Milletvekili Özlem Yemiççi Büyükşehir’in Bilinmeyenlerini Açıkladı

Milletvekili Özlem Yemiççi Büyükşehir’in Bilinmeyenlerini Açıkladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, TBMM’den geçen Büyükşehir kanunu ile birlikte Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasını değerlendirerek Büyükşehir hakkındaki bilinmeyen gerçekleri açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Geçtiğimiz hafta TBMM’den geçen Büyükşehir kanunu ile birlikte Tekirdağ Büyükşehir olmasını değerlendirerek açıklamalarda bulundu. Milletvekili Özlem Yemişçi; “Büyükşehir kanunu Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmasının ardından Büyükşehir unvanını alacak Tekirdağ’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Aslında büyükşehirler arasına alınmakta geç kalındığına inandığım şehrimiz, bu kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşmasının ardından cazibe merkezi olan diğer büyükşehirler arasındaki yerini alacaktır” dedi.

“Büyükşehir Kanunun amacı, Türkiye’de demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerindeki verimliliği artırmak ve belediyelerin daha iyi hizmet götürmesini sağlamaktır” diyen Yemişçi, “Büyükşehir yasası ile yönetsel ve mali imkanlara kavuşacak olan büyükşehir belediyemiz etkin ekonomik hizmet ve yatırım imkanı elde edecek, bütüncül ve metropol planlama yapabilecek, çevre ve doğa şartlarını daha dikkatli, daha insani ve daha çağdaş kullanacaktır. Yasa ile Büyükşehirlerde özel idareler kapatılmakta, beldeler ve köyler mahalleye dönüşmektedir. İl Özel idarelerinin yerel hizmetlere ilişkin görevleri belediyelere devredilmektedir. Böylece, toplam bin 582 belde ve 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği kaldırılmaktadır. 23 Büyükşehirle birlikte, 24 yeni ilçe kurulmaktadır. 333 ilçe dönüştürülmektedir. Toplam belediye sayısı 2 bin 950’den bin 392’ye düşmektedir. Köy sayısı 34 bin 283’den 18 bin 201’e inmektedir” diye konuştu.

- “BÜYÜKŞEHİR İÇİNDE TAHSİL EDİLEN VERGİDEN AKTARILAN YÜZDE 5 BÜTÇE PAYI YÜZDE 6’YA ÇIKARILMIŞTIR”

Milletvekili Yemişçi; “Mahalleye dönüşen beldelerde belediye personeli hak kaybına uğramayacaktır. Köylerin orman, mera, kışlak, yaylak hakları olduğu gibi korunmaktadır. Belediyeler mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10’u kadar altyapı yatırımı yapacaktır. Büyükşehir Belediyeleri yetkileri artırılmaktadır. Amatör sporlara destek olmak, sağlık tesisi ve mabetler açmak ve bakım yapmak, cami veya mabetlere ücretsiz su temin edebilmek, afet riski olan yerlerde önlem almak, internet gibi haberleşme altyapısı kurmak, oda ve hemşeri dernekleriyle ortak projeler yapmak görevleri arasında bulunacaktır. İlçe belediyeleri ile ihtilafta Büyükşehir Meclisi yetkili kılınmıştır. Büyükşehirlerin bütçe payları ciddi şekilde artmaktadır. Şu anda büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payı yüzde 6’ya çıkarılmıştır. Ayrıca, asıl önemlisi ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2,5 genel bütçe payının yüzde 4,5’a çıkarılmasıdır. Köye dönüştürülen belediyeler 30 Haziran 2013 tarihine kadar 5393 sayılı kanunun 8. Maddesindeki usule bağlı olmaksızın, belediye meclisinin kararı ile ortak sınırı olan ve listeyle belli tüzel kişiliği sona ermeyen belediyeye mahalle olarak katılma talebinde bulunabilecektir. Katılma işleminin gerçekleşebilmesi için katılacak belediye ile katılacak olan belediyenin sınırları arasında başka bir belediye veya köy bulunamaz. Bu belediyelerin meskun sahaları arasındaki uzaklık on kilometreden fazla olamaz. Katılım işlemi katılacak belediye meclisinin olumlu kararı ile sonuçlanacaktır” şeklinde konuştu.

- “TEKİRDAĞ’IMIZDA ÜÇ YENİ İLÇE KURULMUŞ OLACAK” “Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak” diyen Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi; “Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret, 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve koordinasyonu, ilin tanıtımı, temsil, tören, ödüllendirme ve protokol hizmetlerinin yürütülmesi, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere Vali’ye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacaktır. Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte Tekirdağ’ımızda üç yeni ilçe kurulmuş olacak. Tekirdağ Belediyesi'nin mahalleleri merkez olmak üzere, Tekirdağ merkez ilçe sınırları içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Süleymanpaşa, Kapaklı Belediyesi merkez olmak üzere Kapaklı ilçesi ve Marmaracık Belediyesi merkez olmak üzere Ergene ilçesi. Bu üç yeni ilçemizin bölgede yaşayan tüm hemşerilerimiz için yeni ve daha müreffeh bir hayata geçişin anahtarı olmasını temenni ediyorum” dedi.

- “TEKİRDAĞ’IMIZ İÇİN GÜZEL GÜNLER ÇOK YAKIN”

Sözlerini şöyle sürdüren Milletvekili Yemişçi; “Mahalleye dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler ile bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyonlar, büfeler işletme ruhsatı almış sayılacak. Bu işletmelerin bulunduğu binalardan, kanunun yayımlandığı tarihe kadar bitirilmiş olanlar da ruhsatlandırılmış sayılacak. Bu kanunda amacımız, aynı nitelikteki hizmetlerin tek bir elden yürütülmesini, ilin ve ilçelerinin kan, kaynak ve aklını birleştirecek hizmetlerin daha etkin sunulmasını sağlamak, yerel hizmetlerin tamamının seçilmiş organlar eliyle gerçekleşmesi yoluyla yerel demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunmaktır. Büyükşehir statüsüne kavuşacak olan Tekirdağ’ımız için güzel günlerin çok yakın olduğunu belirtiyorum” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile