilk buğday hasadı gerçekleştirildi . Buğday üreticisi Osman Atıcı tarafından gerçekleştirilen hasat sonucunda buğday Toprak Mahsulleri Ofisi ' ne teslim edildi .
Hasatla ilgili olarak açıklamada bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı : " Buğday hasadımız başladı . İlk buğdayımızı da Akyol köyünden Osman Atıcı getirdi . Bunun kalitesiyle ilgili incelemeyi Toprak Mahsulleri görevlisi yapacak . Bu yıl tahmini olarak 40 bin dekar civarında hububat ekilişi var . Bunların büyük kısmını Toprak Mahsulleri Ofisi alır , şu anda depolarda hazırlıklar yapılıyor . Ama şu andaki alım tamamen taahhütnameye bağlı alım . Yani şu anda fiyat belli değil . Genel müdürlük fiyatı piyasada oluşan şartlara göre ilan eder veya etmez , bu tamamen piyasa şartlarında belirlenir . Ama çiftçimiz ilk ürününü özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi ' ne getiriyor ve fiyat belirleyici kurumda burası olur . Bu nedenle yıllardır tabii Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin çiftçinin hububatını alması bir artıdır , bir kazançtır . " dedi .
" SERÇE VE DOMUZDAN ÇİFTÇİ MAĞDUR "
Atıcı : " Alternatif bir kurum olarak , müdahale kurumu olarak Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin sürekli ilçemizde açık kalması , depolarının hazır bulunması çiftçimiz açısından da bir artı olarak değerlendirilebilir . Tabii burada en büyük sıkıntılardan bir tanesi de özellikle son günlerde serçelerin arazilere saldırısı var . Bir de domuz saldırısı var . Bunlardan çiftçimiz şu anda çok mağdur . " şeklinde konuştu .
16 BİN İLE 20 BİN TON ARASINDA REKOLTE BEKLENİYOR
Tahmini rekolte hakkında da bilgi veren Atıcı , şunları söyledi : " 40 bin dekarda 16 ila 20 bin ton civarında buğday ve arpa olarak bu ağırlıklı olarak buğdaydır tabii . Arpa burada çok ekonomik olarak gelip de satışı yapılmaz . 16 bin ile 20 bin ton arasında rekolte bekliyoruz ama bir de şöyle bir sıkıntı var . Kış aylarında gerçekten çok güzel yağmur oldu ama sonraki yağmurlar ani kesildi . 3 aylık dönemde de bir sıkıntı başladı . Verimlilik ve doluluk bakımından bir sıkıntı oldu . Evin dediğimiz olay zayıf . . . Tabii bu kadar buğdayın hepsini ofis alacak değil . Bir kısmını da tüccarlar alır . "
" DOMUZ AVI YASAK OLMAMALI "
Buğday üreticisi Osman Çiftçi ise serçelerden ve domuzlardan dolayı zararlarının olduğunu belirterek : " Domuz avının yasak olmaması lazım . Ben 26 gündür arkadaşlarla gece saat 3-4 kadar beklediğimiz halde 53 dönüm buğdayın 20 dönümden fazlası hasar görmüş durumda . " diye konuştu .
Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise : " Piyasada dengenin oluşması açısından da devletin her köşesinde hububat alımı yapması özellikle çiftçimiz için ve temel gıda maddesi olması hasabiyle un ve ekmek fiyatı için büyük bir güvence . Bunun tabii ki devamını temenni ediyoruz . Zaten Toprak Mahsuller i Ofisi de bunu yapıyor . Bu yıl yağmurlar iyiydi herhalde çiftçilerimiz iyi bir ürün bekliyor . İlk alım olduğu için biz bugün buraya geldik . Dilerim önümüzdeki yıllarda da daha büyük rekolte burada hep birlikte oluruz . Çiftçilerimize bol kazançlar diliyoruz . " dedi .
Milas'ta Yılın İlk Buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi'nde
Muğla'nın Milas ilçesinde ilk buğday hasadı Çiftçi Osman Atıcı tarafından yapılarak Milas Toprak Mahsulleri Ofisi'ne teslim edildi.