Milletvekili Fırat Tütünle İlgili Kanun Teklifi Sundu

Milletvekili Fırat Tütünle İlgili Kanun Teklifi Sundu

Bağımsız Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, 4773 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Kanunu ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.

Sarmalık kıyılmış tütüne ilişkin kanun değişikliği teklifini TBMM’ye sunan Bağımsız Milletvekili Salih Fırat, basın açıklaması yaptı.

Fırat basın açıklamasında, "Ülkemizde tütünde destekleme alımlarına Son verilmesi Sonucu, üreticiler açısından tütün tarımı cazibesini yitirmiş ve büyük bir işsiz ordusu meydana gelmiştir. Adıyaman ilinin dağlık alandaki köyleri ve Çelikhan ilçesinde olduğu gibi, ülkemizin belirli bölgelerinde sarmalık kıyılmış tütün, ayrı bir özellik arz etmektedir. Bu bölgelerde, sarmalık kıyılmış tütün temel geçim kaynağıdır. Sarmalık kıyılmış tütün elde edilen tütün üretiminin yapıldığı yerlerdeki arazinin alanları en fazla 2 dekardır. Bu araziler başka alternatif bir ürünün yetiştirilmesine kesinlikle müsait olmayan alanlardır. Bu arazilerde, tütün dışında herhangi bir ürünün ekiminin yapılması mümkün değildir. Sarmalık kıyılmış tütün ticaretinin yasaklanması ile birlikte, söz konusu araziler başka bir ürünün yetiştirilmesine müsait olmadığından, arazi kullanılamaz hale gelmiştir" dedi.

"Sarmalık kıyılmış tütün üreticilerinin sıkıntılarının giderilmesi amacıyla, 4733 sayılı yasanın 8. maddesinde 2008 yılında yapılan değişiklik, kendi ürettiği ürünleri kullanarak sarmalık kıyılmış tütün elde edenlerin sorunlarını çözüme ulaştırmaktan uzaktır" diyen Fırat, açıklamasını şöyle tamamladı: "Çünkü, 2008 yılında yapılan değişiklikle 50 kilogramlık bir sınır getirilmiş olup, bu miktarda satışa ilişkin olmayıp, bireyin kendi kullanımına ilişkindir. Yani, birey bu 50 kilogramlık sarmalık kıyılmış tütünü ancak kendisi içmek üzere üretebilir. 1 gram dahi olsa ticari amaçla üretim ve satım, 4733 sayılı yasanın 8. maddesinin 5. fıkrasının (o) bendi gereğince cezai müeyyideye tabi tutulmuştur. Vermiş bulunduğumuz kanun değişiklik teklifinin 1. maddesinde, sarmalık kıyılmış tütünün satışının yasal zemine oturtulması ve herhangi bir miktar sınırı öngörülmeden, kendi ürettikleri tütünden elde ettikleri sarmalık kıyılmış tütünü satanların cezai müeyyidelerden istisna tutulması amaçlanmıştır. 2. maddesinde ise, yüzde 63 olan vergi oranının yüzde 25'e çekilmesi öngörülmüştür. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile