Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), 33. yılında Türkiye'de ilk defa şehir tarihi yazarları ile konunun edebi yönü üzerinde çalışanları bir araya getirerek bu sahadaki birikimi göz önüne sermek için milletlerarası bir toplantı düzenledi. Yurt içinden ve dışından yüzden fazla ismin davet edildiği toplantıya katılması kesinleşenler arasında bu alanda eserleriyle tanınan Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Semavi Eyice, Mustafa Armağan, Prof. Dr. Ali Birinci, Doç. Dr. Haluk Dursun, Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Suphi
Saatçi, Doç. Dr. Kamil Uğurlu, Rasim Özdenören, Metin Önal Mengüşoğlu, Yusuf Kaplan, Prof. Dr. Hakan Poyraz, Prof. Dr. Musa Çadırcı, Doç. Dr. Bülent Arı gibi ünlü isimler de bulunuyor.
Kongreye, Gaziantep'ten Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Akın, Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Yiğit, Doç. Dr. Celal Pekdoğan, Doç. Dr. Bilgehan Pamuk, Avukat Emine Kılıç ve Cemal Saygıdar da katıldı. Kongrenin birinci gününde bir sunum yapan Gaziantep Şahinbey İlçe Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Abdurrahman Yiğit, toplumdaki sorunların şehirleşme yoluyla çözüleceğini ifade etti. Yiğit, "İnsan, Uygarlık, Şehir Toplumu ve Tarihi" üzerine yaptığı sunumda, "Şehirler sosyal bir
varlık olan insanoğlunun beraber yaşama gerekliliğini ortaya koyan mekanlardır. Toplumlar şehirlerde kendi sorunlarını konuşarak tartışarak hal etmek zorundadırlar. Şehirleşme toplumdaki birçok sorunu hal edecek yerlerdir. Şehirler sorunları en iyi idare edebilecek hakemlik yapacak yerdir" dedi.
Hasankeyf'in tarihi hakkında da bilgi veren Yiğit, Dicle Nehri çevresinin insanlık tarihinin başından bu yana yerleşimlere ev sahipliği yaptığını ve iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.
Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi
Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi'ne, Türkiye'den ve yurtdışından şehir tarihi üzerine çalışan ilim, fikir ve edebiyat adamları katıldı.