Milletvekili Budak, yaptığı açıklamada, nehirde yaşanan kirlilikle ilgili bölge milletvekili olarak Başbakan'a raporlar sunduğunu ifade etti. Budak, verilen raporlar doğrultusunda Başbakan'ın ilgili birimlere verdiği talimatla konuyla ilgili çalışmaların hızlandığını söyledi.
Trakya Bölgesi için son derece önemli olan Ergene Nehri kirliliği konusunun 25 Kasım 2010 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda yeniden masaya yatırıldığını belirten Budak, bölge milletvekili olarak toplantıya katıldığını ifade etti.
Budak, "Plansız ve düzensiz sanayileşme ve belediyelerin arıtma tesisleri kurmaması gibi uzun yılların birikimine dayanan Ergene kirliliği konusunda, hükümetimizce Ergene Nehri'nde oluşan kirliliğe Meriç'ten aktarılacak su ile kısmen çözüm üretilmesi için Meriç'ten Ergene'ye iletim kanalı projesi başlatılmış, dere yatağı ıslah çalışmaları yapılmış, sanayi bölgelerinde denetimler sonucu idari cezalar uygulanmış, havzada bulunan su kaynakları rutin olarak incelenmiştir." dedi.
AK Parti Hükümeti tarafından bugüne kadar birçok çalışma yapıldığını ve bundan sonra da devam edeceğini kaydeden Budak, Başbakan Erdoğan'a, bölge milletvekili olarak değişik zamanlarda verdiği raporlar doğrultusunda, Başbakanın ilgili birimlere bizzat verdiği talimatla konu ile ilgili çalışmaların hız kazandığını, Çevre Orman Bakanlığı tarafından Ergene Nehri'nin temizlenmesine yönelik eylem planı hazırlandığını ifade etti. Bu eylem planının bakanlık nezdinde tartışıldığını belirten Budak, bu kapsamda, 25 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirilen söz konusu toplantıda, Ergene Havzası Çevre Yönetim Master Planı Projesi'nin, farklı bakanlıklardan gelen bürokratlarla birlikte tartışıldığını söyledi. Budak, böylece, kamu kurum ve kuruluşların, bölgedeki sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve sanayi kuruluşlarının kendilerinin tek başına veya ortak yürütecekleri projeleri içeren eylem planının uygulanmasının netleştiğini vurguladı. Milletvekili Budak, şöyle dedi:
"Muratlı-Çerkezköy-Çorlu-Kırklareli bölgelerinde ortak arıtma tesislerinin kurulması, Çorlu bölgesinde yapılacak ortak arıtma tesisinden Marmara'ya atık suyun deşarj edilmesi, Ergene Nehri yatağının daha derin temizlenmesi, Ergene'yi besleyen Trakya bölgesindeki derelerin ıslah edilmesi ve bu derelere deşarj edilen atık suların bir kanalizasyon sistemiyle toplanması ve II. sınıf su kalitesi haline getirilmesi için arıtılmasının yapılması, yeraltı suyun ücretlendirilmesi, organize sanayi bölgelerinin kurulması gibi çeşitli konuları içeren 3 yıllık kısa, 5 yıllık orta ve 10 yıllık uzun vadede toplamda bir on yıllık dönemde Ergene Havzasının Ergene kirliliğinden tam anlamıyla kurtarılması hedeflenmektedir. Bunun için gerekli finansman planlaması da yapılmış durumdadır."
AK Parti Edirne Milletvekili Budak, hükümetin yürüttüğü bu çalışmaların yanı sıra, çiftçilerin ve Edirne'nin çok zarar gördüğü Ergene Nehri kirliliği konusundaki çalışmalarda, tüm tarafların elini taşın altına koyması, etkin bir çözümün bulunması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.