Binlerce değişik saatin yer aldığı Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Sanat Galerisi’ndeki serginin açılışına gelemeyen Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, yaptığı yazılı açıklamada zamanın önemine işaret etti.
Yüksek Mimar Naim Arnas’a ait bin 400 saatin yer aldığı “Zaman Makineleri Sergisi” açıldı. Tofaş Sanat Galerisi’ndeki serginin açılışı için 40 kişilik teknik ekip görev alırken, serginin açılışına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, Bursa Vali Yardımcıları ile Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ile çok sayıda davetli katıldı.
Bursa ve Türkiye ekonomisine katkı sağladıklarını hatırlatan Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, sosyal ve kültürel hayata destek olmaya çalıştıklarını söyledi.
Başaran, “Saat ve zaman kavramına dair çok değerli parçaların bulunduğu bu sergiden kıymetli bilgiler edindik. Otomotiv tarihinin gelişimini ortaya koyan müzemizin misyonuna da uygun olarak bu kez saat sergisine ev sahipliği yapıyoruz. Zamanın sayaçları olan saatlerin aslında bir değişimini de sergimizde görüyoruz” dedi.
Ayağını burktuğu için açılışa gelemeyen Rahmi Koç’un yazılı mesajını Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay okudu. Koç’un yazılı açıklamasında, “Artık günümüzde bırakın saniyeyi, salisenin binde biri bile artık bir şey ifade ediyor. Zaman, hayatımızın en önemli parçası oldu. ‘Vakit, nakittir’ derler ya. Fabrikaların üretimi zamanla ölçülür, zamanında yetişemezseniz vapuru, uçağı, treni kaçırırsınız. Saat deyip geçmeyiniz, masa saati duvar saati, ayaklı saat cep saati, kronometre, taksi saati, iskelet saati, kol düğmesi saati, atom saati, bekçi saati, güneş saati çeşitleri var. ‘Durmuş saatle, yanlış saatin farkı nedir? Durmuş saat günde iki kez doğru zamanı gösterir. Allah’ın herekse eşit verdiği tek şey zamandır. Herkese eşit şekilde zaman vermiştir” denildi.
30 YILDIR SAAT TOPLUYOR
Mekan bulamadığı için saatleri sergileyemediğini söyleyen Arnas, sergide 16. yüzyıldan günümüze kadar kullanılan saatlerin yer aldığını bildirdi. Serginin bir yıl açık kalacağını ifade eden Arnas, “Bu sergide milattan önce 2 bin 500’lü yıllarda kullanılmış saatler var. Burada tematik sergileme yapmaya çalıştım. Sarkaçlı saatler, İngiliz saatleri, Hollanda saatleri, ahşap saatler, sanayici saatleri, bekçi saatleri, cep saatleri, kol saatleri, taksimetreler, kol saatleri, çalar saatler, Amerika saatleri, fanuslu saatler gibi çok çeşitli saatler sergide ziyarete açıldı. Mesela bir fanuslu saat 400 gün çalabiliyor. Esasen mimarım, ama kolleksiyonerlik bir hastalık. Otomotivle de saat uyuyor. Çünkü neticede saat de bir makine. 30 yıldır saat topluyorum. Saatlerimizi ilk defa sergiyle çıkardık, tozunu almak zor oldu. Kalabalık bir ekip olarak çalıştık. 40 kişilik ekibimiz var, ama bu rakama müze personeli dahil değil. Müzede de temizlik, güvenlik personelimiz var” dedi.
Milattan Önceki Saatler Sergilendi
Milattan önceki saatler Bursa'da sergilendi.