Milletvekili Kinay, Özelleştirilen İşletmelerin İşçileri İle Bir Araya Geldi

Milletvekili Kinay, Özelleştirilen İşletmelerin İşçileri İle Bir Araya Geldi

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, özelleştirilen Seyitömer Termik Santrali ve Seyitömer Linyitleri İşletmesinde çalışan işçilerle AK Parti il binasında toplantı düzenledi.

Kinay, özelleşme sonrasında işletmelerde çalışan işçilerin durumu ile ilgili Bakanlığın bilgi notu katılımcılarla paylaştı.

Kütahya’da bulunan Seyitömer Termik Santrali ve Seyitömer Linyitleri işletmelerinin Aralık ayında kazanmazken AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, partisinin il binası toplantı salonunda AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu ve Başkan Yardımcısı Hayri Öz ile birlikte işletme personelleri ile bir araya geldi.

Yapılan özelleştirme sonrasında devir sözleşmesi yapılana kadar yapılacak çalışmalar ve bilgilendirme talepleri doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın talimatıyla yazılı olarak bir bilgilendirme çalışmasının yapıldığını bildiren Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, “İşletmelerde çalışan personelin bundan sonraki durumlarıyla ilgili EÜAŞ Genel Müdürlüğünden elimize ulaşan bu bilgi notunu işletme personeline aktarmak üzere toplanmış bulunuyoruz” dedi.

Devir sözleşmesinin imzalanmasına kadar kurumda çalışan mevcut personelin kurumun farklı bir ünitesine nakillerinin hukuken mümkün olmadığı belirtilen bilgi notunu okuyan Kinay açıklamasını şöyle sürdürdü: “Aynı zamanda bu işçilerin nakillerinin yapılabileceği diğer Termik ve Hidroelektrik santralleri de özelleştirme kapsamında olduğu bilinen bir durumdur. Bu süreçte işçilerin hukuki durumları ise, emeklilik aylığını almaya hak kazananlar, yaş ve prim ödeme gün sayısını birlikte dolduranlar, devir tarihinden önce emeklilik talebinde bulunmaları halinde kıdem tazminatları EÜAŞ tarafından ödenecektir. Devir tarihi itibariyle emeklilik aylığı veya toptan ödeme hakkını elde etmeyenler iş kanunu uyarınca aynı işyerinin işçisi olarak görev yapmaya devam edecekler. Devir tarihinde sonra 6 ay içinde kıdem tazminatlarını hak edecek şekilde sözleşmeleri sona erenler işletme veya kendilerinin özelleştirme idaresine başvurmaları halinde 657 sayılı devlet memuru kanununun 4. Maddesinin C fıkrası kapsamında, 4-C’li geçici personel olarak il tercihleri de dikkate alınarak istihdam edilebileceklerdir. Özel sektör tarafından iş sözleşmesi 6 ay içinde sona erdirilen personelin 4-C’ye başvurmaması halinde kendi imkanlarıyla iş buluncaya kadar ya da emekliliği hak edinceye kadar geçecek sürede prim gün sayısı ödemesi dikkate alınarak 3 ay ile 8 ay arasında net asgari ücretin 2 katı kadar 'İş Kaybı Tazminatı' ödenmektedir. Devir tarihinden sonra 6 ay içinde sözleşmeleri feshedilmeyen ancak daha sonra feshedilenler 4/C uygulanması hakkı bulunmamaktadır. Özelleştirme tarihinden sonra işletmede çalışmaya devam eden işçilere özelleştirilen işletmede veya başka bir yerde çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın talepleri halinde EÜAŞ tarafından kamuda daimi işçi olarak çalışmış olmaları kaydıyla “Kamu Daimi İşçi” belgesi verilecektir. İşçiler bu belgeyle kamuya ilk defa alınacak işçi personelin yönetmeliğindeki sınav şartı aranmaksızın İŞ-KUR tarafından belirlenen kıstaslar dahilinde kamu kurumlarının işçi alımlarına başvuru hakları bulunmaktadır.”
Milletvekili Kinay’ın EÜAŞ Genel Müdürlüğünden gelen bilgilendirme notunu özelleştirilen işletmelerin personeline okumasının ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile